Υπό τον όρο να μεταρρυθμιστεί η τοπική αυτοδιοίκηση, η Κυβέρνηση επανεξετάζει τη χορηγία, είπε ο Πρόεδρος.
Η κυβέρνηση, είναι διατεθειμένη, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, να επανεξετάσει το ύψος της ετήσιας χορηγίας προς τους Δήμους και τις Κοινότητες υπό ένα όρο, να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Μιλώντας σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί με φορείς της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «εάν συνεχίσουμε με την παρούσα μορφή, αντί να έχουμε μεγαλύτερη άνεση έτσι ώστε να εκτελούνται έργα από τις τοπικές αρχές στους Δήμους και τις Κοινότητες, θα έχουμε επιβάρυνση των οικονομικών των Δήμων, ως αποτέλεσμα των πολλών προβλημάτων που ανακύπτουν, είτε από τους εργοδοτουμένους είτε από τα κόστη λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ομιλία του στα έργα που αφορούν την πόλη και επαρχία Λάρνακας και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην περαιτέρω ενίσχυση της αναπτυξιακής πολιτικής των Δήμων και Κοινοτήτων της επαρχίας Λάρνακας, εξαγγέλλοντας ότι τον Απρίλιο του 2019 θα παραδοθεί στους πολίτες η νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης.
Σημείωσε ότι η επίσκεψη του τρεις μόλις μήνες μετά την επανεκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, «καταδεικνύει εκ νέου την τεράστια και προσωπική σημασία», που αποδίδει στην ευρύτερη αναπτυξιακή προοπτική των τοπικών αρχών, στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινής ωφελείας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων της Επαρχίας.
Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, ο Πρόεδρος είπε ότι «όλοι διαπιστώνετε μια αγκύλωση από την οποία υποφέρει το κράτος μας, δηλαδή μιας πρωτόγνωρης γραφειοκρατικής δομής με πολλαπλότητα ανομοιοτήτων, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις ακόμα και σε έργα που εγκρίθηκαν ή θεωρήθηκαν ώριμα και έχουν εξαγγελθεί».
Όπως σημείωσε, «θα πρέπει να παραδεχθούμε όλοι ότι υπήρξαν και έργα που δεν ήταν ώριμα, δεν υπήρχαν ούτε σχεδιασμοί ούτε οι σχετικές άδειες. Κρίθηκε από τις τοπικές Αρχές ότι έπρεπε να προβληθούν, από τις διαβουλεύσεις με τις κρατικές Αρχές κρίθηκε ότι μπορούσαν να εξαγγελθούν, εξαγγέλθηκαν, αλλά την ίδια ώρα διαπιστώνεται μια καθυστέρηση στην υλοποίηση κάποιων μεγάλων έργων».
Πρόσθεσε ότι «η αποφασιστικότητα μας είναι πάντα σε συνεργασία με τα κοινοβουλευτικά κόμματα να φέρουμε ή να επιφέρουμε επιτέλους εκείνες τις μεταρρυθμίσεις, ξεκινώντας από τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Υπηρεσίας μέσα σε ένα κλίμα συνεννόησης, που διακρίνει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων».
Τόνισε, περαιτέρω ότι «δεδομένου ότι είναι και η τελευταία μου θητεία δεν υπάρχει εκείνο το αίσθημα που μπορεί να δημιουργείται ή να καλλιεργείται μεταξύ των πολιτικών ώστε να υπάρχει ένας ανταγωνισμός ή ότι από την εκτέλεση κάποιων έργων ή από τις μεταρρυθμίσεις που μπορεί και πρέπει να επιφέρουμε θα ωφεληθεί κάποιος».
Αφού σημείωσε πως «όλοι θα ωφεληθούν, όσοι θα συνεργαστούν και ιδιαίτερα όμως πριν και πάνω από όλα ο κυπριακός λαός που έχει ανάγκη», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είμαστε ένα ευρωπαϊκό κράτος και θα πρέπει να τιμούμε εκείνα τα οποία αναλαμβάνουμε».
Εξήγησε ότι «δεν μπορεί να παρακολουθούμε ότι είμαστε στις τελευταίες θέσεις στον α ή β ή γ τομέα. Θα πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε εμείς οι πολιτικοί ότι έφτασε η ώρα να προχωρήσουμε σε πραγματικές, ουσιαστικές και αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις, ώστε επιτέλους να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να διευκολύνουμε και να εκσυγχρονίσουμε το κράτος, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που θα ευκολύνει τη ζωή όλων και ιδιαίτερα να επιταχύνουμε, με βάση και τη σταθερή ανάπτυξη που παρουσιάζει πλέον η οικονομία, τα έργα που εξαγγέλλονται».
Θέλω, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «κατά τη λήξη της θητείας μου να μοιραστώ με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα ένα όραμα, το να παραδώσουμε μια πατρίδα που να μπορεί να περηφανεύεται για τη συλλογική απόδοση έργων μέσα από την κοινή δράση».
Στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση λέγοντας πως «η κυβέρνηση, πάντοτε στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, είναι διατεθειμένη να επανεξετάσει το ύψος της ετήσιας χορηγίας προς τους Δήμους και τις Κοινότητες υπό ένα όρο, να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Γιατί, όπως εξήγησε, «εάν συνεχίσουμε με την παρούσα μορφή, αντί να έχουμε μεγαλύτερη άνεση έτσι ώστε να εκτελούνται έργα από τις τοπικές αρχές στους Δήμους και τις Κοινότητες, θα έχουμε επιβάρυνση των οικονομικών των Δήμων, ως αποτέλεσμα των πολλών προβλημάτων που ανακύπτουν, είτε από τους εργοδοτουμένους είτε από τα κόστη λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Ταυτόχρονα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «σύντομα σε συνεργασία πάντα με τα κοινοβουλευτικά κόμματα αλλά και την Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων θα γίνει επιτέλους κατορθωτή η αναγκαία εκ των πραγμάτων, αλλά και εκ της όλης δομής και της έκτασης της Κύπρου, η αναγκαία μεταρρύθμιση».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα έργα κοινής ωφελείας για τη πόλη της Λάρνακας μεταξύ των οποίων το ενιαίο έργο ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας και είπε ότι «δύο εταιρείες κολοσσοί έχουν προεπιλεγεί από τις αρμόδιες αρχές για να προχωρήσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Μετά την επίλυση των νομικών προβλημάτων που προέκυψαν στην Αναθεωρητική Αρχή, ύστερα από δική μου παρέμβαση έγινε κατορθωτό να αποσυρθεί τουλάχιστον η προσφυγή που είχε καταχωρηθεί και αναμένεται η υποβολή των τελικών προσφορών εντός Ιουνίου του 2018».
Οσον αφορά το μεγάλο θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας είπε πως «είμαστε όλοι μάρτυρες σήμερα (3/4)της κατεδάφισης της μεγαλύτερης δεξαμενής φύλαξης πετρελαιοειδών της εταιρείας «Πετρολίνα». Με το μνημόνιο συναντίληψης που έχει καταρτιστεί μέσα από τον διάλογο, βεβαίως υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες που φαίνονται να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό αλλά και κάποια αρνητική τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος πράττει βεβαίως το καθήκον του να συμβουλεύει την Κυβέρνηση».
Αυτό που έχει σημασία, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι «να μην επιμείνουμε στο να υλοποιηθούν αυτά που κάποιοι Δήμοι προβάλλουν και συγκεκριμένα ο Δήμος Λάρνακας και ο Δήμος Λιβαδιών, διότι αν δεν υπογραφεί αυτό το μνημόνιο συναντίληψης που δεσμεύει Κυβέρνηση, εταιρείες, και Δήμους στο τέλος θα μείνουμε και πάλι αορίστως σε χρονοδιαγράμματα, την ώρα μάλιστα που μας δίδεται η ευκαιρία μέσα από τις πρόνοιες του νόμου, και ύστερα από συνεννόηση με τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό Ενέργειας, οι αδιεοδοτήσεις να είναι ένα όπλο στα χέρια των Δήμων και στα χέρια της κυβέρνησης».
Ανέφερε, επίσης, ότι «από την ώρα που έχουμε αποφασίσει ως κράτος να υλοποιήσουμε όλα εκείνα τα έργα που πρέπει να συμβάλουν και να βοηθήσουν στη μετακίνηση, από την ώρα που ανά τρίμηνο ως αρμόδιες αρχές οι Δήμοι Λάρνακας και Λιβαδιών θα έχουν τη δυνατότητα, σε συνεννόηση και με τον Υπουργό, να μην ανανεώνουν (το Διάταγμα Χρήσης στις εταιρείες)».
Η απόφαση μας, πρόσθεσε, «είναι εάν και εφόσον ευθύνονται (οι εταιρείες) δεν θα ανανεώνεται «το Διάταγμα Χρήσης στις εταιρείες) παρά το ότι παρέχεται η ευχέρεια στον Υπουργό, προκειμένου να πετύχουμε την υλοποίηση και εάν και εφόσον ο Δήμος αποφασίσει αρκούντως δικαιολογημένα φυσικά, τότε θα συμβάλουμε και εμείς με τη δική μας άρνηση ανανέωσης των αδειών, ώστε να υποχρεωθούν να ακολουθήσουν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συνομολογηθεί και που προβλέπουν ότι 31 Δεκεμβρίου 2019 μετακινούνται τα πετρελαιοειδή και 31 Δεκεμβρίου του 2020 μετακινείται το φυσικό αέριο».
Πρόσθεσε ακόμα ότι «για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της δημοσιοποίησης του Σχεδίου περιοχής προκειμένου, ευθύς μετά την κατεδάφιση και μετακίνηση των εγκαταστάσεων, να προχωρήσουμε στην όποια αποκατάσταση απαιτείται αλλά και στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς που βεβαίως αφορούν τους Δήμους και τους ιδιώτες έτσι ώστε επιτέλους να δημιουργηθούν οι συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης ενός μοναδικού παραλιακού μετώπου που θα δώσει μια άλλη διάσταση».
Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «ήταν το μόνο αντισταθμιστικό έργο που μπορούσε να προσφέρουμε χωρίς κόστος στο κράτος και για να ενθαρρύνουμε τη μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών».
Οσον αφορά το άλλο «μεγάλο πρόβλημα», όπως το χαρακτήρισε, που αντιμετωπίζει η Λάρνακα, δηλαδή το Γενικό Νοσοκομείο, ο Πρόεδρος είπε πως «χθες επιτέλους έχουμε καταλήξει σε μια οριστική συμφωνία με τον εργολάβο του έργου, έχουν ξεπεραστεί τα διάφορα προβλήματα οικονομικής ή άλλης φύσεως»
Σημείωσε ότι το έργο ξεκίνησε το 2013, αλλά σταμάτησε, προσθέτοντας ότι «χάρη στην αποφασιστικότητα του αείμνηστου Τάσου Μητσόπουλου και την αποφασιστικότητα της οποίας έτυχε από πλευράς κυβέρνησης, οι εργασίες ξεκίνησαν, φτάσαμε σε ένα προχωρημένο στάδιο και το Νοσοκομείο επρόκειτο να παραδοθεί φέτος τον Απρίλη».
Δυστυχώς, όμως, συνέχισε «καθυστερήσεις, κάποια προβλήματα νομικής φύσεως που ηγέρθησαν όσον αφορά πρόστιμο που έπρεπε να καταβάλει (ο εργολάβος), έλλειψη ρευστότητας και άλλα, έφεραν το έργο να καθυστερεί».
Χθες, τόνισε, συμφωνήθηκε ότι θα καταβληθεί ποσό περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ έναντι, θα επιβάλλεται πρόστιμο για τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν από την 1η Ιουνίου, θα είναι κόστους μισού εκατομμυρίου περίπου το οποίο θα αφαιρεθεί κατά την παράδοση του έργου, ώστε να ευκολυνθεί ο εργολάβος να μη φέρνει προσκόμματα ότι επιβάλλεται πρόστιμο που στο τέλος είναι αποτρεπτικό όσον αφορά τη ρευστότητα συνέχισης του έργου».
Εξέφρασε την ελπίδα ότι «με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί χθες, το Νοσοκομείο θα παραδοθεί επιτέλους τον Μάρτιο, Απρίλιο του 2019».
Οσον αφορά τις Πανεπιστημιακές Σχολές που θα λειτουργήσουν στη Λάρνακα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε όσα είχε αναφέρει και πέρσι. Οτι δηλαδή «είναι δεδομένη και οριστική η απόφαση της κυβέρνησης, έχουμε συνεννοηθεί με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, η γη έχει παραχωρηθεί και αφορά το χώρο του παλιού Λεπροκομείου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και απαιτούνται κάποιες περιβαλλοντικές μελέτες. Όμως, η απόφαση είναι όπως από το 2019 να αρχίσουν να λειτουργούν, ενδεχόμενα όχι στο Λεπροκομείο αλλά κάπου αλλού» τα δύο τμήματα των Πανεπιστημιακών Σχολών δηλαδή Θάλασσας και Τεχνολογίας και Θαλασσίου Περιβάλλοντος.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε εκτενή αναφορά στα έργα που εξαγγέλθηκαν το 2015 και το 2017 στους Δήμους της Επαρχίας Λάρνακας, στα έργα που υλοποιήθηκαν, σ’ αυτά που βρίσκονται υπό εξέλιξη και σε όλα όσα θα εκτελεστούν.
Οσον αφορά τα 13 συνολικά έργα στις Κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας συνολικού κόστους 10.2 εκατομμυρίων ευρώ που είχε εξαγγείλει το 2015 έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ 30 έργα ύψους 56.5 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβανομένου του φράγματος Τερσεφάνου, κόστους 25.4 εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης.
Ο Πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα έργα των εννέα Κοινοτήτων του συμπλέγματος Βασιλικού, επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει εντατικά τις εργασίες της για εφαρμογή μιας ορθολογικής αναπτυξιακής πολιτικής σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των επηρεαζόμενων κοινοτικών αρχών» και σημείωσε πως «ανέκαθεν θέση της κυβέρνησης, ήταν η από κοινού αντιμετώπιση των ανησυχιών που ηγέρθησαν από τις επηρεαζόμενες κοινότητες».
Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, «η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα συνεχή διάλογο με τη Συντονιστική Επιτροπή των Κοινοτήτων Βασιλικού, για σειρά μέτρων και δράσεων που θα πρέπει να υλοποιηθούν και που θα διασφαλίζουν την αναπτυξιακή προοπτική και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής».
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «όλα τα έργα της Επαρχίας Λάρνακας από το 2015 και εντεύθεν ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 227.3 εκατομμυρίων ευρώ». Σημείωσε πως «τα έργα δεν είναι μόνο αναπτυξιακής υφής, αλλά και έργα που αφορούν όχι μόνο την ποιοτική τουριστική αναβάθμιση της Λάρνακας, αλλά και τον εκσυγχρονισμό και εμπλουτισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινής ωφελείας στους τομείς, μεταξύ άλλων, του Τουρισμού, της Υγείας, της Παιδείας, του Αθλητισμού και της κοινωνικής συνοχής».
Εξέφρασε επίσης τη πεποίθηση ότι «η κυβέρνηση, πάντοτε στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της, με τις όλες δράσεις και τα έργα που υλοποιεί συνέβαλε ουσιαστικά στο να προσδώσουμε στην πόλη της Λάρνακας τον χαρακτήρα που όλοι επιθυμούμε» και διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην περαιτέρω ενίσχυση της αναπτυξιακής πολιτικής των Δήμων και Κοινοτήτων της επαρχίας Λάρνακας και στη δημιουργία συνθηκών ευημερίας και ανάπτυξης, προς όφελος όλων των Λαρνακέων».
Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Υπουργοί Οικονομικών, Παιδείας, Ενέργειας, Εσωτερικών, Μεταφορών, Υγείας, Γεωργίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Επαρχος Λάρνακας, οι Δήμαρχοι Λάρνακας, Αραδίππου, Αθηένου, Λευκάρων, Λιβαδιών, Δρομολαξιας – Μενεού, βουλευτές και αξιωματούχοι της ΕΤΑΠ, του ΚΕΒΕ και του ΠΑΣΥΞΕ.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις