ΔΙΕΘΝΗ

Η Δαμασκός συνδέει τις διαπραγματεύσεις για τον νότο με την αμερικανική αποχώρηση από το Αλ - Τάναφ

Η Δαμασκός συνδέει τις διαπραγματεύσεις για τον νότο με την αμερικανική αποχώρηση από το Αλ - Τάναφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίντ Μουάλεμ συνέδεσε σήμερα τη συμμετοχή της Δαμασκού σε διαπραγματεύσεις για το μέλλον του νότιου τμήματος της χώρας, μέρος του οποίου ελέγχεται από τους αντάρτες, με την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από μια άλλη περιοχή που βρίσκεται στα ιρακινο-ιορδανικά σύνορα.


Εδώ και εβδομάδες, ο συριακός στρατός στέλνει ενισχύσεις στο νότιο τμήμα της χώρας ενόψει μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιχείρησης για την απομάκρυνση ομάδων ανταρτών. Οι τελευταίοι ελέγχουν σχεδόν το 70% των νοτίων επαρχιών Ντεράα και Κουνέιτρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος διατηρεί περιορισμένη παρουσία στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ντεράα.

Τη Δευτέρα, η Ρωσία, σύμμαχος της Δαμασκού, κάλεσε τις ΗΠΑ και την Ιορδανία - με τις οποίες είχε επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας σε αυτή την περιοχή τον Ιούλιο του 2017- σε τριμερή συνάντηση για να συζητήσουν μια ενδεχόμενη διευθέτηση. Η Μόσχα επίσης συζήτησε το θέμα αυτό με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Μην πιστεύετε όλες τις δηλώσεις που κάνουν λόγο για συμφωνία όσον αναφορά τον νότο, όσο οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη βάση του Αλ-Τάναφ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Επίσης επισήμανε ότι η Ράκα, πόλη που ελέγχουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), «πρέπει να ανοικοδομηθεί και να απελευθερωθεί» από οποιαδήποτε ξένη παρουσία.

Ο υπό την Ουάσινγκτον διεθνής συνασπισμός χρησιμοποιεί τη βάση αυτή για τις επιχειρήσεις του κατά του ΙΚ. Εκεί είχε εκπαιδεύσει επίσης Σύρους αντάρτες. Τους τελευταίους μήνες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην περιοχή μεταξύ των δυνάμεων του συνασπισμού που σταθμεύουν στο Αλ-Τάναφ (νότια Συρία) και των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον Μουάλεμ, η κυβέρνηση που ελέγχει περισσότερο από το 60% του συριακού εδάφους, θα ενθαρρύνει τη διευθέτηση για το μέλλον του νότου και την αποκλιμάκωση της βίας στην περιοχή με «συμφωνίες συμφιλίωσης». «Θα αναλάβουμε δράση τη δεδομένη στιγμή, αν ο τρόπος αυτός δεν οδηγήσει σε ένα τελειωτικό αποτέλεσμα», τόνισε.

Ο πόλεμος στη Συρία ξέσπασε το 2011 μετά τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων. Η σύγκρουση έχει περιπλακεί με την πάροδο των χρόνων και την εμπλοκή ξένων χωρών και τζιχαντιστικών οργανώσεων σε ένα έδαφος ολοένα και πιο κατακερματισμένο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Λίντα ΜακΜάον: Όταν η νέα υπουργός Παιδείας του Τραμπ έτρωγε και έδινε ξύλο σε αγώνες του WWE - Βίντεο

• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top