Βήμα-βήμα προς την εναρμόνιση με το ΝΑΤΟ προχωρά η Κύπρος.
Του Αλέκου Μιχαηλίδη
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» την Κυριακή (3/6) η Κυπριακή Δημοκρατία οδεύει πρόσω ολοταχώς για την ομπρέλα του δυτικού συνασπισμού στην περιοχή.
Όπως προκύπτει, η Λευκωσία τείνει να εφαρμόσει το δόγμα Κασουλίδη που θέλει την Κ.Δ. «εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του δυτικού κόσμου στην περιοχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Εξυπακούεται έτσι η συμβατότητα με το σύστημα ασφάλειας που αξιώνει το ΝΑΤΟ για την περιοχή.
Ως εκ τούτου, η Λευκωσία, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, εναρμονίζεται με τη δυτική πρακτική και μέσω της Άμυνας, καθώς εξετάζεται και η αμερικανική αγορά, εάν αρθεί το εμπάργκο πώλησης όπλων.
Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν τοποθετήθηκε επί του ζητήματος, αλλά σχόλιο έκανε ο τέως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης.
Δήλωση έκανε και ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ο οποίος μίλησε για κίνδυνο «να μετατραπεί η Κύπρος σε ορμητήριο πολέμου αντί σε γέφυρα ειρήνης».
Αυτούσια η δήλωση Λουκαΐδη:
Με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» και τη σιωπή της κυβέρνησης που ακολούθησε, δημιουργούνται ερωτήματα στα οποία το προεδρικό καλείται να δώσει απαντήσεις.
Πρώτο, έχει επανέλθει η πολιτική της ένταξης της Κύπρου στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα;
Δεύτερο, είναι επίσημη στρατηγική της κυβέρνησης η μετατροπή της Κύπρου σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και των Νατοϊκών;
Τρίτο, τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας έχουν υποταχθεί στους ψυχροπολεμικούς πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο;
Τέταρτο, τα πιο πάνω όπως και η προοπτική αύξησης των εξοπλιστικών δαπανών, στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμα, συνδέονται με τις δεσμεύσεις που η κυβέρνηση ανέλαβε σε σχέση με την PESCO (Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία στον τομέα της Άμυνας);
Στο βαθμό που όντως επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα της «Καθημερινής», η χώρα μας αντί να καταστεί γέφυρα ειρήνης και αλληλεγγύης στην ταραγμένη περιοχή μας, θα κινδυνεύει να μετατραπεί σε ορμητήριο πολέμου των νατοϊκών και σε πεδίο βολής ξένων στρατών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το μέλλον της Κύπρου.
Παράλληλα, αυτά τα δεδομένα καταστρατηγούν τη διαχρονική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για αποστρατικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη λύση του Κυπριακού. Προσφέρονται, έτσι, ουσιαστικά επιχειρήματα στην τουρκική πλευρά να επιδιώκει παραμονή στρατευμάτων στην Κύπρο μετά τη λύση του Κυπριακού. Διερωτόμαστε ποιες τελικά είναι οι στοχεύσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις