Έξι επιθετικά υποβρύχια κατασκευάζει Γερμανία και Τουρκία

Έξι επιθετικά υποβρύχια κατασκευάζει Γερμανία και Τουρκία

Έξι επιθετικά υποβρύχια, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, κατασκευάζει σε συνεργασία με την Γερμανία η Άγκυρα.

Αυτό αποκάλυψε ρεπορτάζ του γερμανικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ARD.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα παραπάνω γίνονται παρά το γεγονός της μεγάλης έντασης που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο.

Τα υποβρύχια τύπου 214, κατασκευάζονται στην Τουρκία με την συνεργασία της γερμανικής εταιρείας TKMS, Thyssen Krupp Marine Systems.

Ο βουλευτής του Αριστερού κόμματος, Σεβίν Νταγκντελέν, «τα όπλα αυτά που εξάγονται από τη Γερμανία προς την Τουρκία, είναι επιθετικά όπλα, ιδανικά για την επιθετική πολιτική της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Είναι αποδεδειγμένο πως η Τουρκία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα επιθετικά αυτά όπλα εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο».

Ο Νταγκντελέν, ο οποίος είναι τουρκικής καταγωγής Γερμανός βουλευτής, αποκάλυψε το θέμα μετά από σχετική ερώτηση που υπέβαλλε στη γερμανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η άδεια για την κατασκευή αυτών των έξι υποβρυχίων έχει δοθεί από τη γερμανική κυβέρνηση το 2009, ενώ το 2011 η γερμανική κυβέρνηση έδωσε και εγγύηση εξαγωγών, ύψους 2,5 δις ευρω.

Η κατασκευή ξεκίνησε το 2015 και ένα υποβρύχιο είναι ήδη έτοιμο.

Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Σε σχετική απάντηση που έδωσε προς το κανάλι ARD, η ανακοίνωση σημειώνει πως «η Τουρκία μακροπρόθεσμα ενδιαφέρεται για την αυτονομία της σε θέματα εξοπλισμών. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένει πως οι εταίροι του ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, στο πνεύμα καλής γειτονίας θα έχουν μια εποικοδομητική συνεργασία, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο».

KYΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004, νομικά, υποχρεούται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της Σένγκεν-δηλαδή δεν έχει ενταχθεί στη λειτουργική εφαρμογή του καθεστώτος  χωρίς εσωτερικά σύνορα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται από το 2023 σε φάση αξιολόγησης ( Schengen evaluation process), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη ως προς τα τεχνικά ζητήματα, μέχρι το τέλος του 2025. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το 2026, η Κύπρος θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.