«Τα γερμανικά υποβρύχια ενισχύουν την τουρκική επιθετική πολιτική στη Μεσόγειο», αναφέρει η Σεβίμ Ντάγκντελεν, αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Die Linke.
«Η γερμανική εταιρεία Thyssen Krupp Marine Systems (TKMS) χορηγεί υποβρύχια στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Πρόκειται για έξι σκάφη που έχουν κατασκευαστεί από κοινού με μία τουρκική εταιρία του κλάδου», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου ARD/ tageschau.de σε ρεπορτάζ με τίτλο «Υποβρύχια για την Άγκυρα».
Όπως δηλώνει η αναπληρώτρια επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Σεβίμ Ντάγκντελεν «ο εξαγόμενος από τη Γερμανία πολεμικός εξοπλισμός που έχει κατασκευαστεί από κοινού στην Τουρκία, με δεδομένο ότι πρόκειται για καταδιωκτικά υποβρύχια, είναι επιθετικό όπλο για την εξυπηρέτηση της τουρκικής επιθετικής πολιτικής στη Μεσόγειο». Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο αναφέρει ότι «σύμφωνα με τους ειδικούς, η Τουρκία καταστρατηγεί το Διεθνές Δίκαιο. Παρά ταύτα, επιτρέπεται στην Thyssen Krupp η παροχή υποβρυχίων προς την Άγκυρα».
Μετά την εισβολή των τουρκικών στρατιωτικών μονάδων στη Συρία στις αρχές του 2018, η γερμανική κυβέρνηση ανέστειλε κατ’ αρχάς την εκτέλεση των συμβάσεων για την ενίσχυση των τουρκικών τεθωρακισμένων οχημάτων. Η Γερμανίδα βουλευτής της Αριστεράς τονίζει όμως ότι «δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει πως, ενώ ο εξοπλισμός των τεθωρακισμένων ανεστάλη τουλάχιστον προσωρινά, η εξαγωγή των καταδιωκτικών υποβρυχίων προχωρά μια χαρά. Είναι προφανές ότι η Τουρκία σχεδιάζει να ενεργοποιήσει αυτά τα επιθετικά όπλα, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, εναντίον της Ελλάδας ή και της Κύπρου».
Tο δημοσίευμα αναφέρεται μάλιστα στα γεγονότα του Φεβρουαρίου στη Μεσόγειο με το σκηνικό έντασης μετά τον εμβολισμό ελληνικού περιπολικού σκάφους του λιμενικού από πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής. Η γερμανική κυβέρνηση απαντώντας στο δημοσίευμα αναφέρει ότι σε διαφορετική κατεύθυνση από ό,τι ισχύει για το θέμα του εξοπλισμού των τουρκικών τεθωρακισμένων οχημάτων γερμανικής κατασκευής, η δοσοληψία που αφορά τα υποβρύχια προχωρά περαιτέρω.
Το ARD αναφέρει ότι το 2009 η γερμανική κυβέρνηση είχε παραχωρήσει στην Τουρκία μία λεγόμενη άδεια κατασκευής για έξι υποβρύχια κλάσης 214. Όπως προκύπτει από την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης, το 2011, η Γερμανία ανέλαβε εγγυήσεις για εξαγωγές σε ύψος σχεδόν 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντίστοιχα, όπως γνωστοποίησε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα η εταιρία TKMS, για κάθε ένα από τα έτη 2015, 2016 και 2017 ξεκινούσε και η κατασκευή ενός υποβρυχίου. Το 2017, συνεχίζει το δημοσίευμα, η γερμανική κυβέρνηση έδωσε άδεια για την εξαγωγή μανομέτρων (μετρητών πίεσης), καλωδίων για συστήματα διάσωσης για υποβρύχια, καθώς και τμήματα για τη συναρμολόγηση ηχητικών βαθομετρητών και συσκευών υποθαλάσσιου εντοπισμού. Στην απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος την Τουρκία τον Ιούλιο του 2016, ακολουθήθηκε μία «συσταλτική και εις βάθος εξέταση των επιμέρους περιπτώσεων», λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη «τις συνθήκες καταστολής στο εσωτερικό ή τη διαμάχη για το Κουρδικό».
Η βουλευτής της Γερμανικής Αριστεράς εκτιμά ότι ο όμιλος TKMS προτίθεται να κατασκευάζει υποβρύχια στην Τουρκία, προκειμένου να είναι σε θέση να κάνει εξαγωγές διεθνώς, χωρίς περιορισμούς. «Το μοντέλο της TKMS είναι το ίδιο με αυτό της συγκρότησης μίας βιομηχανικής μονάδας παραγωγής τεθωρακισμένων στην Τουρκία μέσω της κατασκευάστριας εταιρίας στρατιωτικού εξοπλισμού Rheinmetall. Και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μάλιστα η ίδια η γερμανική κυβέρνηση επιτρέπει μαζί με αυτήν τη διαδικασία να συνδεθεί και η μεταφορά σημαντικής τεχνολογίας προς την Τουρκία», προσθέτει η Σέβιμ Ντάγκντελεν.
Με βάση πληροφορίες που διακινούνται στα ΜΜΕ -αναφέρει το ARD, η εταιρία TKMS σχεδιάζει την από κοινού κατασκευή υποβρυχίων με τουρκική επιχείρηση για λογαριασμό του πολεμικού ναυτικού της Ινδονησίας. Από πλευράς της, η εταιρία TKMS δεν το επιβεβαιώνει, καθώς εκπρόσωπός της είπε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει συγκεκριμένο αίτημα ούτε από την Τουρκία ούτε από την Ινδονησία. Σε ό, τι αφορά την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης, αναφέρει ότι η Τουρκία επιδιώκει μακροπρόθεσμα να αποκτήσει «εξοπλιστική αυτονομία». Εδώ και δεκαετίες, συνεχίζει η γερμανική κυβέρνηση, στοιχείο της τουρκικής οικονομικής στρατηγικής σε σχέση με τις διεθνείς συνεργασίες είναι επίτευξη της ευρύτερης δυνατής μεταφοράς τεχνολογίας στη χώρα.
Για το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και με βάση τα όσα δήλωσε ένας εκ των εκπροσώπων του, δεν υφίσταται κατ’ αρχάς κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς η γερμανική κυβέρνηση προσδοκά ότι οι νατοϊκοί εταίροι Ελλάδα και Τουρκία θα φροντίσουν για μία εποικοδομητική μεταξύ τους συνεργασία στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του ARD.
Από in.gr
*Κεντρική φωτογραφία αρχείου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις