Βαδίζουμε στην ορθή κατεύθυνση για πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης στις φυλακές, είπε η Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών Άννα Αριστοτέλους.
Στο θέμα πρόληψης της ριζοσπαστικοποίησης στις φυλακές φαίνεται να βαδίζουμε στην ορθή κατεύθυνση, παρακολουθώντας και συμμετέχοντας στα δρώμενα στον τομέα αυτό τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε σήμερα η Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, η οποία είπε πως η ριζοσπαστικοποίηση στις φυλακές είναι ένα φαινόμενο με ασύλληπτες διαστάσεις σε κάποιες χώρες και ειδικότερα στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ριζοσπαστικοποίησης στις φυλακές τους.
Σε χαιρετισμό της, στην ενημερωτική ημερίδα για το Ευρωπαϊκό project “Empowering Learning Models in Prison”, η κ. Αριστοτέλους είπε πως «το φαινόμενο της ριζοσπαστικοποίησης οδηγεί σε ακραίες εξτρεμιστικές συμπεριφορές τόσο εντός της Φυλακής όσο και εκτός της φυλακής και κατ` επέκταση οδηγεί σε μεγάλης εμβέλειας τρομοκρατικές ενέργειες μετά την αποφυλάκιση των ριζοσπαστικοποιημένων προσώπων».
Πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και άλλες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης επενδύουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ στην πρόληψη του φαινομένου αυτού, τόσο με την επιμόρφωση του προσωπικού, αλλά και των κρατουμένων σε μια προσπάθεια να θωρακίσει τους κρατούμενους, ώστε να διασφαλίσει την απόκλισή των κρατουμένων από τη διαδικασία της ριζοσπαστικοποίησης και τη συμμετοχή τους σε ακραία επεισόδια, και από την άλλη να διαφωτίσει το προσωπικό, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζει, να διαχειρίζεται και να συμμετέχει στη διαδικασία απόκλισης των κρατουμένων από οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας της ριζοσπαστικοποίησης με αποτελεσματικό τρόπο».
Όπως ανέφερε, «στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χώρες όπως το Βέλγιο και η Γαλλία, οι οποίες έχουν πληγεί από τα περισσότερα τρομοκρατικά κτυπήματα τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, έχουν εγκαταλείψει το δικό τους μοντέλο πρόληψης της ριζοσπαστικοποίησης όσον αφορά τα προγράμματα από-ριζοσπαστικοποίησης που εφάρμοζαν για τους κρατούμενους και το προσωπικό».
Σε σχέση με τους κρατούμενους, είπε, άρχισαν να επενδύουν σε πολιτικές και προγράμματα όπως τα δικά μας, για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση δεξιοτήτων και ικανοτήτων, την επιμόρφωση, την στοχοθέτηση και αλλαγή στόχων της ζωής εντός και εκτός φυλακής, την ενδυνάμωση του κοινωνικού δικτύου με την αυξημένη επαφή των κρατουμένων με τον έξω κόσμο και άλλες πρακτικές που θα διευκολύνουν την ομαλότερη επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία.
Σημείωσε, συγκεκριμένα, ότι το Βέλγιο και η Γαλλία, χώρες, οι οποίες έχουν την εμπειρία τρομοκρατικών επιθέσεων και ένα ψηλό ποσοστό ριζοσπαστικοποίησης στις φυλακές έχουν δηλώσει σε πρόσφατο Συνέδριο του Europris τον Φεβρουάριο του 2018 για την «Εκτίμηση κινδύνου και πρόληψης της ριζοσπαστικοποίησης στις Φυλακές» ότι έχουν εγκαταλείψει τα προγράμματα από-ριζοσπαστικοποίησης, επενδύοντας σε πολιτικές ενδυνάμωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων και ικανοτήτων των κρατουμένων για την ομαλότερη επανένταξη τους, καθότι η επένδυση στα προγράμματα από-ριζοσπαστικοποίησης δεν είχε αποδώσει.
Στον τομέα της πρόληψης της ριζοσπαστικοποίησης στις φυλακές, η κ. Αριστοτέλους είπε πως «συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό οι πολιτικές μας σχετικά με τους κρατούμενους όσον αφορά στις συνθήκες διαβίωσης τους, την εκπαίδευση, την επαγγελματική εκπαίδευση και επιμόρφωσή τους για διεύρυνση των ευκαιριών επαγγελματικής αποκατάστασής τους, τη δια βίου μάθηση, τη συμμετοχή τους σε αυξημένες αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, την αυξημένη επαφή τους με τον έξω κόσμο για ανάπτυξη υγιούς κοινωνικού δικτύου, την ανάπτυξη γονεϊκών δεξιοτήτων, τη συμμετοχή τους σε φιλανθρωπικές και άλλες εκδηλώσεις για ενεργοποίηση τους ως υπεύθυνοι πολίτες, και την εφαρμογή της διαδικασίας του αρχικού screening των νέο-εισερχόμενων κρατουμένων για την αναγνώριση ευάλωτων κρατουμένων και την αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους».
Όσον αφορά στην εκπαίδευση του προσωπικού, ανέφερε πως «έχουμε δημιουργήσει και εγκαινιάσει τέλος του 2017 την Ακαδημία Σωφρονιστικού Προσωπικού επενδύοντας αρκετά στην εκπαίδευση του προσωπικού για διαμόρφωση επαγγελματικών προτύπων, ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων, και επιμόρφωση τους σε αρκετές θεματικές που αφορούν στο περιβάλλον των Φυλακών για αποτελεσματικότερη εκτέλεση των καθηκόντων τους και διαχείριση των αυξανόμενων προκλήσεων στο χώρο των Φυλακών».
Περαιτέρω, είπε ότι το προσωπικό μας συμμετέχει σε εκπαιδεύσεις, συνέδρια και εργαστήρια, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, με συμμετοχή σε αρκετά αυτά με θέμα την πρόληψη ριζοσπαστικοποίησης στις Φυλακές», σημειώνοντας πως «τα τελευταία χρόνια συμμετείχαμε και συμμετέχουμε σε αρκετά ευρωπαϊκά προγράμματα ως εταίροι».
«Συγκεκριμένα, συμμετείχαμε, σε 7 ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν ολοκληρωθεί, και συμμετέχουμε ως εταίροι σε άλλα 4 ευρωπαϊκά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, με το προσωπικό και τους κρατούμενους μας. Με την παγκοσμιοποίηση οι πληθυσμοί των Φυλακών έχουν διαφοροποιηθεί δημογραφικά, και η ανομοιογένεια και διαφορετικότητα απαιτούν σεβασμό και κατανόηση για αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων που ανακύπτουν από αυτές και την ομαλή λειτουργία ενός σύγχρονου σωφρονιστικού συστήματος», συμπλήρωσε.
Τέλος, η κ. Αριστοτέλους είπε πως στα πλαίσια της λειτουργίας μιας σύγχρονης σωφρονιστικής υπηρεσίας και στη βάση του μαθησιακού μοντέλου διοίκησης που εφαρμόζουμε, επενδύουμε και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης του προσωπικού και των κρατουμένων μας, με την από κοινού συμμετοχή τους σε αρκετές δραστηριότητες και εκπαιδεύσεις, ψυχαγωγικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως είναι το ELMIP.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις