ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Όχι» ΑΚΕΛ σε Ιωνά για παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων

«Όχι» ΑΚΕΛ σε Ιωνά για παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων

Τη θέση του ΑΚΕΛ ότι δεν συζητά την παραχώρηση οποιωνδήποτε άλλων εργαλείων στην αστυνομία, και δη τη δυνατότητα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ξεκαθάρισε σήμερα στον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η αστυνομία δεν αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εργαλεία που ήδη έχει στη διάθεσή της και το ανθρώπινο δυναμικό της.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είχαν συνάντηση στην Εζεκία Παπαϊωάννου, στην οποία συμμετείχε και ο βουλευτής του κόμματος Άριστος Δαμιανού, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο οργανωμένο έγκλημα και τον τρόπο που λειτουργεί η Αστυνομία και τον κ. Νικολάου να ζητά να δοθεί, υπό ασφαλιστικές δικλείδες, η δυνατότητα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Ο Υπουργός ενημέρωσε το  ΑΚΕΛ για τα προβλήματα που προκύπτουν μέσα από τη διαχρονική εξέλιξη του εγκλήματος, τους λόγους που οδήγησαν στο να ενταθούν οι επιχειρησιακές δραστηριότητες της αστυνομίας, καθώς και για το διαχρονικό τρόπο με τον οποίο η αστυνομία λειτούργησε για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος και ειδικότερα του οργανωμένου εγκλήματος.

Ενημέρωσε επίσης για τη λειτουργία της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου, σημειώνοντας πως μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων για την πρόληψη και καταστολή της διαφθοράς στην αστυνομία αναμένεται ότι «θα αρχίσουν να αποξενώνονται και να φεύγουν από την αστυνομία όλοι εκείνοι που εμπλέκονται σε θέματα διαφθοράς».

«Εξήγησα, επίσης, τους λόγους για τους οποίους η αστυνομία ζητεί να ενισχυθούν οι δυνατότητες που έχει για τη διερεύνηση του οργανωμένου εγκλήματος, επεξήγησα τις αδυναμίες που υπάρχουν σήμερα παρά το ότι υπάρχουν κάποια μέσα στη διάθεσή μας σήμερα για να μπορεί να διερευνά το σοβαρό έγκλημα και το οργανωμένο έγκλημα, αλλά εξήγησα ότι οι δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα φτάνουν μέχρι ένα σημείο. Εκείνο το οποίο η ίδια η αστυνομία επισημαίνει είναι ότι με τα μέσα τα οποία έχει στη διάθεσή της δεν μπορεί να φτάσει στην κορφή μιας πυραμίδας. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με το να παραχωρηθεί δυνατότητα παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων» δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Επεσήμανε ότι για να μπορεί να εφαρμοστεί η τροποποίηση του Συντάγματος που ψηφίστηκε το 2010 -κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων- θα πρέπει να ψηφιστεί η νομοθεσία που εκκρεμεί σήμερα στη Βουλή.

«Διαφορετικά, νόμιμες ενέργειες οι οποίες δεν προβλέπονται δια του νόμου δεν επιτρέπονται και ούτε μπορούν να παρουσιαστούν ενώπιον των δικαστηρίων» είπε ο Υπουργός.

«Τα μέσα που αφορούν τους υπό κάλυψη ήταν το τελευταίο μέσο το οποίο δώσαμε στην αστυνομία καθώς επίσης και την καταγεγραμμένη επικοινωνία. Υπό κάλυψη αστυνομικοί λειτουργούσαν όμως για χρόνια και δεν κατάφεραν με τα μέσα αυτά -διαχρονικά τώρα, τουλάχιστον την τελευταία 15ετία- να φτάσουν εκεί που όλοι θέλουμε να φτάσουν οι έρευνες της αστυνομίας» συμπλήρωσε ο Υπουργός, σημειώνοντας πως γι’ αυτό το λόγο γίνεται αυτή η απεγνωσμένη, όπως τη χαρακτήρισε, προσπάθεια από πλευράς της Αστυνομίας, να δοθεί υπό ασφαλιστικές δικλείδες η δυνατότητα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Ο Υπουργός είπε πως κατανοεί πλήρως τους ενδοιασμούς του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας πως αναμένει πως μέσα από τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου που βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, όλοι θα συμβάλουν ώστε να διαμορφωθεί και να προωθηθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια μια νομοθεσία, η οποία θα περιλαμβάνει εκείνες τις εγγυήσεις που είναι αναγκαίες για να περιορίσουν ή να αποκλείσουν οποιανδήποτε καταχρηστική αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας.

Είπε δε ότι έχοντας υπόψιν τις δημόσιες δηλώσεις που έχουν γίνει, εκτιμά ότι υπάρχει πλειοψηφία για υπερψήφιση του νομοσχεδίου, επαναλαμβάνοντας ότι πρόθεσή του είναι να περιληφθούν στη νομοθεσία πρόσθετες εγγυήσεις οι οποίες να μπορούν να διασφαλίσουν ότι αυτή δεν θα αξιοποιηθεί για άλλους σκοπούς, πέραν από αυτούς οι οποίοι ορίζονται στο Σύνταγμα και στη νομοθεσία, υπό τις διαδικασίες και τις ασφαλιστικές δικλείδες που καθορίζονται ρητά στη νομοθεσία αυτή.

«Πρόκειται για δύσκολη νομοθεσία για την οποία θα χρειαστεί να γίνει πολλή συζήτηση, δεν αναμένω ότι είναι κάτι το οποίο μπορεί να τελειώσει άμεσα», ανέφερε ο Υπουργός.

Ο Άντρος Κυπριανού δήλωσε πως το ΑΚΕΛ για να συζητήσει την παραχώρηση οποιωνδήποτε άλλων εργαλείων στην αστυνομία για να μπορέσει να επιτελέσει το ρόλο της πιο αποτελεσματικά, πρέπει πρώτα να πειστεί ότι αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα τα εργαλεία που της δόθηκαν τα τελευταία χρόνια και τα οποία είναι πολλά, και ότι αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο διαθέτει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι τουλάχιστον η δική μας η εκτίμηση δεν είναι αυτή. Ως εκ τούτου, αυτή τη στιγμή δεν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τίποτε άλλο» ξεκαθάρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με περισσότερη αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα το οργανωμένο έγκλημα και προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε, «εμείς θα στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης και της αστυνομίας».

Ωστόσο, σημείωσε, αυτό θα πρέπει να έχει συνέχεια, για να φέρνει συγκεκριμένα αποτελέσματα και να μη γίνεται απλά και μόνο όταν υπάρχει απαίτηση από την κοινωνία.

Συμφώνησε με τη θέση ότι για να μπορέσει η αστυνομία να πατάξει το οργανωμένο, ιδιαίτερα, έγκλημα, χρειάζεται να της δοθούν όλα τα απαραίτητα εργαλεία και αυτό, σημείωσε, αποτελεί προτεραιότητα του ΑΚΕΛ, «δίχως όμως να ξεπερνούνται κάποια όρια τα οποία αφορούν στην παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Τα τελευταία χρόνια και με συνταγματικές τροποποιήσεις και με αλλαγές στη νομοθεσία, και μάλιστα με δικλείδες ασφαλιστικές λιγότερες απ’ ό,τι υπάρχουν σε άλλες χώρες, έχει δοθεί αυτή η δυνατότητα στο αστυνομικό Σώμα και λυπούμαι να πω ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα μέχρι σήμερα και αυτό οφείλεται, κατά την άποψή μας, στο γεγονός ότι δεν αξιοποιούνται οι καλύτεροι στα διάφορα πόστα, έτσι ώστε να αυξηθεί και η αποτελεσματικότητα του Σώματος» είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top