Συγνώμη βρετανικής κυβέρνησης προς Λίβυο αντικαθεστωτικό

Συγνώμη βρετανικής κυβέρνησης προς Λίβυο αντικαθεστωτικό

Ανεπιφύλακτη «συγνώμη» από τη Μέι σε Λίβυο αντικαθεστωτικό που βασάνισε ο Καντάφι.

Η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι απολογήθηκε «ανεπιφύλακτα» για το ρόλο της χώρας της στη σύλληψη του Λίβυου αντικαθεστωτικού Αμπντέλ Χακίμ Μπελχάτζ και της συζύγου του Φατίμα Μπουντσάρ, που οδήγησε στο βασανισμό του πρώτου από το καθεστώς Καντάφι.

Ο κ. Μπελχάτζ και η σύζυγός του είχαν συλληφθεί το 2004 στην Ταϊλάνδη και στη συνέχεια οδηγήθηκαν σε φυλακές του καθεστώτος του Λίβυου συνταγματάρχη. Εκεί ο κ. Μπελχάτζ υπέστη βασανιστήρια, έχοντας μάλιστα καταδικαστεί σε θάνατο.

Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του Καντάφι αποκαλύφθηκαν έγγραφα που αποδείκνυαν ότι η σύλληψη και η μεταφορά του ζεύγους στη Λιβύη έγινε κατόπιν ειδοποίησης και βοήθειας από τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών ασφαλείας MI6.

Το ζευγάρι κατέθεσε αγωγή εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης και του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο το 2012.

Εμφανιζόμενος στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Γενικός Εισαγγελέας Τζέρεμι Ράιτ ανέγνωσε επιστολή της Πρωθυπουργού στην οποία εκφραζόταν η ανεπιφύλακτη συγνώμη της Τερέζα Μέι εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης.

Όπως ανακοινώθηκε, η κα Μπουντσάρ, που ήταν 4,5 μηνών έγκυος κατά τη σύλληψή της, θα λάβει αποζημίωση 500.000 λιρών.

«Είναι σαφές ότι και οι δυο σας υποβληθήκατε σε αποτρόπαια μεταχείριση και ότι υποφέρατε πολύ, πολύ δε περισσότερο με την προσβολή στην αξιοπρέπεια της κ. Μπούντσαρ που ήταν έγκυος εκείνη την περίοδο. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύει τις μαρτυρίες σας. Κανείς από τους δυο σας δε θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο», ανέφερε η επιστολή της κ. Μέι.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

LIVE ΕΙΚΟΝΑ: Άπαντες παρόντες στον Λευκό Οίκο - Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση Ζελένσκι - Τραμπ

LIVE ΕΙΚΟΝΑ: Άπαντες παρόντες στον Λευκό Οίκο - Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση Ζελένσκι - Τραμπ

  Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για το Ουκρανικό. Οι εγγυήσεις ασφαλείας και κυρίως το εδαφικό είναι τα δύο «καυτά» θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συνομιλίες, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να βρεθεί υπό πίεση, όπως μαρτυρά και η τελευταία ανάρτηση Τραμπ, πως η Ουκρανία δεν θα ανακτήσει την Κριμαία, ούτε θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις στο ThemaOnline.

BEST OF TOTHEMAONLINE