Συνεχίζει να μένει ακυβέρνητη η Ιταλία

Συνεχίζει να μένει ακυβέρνητη η Ιταλία

Συναντήσεις Προέδρου Ιταλίας με πολιτικές δυνάμεις χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Έως τώρα δεν οδήγησαν σε απεμπλοκή της πολιτικής κατάστασης οι νέες συναντήσεις του Ιταλού Προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Ο υποψήφιος Πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, μετά την συνάντηση με τον Ματαρέλα, υπογράμμισε ότι είναι διατεθειμένος να μην διεκδικήσει την πρωθυπουργία σε περίπτωση κυβερνητικής συμμαχίας με την Λέγκα και να συναινέσει στο να επιλεγεί ως Πρωθυπουργός ένα τρίτο πρόσωπο. Τόνισε επίσης ότι οι προτεραιότητες, για το κίνημά του παραμένουν η στήριξη των ανέργων, η κατάργηση της μεταρρύθμισης των συντάξεων και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο Γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, εξ ονόματος της κεντροδεξιάς, τόνισε ότι η συντηρητική παράταξη είναι διατεθειμένη και αναμένει να αναλάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για να αναζητήσει στο κοινοβούλιο τις ψήφους που τις λείπουν, με στόχο να μπορέσει να εξασφαλίσει την καθοριστικής σημασίας ψήφο εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τον Σαλβίνι, μια τέτοια εξέλιξη θα εξυπηρετούσε το σύνολο των Ιταλών, έπειτα από δυο μήνες αστάθειας. Το πολιτικό μήνυμα, δηλαδή, είναι ότι η Λέγκα δεν εννοεί να εγκαταλείψει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και να κυβερνήσει μόνον με τα Πέντε Αστέρια.

Ο προσωρινός γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Μαουρίτσιο Μαρτίνα δήλωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει κάθε πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, διότι προέχει το εθνικό συμφέρον. Έθεσε πάντα ως προτεραιότητες την καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά και την βιωσιμότητα της δημόσιας οικονομίας.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του, σήμερα το απόγευμα, ο Σέρτζιο Ματαρέλα θα πρέπει να λάβει τις καθοριστικής σημασίας αποφάσεις του. Να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε πολιτικό πρόσωπο, να προσπαθήσει να αναλάβει πρωτοβουλία για κυβέρνηση τεχνοκρατών ή να επισπεύσει την διάλυση της βουλής με στόχο νέες εκλογές, ίσως και μέσα στο καλοκαίρι.

Σαλβίνι και Ντι Μάιο πρότειναν λίγο αργότερα ως πιθανή ημερομηνία επαναληπτικών εκλογών την 8η Ιουλίου, αν δεν καταστεί δυνατό να επιτευχθεί μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής για τον σχηματισμό νέας.

Από ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

«Με έστησαν στον τοίχο για λόγια που δεν είπα» – Η απάντηση του ιστορικού Μιχαήλ για τον Αυξεντίου

«Με έστησαν στον τοίχο για λόγια που δεν είπα» – Η απάντηση του ιστορικού Μιχαήλ για τον Αυξεντίου

Στο επίκεντρο των έντονων αντιδράσεων που ξέσπασαν τις τελευταίες μέρες γύρω από τις αναφορές του για τον Γρηγόρη Αυξεντίου, βρέθηκε ο δημοσιογράφος και ιστορικός Μιχάλης Μιχαήλ. Με εκτενή δήλωσή του, ο ίδιος απαντά στις κατηγορίες περί «ασέβειας» και «αμαύρωσης της θυσίας» του ήρωα της ΕΟΚΑ, κάνοντας λόγο για σκόπιμες διαστρεβλώσεις και ψευδείς ερμηνείες.

BEST OF TOTHEMAONLINE