Τους λόγους για τους οποίους εκτιμά πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται πλέον "με την πλάτη στον τοίχο" λόγω της οξύτατης οικονομικής κρίσης που πλήττει το τελευταίο διάστημα την Τουρκία, εξηγεί σε άρθρο που δημοσίευσε σήμερα η Ολλανδική De Volkskrant υπό τον τίτλο «Η οικονομία μπορεί να διαλύσει την Τουρκία».
Η εφημερίδα αναφέρει ότι η τουρκική οικονομία είναι χτισμένη σε "πήλινα πόδια" και αποδίδει την κακοδαιμονία της στο συγκεντρωτικό και δεσποτικό χαρακτήρα διακυβέρνησης του Ερντογάν, εκφράζοντας την άποψη ότι όπως ακριβώς η οικονομία ήταν εκείνη που ανέδειξε τον Τούρκο Πρόεδρο, αυτή ακριβώς μπορεί και να τον καταβαραθρώσει. Σημειώνεται ειδικότερα ότι πληθαίνουν τα ‘μαύρα σύννεφα’ πάνω από τον ουρανό της τουρκικής οικονομίας, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στα στελέχη του κόμματος, τα οποία, όμως αν και έβλεπαν την καταιγίδα να πλησιάζει, δεν θέλησαν να αντιδράσουν για να μην πέσουν σε δυσμένεια.
Σύμφωνα με το άρθρο της De Volkskrant, η κυβέρνηση Ερντογάν στήριξε ολόκληρη την οικονομία στον κατασκευαστικό τομέα και οι τράπεζες μοίραζαν απλόχερα στεγαστικά δάνεια με χαμηλό επιτόκιο, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ένας οικοδομικός οργασμός σε πολλά μέρη της Τουρκίας. Η πολιτική αυτή όμως οδήγησε σε μια υπερθέρμανση της τουρκικής οικονομίας και η ‘φούσκα’ των ακινήτων είναι έτοιμη να εκραγεί, παρατηρεί ο αρθρογράφος.
Λόγω δε της αρνητικής εικόνας του Προέδρου Ερντογάν στη Δύση, οι επενδύσεις γίνονται πλέον με το σταγονόμετρο και μόνον οι Άραβες συνεχίζουν τις συναλλαγές τους με την τουρκική κυβέρνηση, προσθέτει. Αποτέλεσμα είναι να έχει αυξηθεί ο εξωτερικός δανεισμός, ο πληθωρισμός να έχει τιναχθεί στα ύψη και η τουρκική λίρα να έχει πάρει την ‘κάτω βόλτα’ χάνοντας μέσα σε ένα χρόνο το 20% της αξίας της σε σχέση με το ευρώ.
H εφημερίδα αναφέρει ότι η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει πανικό στις οικονομικές και πολιτικές ελίτ γύρω από τον Πρόεδρο Ερντογάν. Όπως ειδικότερα σημειώνει, η επιχειρηματική κάστα που εξέθρεψε το ΑΚΡ είναι απόλυτα εξαρτημένη από το τελευταίο λόγω της πολιτικής νεποτισμού και ευνοιοκρατίας που άσκησε επί σειρά ετών ο Πρόεδρος Ερντογάν προκειμένου να εδραιωθεί στην εξουσία. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΑΚΡ ανέθετε όλα τα σημαντικά έργα σε φίλα προσκείμενους επιχειρηματίες, η μοίρα των οποίων είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτήν του κυβερνώντος κόμματος. Από την άλλη μεριά, τα στελέχη του κόμματος που απέκτησαν θέσεις ευθύνης είναι ουσιαστικά «έρμαια» του Ερντογάν, ο οποίος ανά πάσα στιγμή μπορεί να τους αφαιρέσει όλες τις αρμοδιότητες και να τους ‘εκπαραθυρώσει’ από το κόμμα, με αποτέλεσμα να φοβούνται να εκφράσουν τις όποιες αντιρρήσεις τους, εξηγεί η De Volkskrant.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις