Κατατίθεται την Τετάρτη (30/5) στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για κατανομή των διαθέσιμων υδάτινων πόρων.
Κατατίθεται ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου πρόταση για κατανομή των διαθέσιμων υδάτινων πόρων, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ο οποίος θα ζητήσει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να βοηθηθούν οι αγρότες από την έλλειψη νερού.
Σε δηλώσεις στο Επαρχιακό Γραφείο Γεωργίας Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, ο Υπουργός είπε ότι την Τρίτη (29/5) πραγματοποίησε επισκέψεις στα Επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Γεωργίας, του Τμήματος Υδάτων και του Τμήματος Περιβάλλοντος στη Λάρνακα και Αμμόχωστο, τις εγκαταστάσεις της ΣΕΔΙΓΕΠ στο Παραλίμνι, ενώ συναντήθηκε με γεωργούς των Κοινοτήτων Ξυλοφάγου και Λιοπετρίου.
Πρόσθεσε ότι στις συναντήσεις που είχε συζήτησε με τα στελέχη των διαφόρων Υπηρεσιών, δεδομένα που αφορούν τις πολιτικές που εφαρμόζει το Υπουργείο. «Προσπάθεια και πρόθεση μας είναι να έχουμε συνεχώς επαφή με τη βάση του Υπουργείου Γεωργίας, με τα στελέχη που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή και θα συνεχίσουμε τις επαφές μας και με τους ίδιους τους αγρότες», σημείωσε.
Χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό να παίρνουμε ενημέρωση από τη βάση, ώστε με όσα ακούμε να μπολιάζουμε και να βελτιώνουμε συνεχώς τις πολιτικές μας. Βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι λήψης σημαντικών αποφάσεων και για τα θέματα της αγροτικής πολιτικής και για τα θέματα των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της γεωργίας, της γεωργικής ασφάλισης, θέματα που έχουν σχέση με την βελτίωση της θέσης των αγροτών στην αγροτική αλυσίδα και στη βελτίωσης της θέσης τους αυτής».
Θέλουμε, συνέχισε ο κ. Καδής «τα προϊόντα που παράγουν οι αγρότες μας να πωλούνται σε τιμές που αποδίδουν και στους ίδιους σημαντικά οφέλη και να μην επωφελούνται μόνο οι έμποροι από την πώληση των γεωργικών προϊόντων. Το Υπουργείο ξεκίνησε μια διαδικασία για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τις ιδέες μας με τα στελέχη του Υπουργείου στη περιφέρεια και ευελπιστούμε ότι αντλώντας και από τη δική τους σοφία θα πάρουμε τελικά τις πιο σωστές αποφάσεις».
Ερωτηθείς για τη μειωμένη βροχόπτωση που είχε φέτος η Κύπρος και τη πιθανότητα αποκοπών στη παροχή νερού, ο Υπουργός Γεωργίας απάντησε πως «είναι η 4η συνεχόμενη χρονιά ανομβρίας και η χειρότερη χρονιά της δεκαετίας όσον αφορά τα αποθέματα νερού στα φράγματα. Αυτό σίγουρα μας προβληματίζει, ωστόσο, με υπευθυνότητα θα πρέπει να διαχειριστούμε τα αποθέματα (νερού) που έχουμε στη διάθεση μας».
Πρόσθεσε ότι αύριο Τετάρτη θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο «η πρόταση του Υπουργείου σε σχέση με την κατανομή των διαθέσιμων υδατικών πόρων. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ύδρευση και αυτή και την επόμενη χρονιά, επομένως αναγκαστικά θα υπάρξουν κάποιες περικοπές στα θέματα της άρδευσης και θέλουμε αυτές οι περικοπές να γίνουν με τρόπο ώστε να επηρεαστούν οι αγρότες μας στο λιγότερο δυνατό βαθμό».
Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε ο κ. Καδής, «στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας θα θέσω το θέμα και επίσημα και θα ζητήσω τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να βοηθήσουμε τους αγρότες μας να αντιμετωπίσουν αυτές τις αντίξοες συνθήκες όσο πιο ανώδυνα γίνεται, και ελπίζω ότι θα την έχουμε».
Κληθείς να αναφέρει πώς αντιμετωπίζει το Υπουργείο Γεωργίας το θέμα της διέλευσης ποσοτήτων πατατών από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου από παράνομες διόδους, ο Κώστας Καδής είπε ότι « αυτό ήταν και ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στις σημερινές μας συναντήσεις. Φαίνεται ότι το πρόβλημα δεν προκύπτει από αυτόν καθ εαυτόν τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, διότι τα προϊόντα που έρχονται (στις ελεύθερες περιοχές) μέσω του Κανονισμού και μέσω των κανονικών διόδων, των κανονικών οδοφραγμάτων ελέγχονται».
Πρόσθεσε ότι «μέχρι στιγμής δεν φάνηκε να παρουσιάζεται πρόβλημα σε σχέση με τα προϊόντα αυτά. Πρόβλημα όντως φαίνεται να υπάρχει με την παράνομη είσοδο στις ελεύθερες περιοχές προϊόντων τα οποία δεν ελέγχονται, όχι από τις ελεγχόμενες διόδους».
Εξήγησε ότι «αφού έχει εντοπιστεί αυτό το πρόβλημα προτάθηκαν συγκεκριμένες λύσεις για αύξηση των ελέγχων, για ελέγχους σε διαφορετικά επίπεδα, ώστε να εντοπίζονται και να απομονώνονται τέτοιου είδους περιστατικά, που θεωρούνται και αυτά αθέμιτες πρακτικές, θεωρούνται πρακτικές οι οποίες πλήττουν την κυπριακή γεωργία».
Πρόσθεσε ότι θα ληφθούν μέτρα σε συνεργασία και με τις ίδιες τις υπεραγορές με τις οποίες θα έρθει προσωπικά σε επαφή, αλλά και με τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία ώστε να περιορίσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις από τέτοιου είδους περιστατικά.
Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα του χαλουμιού, ο Υπουργός απάντησε πως «σε τεχνικό επίπεδο έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η όλη διαδικασία της κατοχύρωσης του χαλουμιού. Εχουν εγερθεί κάποια ζητήματα που έχουν καθαρά πολιτική διάσταση, όσον αφορά τη διαφοροποίηση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής για τη διέλευση του χαλουμιού που θα παράγεται στις κατεχόμενες περιοχές».
Για το θέμα «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάνει μια πρόταση, η οποία παρουσιάζει σημεία που προβληματίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών διαχειριζόμαστε αυτό το ζήτημα με την ελπίδα ότι θα λήξει το συντομότερο και θα έχουμε κατάληξη στο θέμα της κατοχύρωσης», είπε, τέλος.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις