Τη θέση ότι το ζήτημα της υπεραξίας των εργασιών στην Ελλάδα δεν ήταν της αρμοδιότητάς του αλλά της Οικονομικής Διευθύντριας του Ομίλου Αννίτας Φιλιππίδου και της Επιτροπής Ελέγχου της τράπεζας, εξέφρασε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας ο τότε Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Λαϊκής Τράπεζας, Παναγιώτης Κουννής, στο πλαίσιο της αντεξέτασής του στην ποινική υπόθεση εναντίον υψηλόβαθμων στελεχών της πρώην τράπεζας.
Ο κατηγορούμενος απέρριψε υποβολές της Εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Έλλης Παπαγαπίου ότι ο ίδιος είχε αρμοδιότητα να γνωρίζει για το ζήτημα της υπεραξίας των εργασιών στην Ελλάδα, καθώς και ότι απέκρυψε τη γνώση που είχε για το ζήτημα από τα ηλεκτρονικά μηνύματα που του είχε κοινοποιήσει η Αννίτα Φιλιππίδου από το ΔΣ.
Εισηγήθηκε επίσης ότι η Κατηγορούσα Αρχή παρουσίασε «μαρτυρίες υστερόβουλες, εκ των υστέρων κατασκευασμένες». Αναφέρθηκε ειδικότερα στο πρόσωπο του μάρτυρα κατηγορίας Χρίστου Στυλιανίδη αναφέροντας ότι και σε άλλη υπόθεση στην Πάφο στην οποία κατηγορούμενοι ήταν ο ίδιος, ο κ. Λυσάνδρου και ο κ. Στυλιανίδης, ο τελευταίος ξαφνικά έγινε από κατηγορούμενος μάρτυρας κατηγορίας.
Πάμε με το ίδιο αυτοκίνητο και σε μια από τις συνεδρίες αποσύρεται η κατηγορία εναντίον του Στυλιανίδη γιατί πάει μάρτυρας κατηγορίας, ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για προσφιλή τακτική του.
«Δεν κατάλαβα ποιος είναι ο ρόλος της Εισαγγελίας να λάμψει η αλήθεια ή να κατηγορήσει και ‘ο σκοπός αγιάζει τα μέσα’», ανέφερε ο κ. Κουννής σε άλλο σημείο της σημερινής δικασίμου, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι που προάγει και δημιουργεί και εντείνει το αίσθημα της αδικίας».
«Η κατάθεσή μου είναι κατάθεση αλήθειας», είπε, σημειώνοντας επίσης ότι «αυτά τα οποία λέω, είναι πράγματα τα οποία έζησα».
Απαντώντας σε ερωτήσεις της κ. Παπαγαπίου για τα ηλεκτρονικά μηνύματα που έλαβε από την κ. Φιλιππίδου είπε ότι ο ίδιος λάμβανε μεταξύ των 200 και 300 ηλεκτρονικών μηνυμάτων κάθε μέρα και ότι πέραν των 100 εξ αυτών ήταν κοινοποιήσεις.
Υπήρχε μια πολιτική στην τράπεζα, ανέφερε, «δεν ασχολούμαστε με κοινοποιημένα μηνύματα». Ήταν, είπε, «ένα καρκίνωμα. Όταν κάποιος ήθελε να αποποιηθεί ευθύνης κοινοποιούσε».
Γιατί διερωτήθηκε, να μην τονίσει η ίδια (η Αννίτα Φιλιππίδου) το θέμα στο ΔΣ και να περιμένει ότι εγώ με την ελλιπή γνώση που έχω θα το θίξω;
Ο κ. Κουννής ανέφερε πως θεωρεί πως φαίνεται ότι η κ. Φιλιππίδου συμφώνησε στο χειρισμό της υπεραξίας από την συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Ελέγχου. Εισηγήθηκε ότι γι αυτό και η τότε Οικονομική Διευθύντρια δύο ώρες μετά τη συνεδρία του ΔΣ υποστήριξε τη θέση της τράπεζας για την κεφαλαιουχική επάρκεια στους επενδυτές.
Σε άλλη ερώτηση για το γεγονός ότι ο ίδιος είχε την κοινοποίηση της κ. Φιλιππίδου με τη θέση των εξωτερικών ελεγκτών για ένα πολύ σοβαρό θέμα ο κατηγορούμενος απάντησε ότι δεν ξέρει «αν κάποιος άλλος στη θέση μου θα ενεργούσε διαφορετικά». «Αφορά την Επιτροπή Ελέγχου. Δεν είμαι μέλος, δεν ζητά την γνώμη μου, δεν τηλεφωνά. Δεν της τηλεφώνησα, δεν ήμουν ενήμερος των προηγούμενων συζητήσεων», πρόσθεσε.
Εισηγήθηκε ακόμη ότι η κοινοποίηση, δεν του δημιουργούσε οποιαδήποτε υποχρέωση γιατί θα μεσολαβούσε η συνάντηση της Επιτροπής Ελέγχου και το ΔΣ θα αποφάσιζε επί της συγκεκριμένες πρότασης της Επιτροπής. Το ηλεκτρονικό εκείνο μήνυμα, ανέφερε δεν ήταν τελεσίδικο, δεν ήταν της αρμοδιότητας μου, δεν μου δημιούργησε καμία υποχρέωση.
Ανέφερε ακόμη ότι η κ. Φιλιππίδου η οποία και ήταν αρμόδια για το ζήτημα των οικονομικών καταστάσεων ήταν εκείνη που όφειλε να το θέσει στην Επιτροπή Ελέγχου και να επιμείνει να καταγραφεί η αντίθετη άποψη της στα πρακτικά αν αυτό ίσχυε καθώς και ενώπιον του ΔΣ.
Παράλληλα, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στις ευθύνες του Προέδρου του ΔΣ Κωνσταντίνου Μυλωνά έναντι του υπόλοιπου ΔΣ με βάση του κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και των υπόλοιπων μεγαλομετόχων, ουδείς εκ των οποίων, όπως είπε, βρίσκεται ενώπιον του Δικαστηρίου.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι επίσης ο Ευθύμιος Μπουλούτας, τότε Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου της Λαϊκής, ο μη Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Νεοκλής Λυσάνδρου και το μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάρκος Φόρος. Ο κ. Μπουλούτας έχει ήδη ολοκληρώσει τη δική του απολογία.
Το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφαση του στις 21/03/2018 αποφάσισε ότι η Κατηγορούσα Αρχή έχει καταφέρει να αποδείξει, εκ πρώτης όψεως, υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων σε σχέση και με τις δύο κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, καλώντας τους σε απολογία. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν από κοινού δύο κατηγορίες.
Η πρώτη κατηγορία αφορά το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς, κατά παράβαση του άρθρου 19, ως εξειδικεύεται από το άρθρο 20(1)(γ), και του άρθρου 23(3)(α) και (β) και (4)(α) του περί των Πράξεων Προσώπων που Κατέχουν Εμπιστευτικές Πληροφορίες και των Πράξεων Χειραγώγησης της Αγοράς (Κατάχρηση Αγοράς) Ν.116(Ι)/05, καθώς επίσης και του άρθρου 20 του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154.
Η δεύτερη κατηγορία αφορά το αδίκημα των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και πληροφοριών ή απόκρυψης, κατά παράβαση του άρθρου 40(1), (3), (4) και (6) του περί των Προϋποθέσεων Διαφάνειας (Κινητές Αξίες προς Διαπραγμάτευση σε Ρυθμιζόμενη Αγορά) Ν.190(Ι)/07.
Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.
Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο που εκδικάζει την υπόθεση, αποτελείται από την Πρόεδρό του, Έλενα Εφραίμ, τον Ανώτερο Επαρχιακό Δικαστή Νίκο Γερολέμου και την Ανώτερη Επαρχιακή Δικαστή Στέλλα Χριστοδουλίδου – Μέσσιου.
KYΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις