Τη λύπη του για την ατυχέστατη, όπως λέει, διασύνδεση που επιχειρείται να γίνει από τη συντεχνία των ιατρών του δημοσίου, μεταξύ του τραγικού θανάτου του 10χρονου μαθητή και του θέματος της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, εκφράζει ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.
«Συμφωνώ απόλυτα ότι δεν είναι η ώρα να παρασυρόμαστε και να στήνουμε λαϊκά δικαστήρια. Η έρευνα έχει πάρει τον δρόμο της και θα πρέπει όλοι μας να αφήσουμε τη δικαιοσύνη της να επιτελέσει το έργο της αμερόληπτα» αναφέρει ο Υπουργός σε γραπτή απάντησή του, σε συνέχεια της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ).
Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, ουδείς αμφισβητεί ότι υπάρχουν προβλήματα στη δημόσια υγείας. «Η διαδικασία εφαρμογής της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ έχει ήδη δρομολογηθεί. Μέχρι όμως να έχουμε απτά αποτελέσματα ιδιαίτερα από την αυτονόμηση, δεν θα δεχθώ σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθούν αυτά τα επιχειρήματα ως άλλοθι για ενδεχόμενα ιατρικά λάθη» σημειώνει.
Λέει ακόμη ότι οι χαρακτηρισμοί που προτάσσει η ΠΑΣΥΚΙ, όπως «η κατάρρευση των νοσοκομείων, η εξαθλίωση του τομέα της Υγείας, η έλλειψη υποδομών και η αποψίλωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων», δεν τον βρίσκουν καθόλου σύμφωνο και ισοπεδώνουν το έργο που επιτελείται στα δημόσια νοσηλευτήρια.
Υπενθυμίζει ότι εν αναμονή των απτών αποτελεσμάτων της αυτονόμησης, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά μέτρων. Μεταξύ αυτών, σημειώνει ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται στο πιο ψηλό επίπεδο από το 2012, ενώ έχει αυξηθεί κατά 50 ο αριθμός των ιατρών που στελεχώνουν τα δημόσια νοσηλευτήρια.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΠΑΣΥΚΙ: «Tο δεκάχρονο αγγελούδι χάθηκε εξαιτίας ενός συστήματος που καταρρέει».
Λέει επίσης ότι έγινε πράξη η συμφωνία για τη μισθολογική αναβάθμιση των ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας του δημοσίου, ενώ παραχωρήθηκαν επιδόματα, μεταξύ άλλων, στους ιατρούς που υπηρετούν στα ΤΑΕΠ, ως μέτρο παροχής κινήτρων και αύξησης της παραγωγικότητας.
Ακόμη, ο κ. Ιωάννου λέει ότι υλοποιείται η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τη συμπλεγματοποίηση των Αγροτικών Κέντρων Υγείας, που θα εξασφαλίσει πόρους σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, ώστε να γίνεται πιο ορθολογιστικά η παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς.
Σε σχέση με το συγκεκριμένο περιστατικό, ο Υπουργός Υγείας λέει ότι αντιλαμβανόμενος από την πρώτη στιγμή την κρισιμότητα της υπόθεσης, ανέθεσε τη διεξαγωγή έρευνας σε ανώτατο επίπεδο «αφού από την πληροφόρηση που είχα, χωρίς να ήθελα να προδικάσω οποιοδήποτε αποτέλεσμα, τα στοιχεία παρέπεμπαν εκ πρώτης όψεως σε πιθανή αμέλεια ή/και αδυναμία των εμπλεκομένων υπηρεσιών να διαγνώσουν και να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο περιστατικό».
Αυτά τα ευρήματα υποβλήθηκαν άμεσα στην Αστυνομία, ως η αρμόδια Αρχή για τη διερεύνηση του περιστατικού και η Αστυνομία είναι αυτή που έκρινε απαραίτητη την έκδοση εντάλματος, συμπληρώνει.
Λέει ακόμη ότι είναι πλέον αποδεκτό από όλους -και πρώτα και κύρια από το ίδιο το Υπουργείο και την Κυβέρνηση- ότι το υφιστάμενο σύστημα υγείας έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη και την πλήρη αξιοποίηση των δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας.
«Η ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο λειτουργείας των δημοσίων νοσηλευτηρίων είναι πιο επιτακτική από ποτέ» λέει ο Υπουργός Υγείας.
Αναφέρει παράλληλα ότι η μεγάλη αυτή προσπάθεια για την αλλαγή στον τομέα της Υγείας δεν μπορεί να γίνει μόνο από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, αλλά «βασικός συνοδοιπόρος στο μεγάλο αυτό εγχείρημα είναι όλοι οι επαγγελματίες υγείας που απαρτίζουν το σύστημα». Το εγχείρημα αυτό πρέπει να είναι κοινό, με γνώμονα και τελικό αποδέκτη τον ασθενή, καταλήγει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις