Τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πριν τις τουρκικές εκλογές, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντηση που είχε, την Τετάρτη (23/5) το απόγευμα, στη Νέα Υόρκη, με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Στη συνομιλία Κοτζιά - Γκουτέρες κυριάρχησαν τo Κυπριακό και οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Σκοπίων για την ονομασία.
Μιλώντας στους Έλληνες ανταποκριτές, μετά τη συνάντηση, ο κ. Κοτζιάς είπε πως ευχαρίστησε τον ΓΓ για όλες τις δράσεις που κάνει για την προώθηση παγκοσμίως της ειρήνης και της ισότητας. «Συζητήσαμε για τη μέλλουσα διαπραγμάτευση για το Κυπριακό και πώς πρέπει να προετοιμαστεί και με ρώτησε πού βρίσκεται κατά τη γνώμη μου η διαπραγμάτευση γύρω από το ονοματολογικό», είπε.
Στο ερώτημα τί σκοπεύει ο ΓΓ για το Κυπριακό και αν θα διορίσει σύντομα ειδικό απεσταλμένο, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε πως έχει προτείνει άτομο και δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτό από την Τουρκία.
«Μένει να επιβεβαιωθεί. Εγώ του είπα ότι δεν γνωρίζω τη σύμβουλο που πρότεινε, αλλά έχω εμπιστοσύνη στις επιλογές και στην κρίση του. Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις πριν από τις τουρκικές εκλογές και πριν τελειώσουμε εμείς με άλλες. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα ταυτόχρονα», ανέφερε.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Γκουτέρες ενημερώνει Κοτζιά – Θέματα προς συζήτηση
Το πρωί της Πέμπτης (24/5) ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Σκοπίων στην έδρα του ΟΗΕ και πριν τον κ. Κοτζιά, ο ΓΓ του ΟΗΕ συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ. Κληθείς να σχολιάσει δήλωση της σκοπιανής πλευράς ότι βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμου, ο `Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε πως η άλλη πλευρά δεν έχει παρά να το δείξει στις σημερινές διαπραγματεύσεις.
«Εγώ λέω ότι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος είμαι, αλλά έχω τη θέληση να βρω λύση. Και πρέπει να έχει και η άλλη πλευρά τον πραγματισμό και τον ρεαλισμό να βρει λύση. Λύσεις είναι οι λύσεις συμβιβασμού. Ξέρω ότι πολλές δυνάμεις και στις δυο κοινωνίες θα προτιμούσαν λύσεις κατά το δοκούν, αλλά δεν υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις τέτοιου είδους λύσεις», επεσήμανε.
Σε σχέση με τις συνομιλίες, που είχε προγραμματιστεί να διαρκέσουν δύο ημέρες, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι αυτό θα φανεί. Επανέλαβε πως η διαπραγμάτευση έχει χωριστεί σε δύο μέρη.
«Είναι η διαπραγμάτευση που κάνουν οι Υπουργοί Εξωτερικών και αφορά τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα και είναι η διαπραγμάτευση για τα υπόλοιπα που υπάρχουν, όσον αφορά τη γενική συμφωνία που έχουμε καταγράψει και έχουμε προτείνει, στην οποία έχουμε ενσωματώσει και τα νομικά θέματα που μας έχει δώσει σε έναν κατάλογο ο ΟΗΕ. Άρα, θα έχουμε μια διαπραγμάτευση των ειδικών και μια διαπραγμάτευση των Υπουργών. Η κύρια διαπραγμάτευση βέβαια και αυτή που ενδιαφέρει όλους μας είναι η διαπραγμάτευση των Υπουργών. Αλλά και η διαπραγμάτευση των ειδικών θα διευκολύνει το συνολικό πακέτο», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι δεν αναμένει ο μεσολαβητής να καταθέσει συνθετική πρόταση, καθώς «εμείς έχουμε κάνει τη σύνθεση όλων των προτάσεων, αλλά παραμένει ανοιχτό το θέμα του ονόματος», ενώ στο αν θα περιμένουμε κάτι από του προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς απάντησε πως «περιμένουμε τη σοφία του στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης».
Κληθείς να σχολιάσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική έναντι της Ελλάδας, μετά τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία τριάμισι χρόνια. « Όλοι γνωρίζουν ότι είναι ένας διεθνής πια παίκτης που παίρνει πρωτοβουλίες στην περιοχή, σφραγίζει την περιοχή και, κατά συνέπεια, η σημασία της για όλους τους ισχυρούς αυτού του κόσμου είναι όλο και μεγαλύτερη», ανέφερε.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Να μην εξυπηρετούν τα συμφέροντα τρίτης χώρας, διαμηνύει στους Τουρκοκύπριους ο Πρόεδρος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις