ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ακραίες θερμοκρασίες και έλλειψη νερού τα προβλήματα στη Μεσόγειο»

«Ακραίες θερμοκρασίες και έλλειψη νερού τα προβλήματα στη Μεσόγειο»

Οι ακραίες υψηλές θερμοκρασίες  και η έλλειψη νερού είναι τα προβλήματα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Jos Lelieveld, Διευθυντής του Ινστιτούτου Χημείας Max Planck στη Γερμανία και Καθηγητής ατμοσφαιρικής χημείας στο Ινστιτούτο Κύπρου.
 
Ο Καθηγητής μίλησε στο ΚΥΠΕ ενόψει του Διεθνούς Συνεδρίου «Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή: Προκλήσεις και Λύσεις» που διοργανώνει στις  18 και 19 Μαΐου το Ινστιτούτο Κύπρου.
 
Το Συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, καθώς και με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο,  θα επικεντρωθεί μεν στις περιφερειακές προκλήσεις, αλλά πρόκειται για μια διάσκεψη παγκόσμιας σημασίας, όπως φαίνεται από τις διακεκριμένες προσωπικότητες που συμμετέχουν στη Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή και στην Επιστημονική Επιτροπή.
 
Ερωτηθείς για την κατάσταση στην περιοχή, ο Καθηγητής είπε ότι οι ακραίες υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη νερού αποτελούν τα κύρια προβλήματα της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι αυτό έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια του νερού και των τροφίμων ενώ προκαλείται εξάπλωση ασθενειών, επηρεάζονται οι ανθρώπινοι οικισμοί και εντείνεται το φαινόμενο της μετανάστευσης.
 
Υπολογιστικά μοντέλα, ανέφερε, καταδεικνύουν ότι οι θερμοκρασίες αυξάνονται ιδιαίτερα γρήγορα το καλοκαίρι, μια εποχή κατά την οποία η περιοχή αντιμετωπίζει ήδη ζεστές και ξηρές καιρικές συνθήκες.
 
Πρόσθεσε ότι ενώ οι κλιματικές αλλαγές οδηγούν συνήθως σε περισσότερες βροχοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, η περιοχή της Μεσογείου αντιμετωπίζει αυξανόμενη ξηρότητα.

Ο Καθηγητής ρωτήθηκε επίσης για τους πολέμους που μαίνονται στην περιοχή και τα χημικά που χρησιμοποιούνται.
 
Σε ό, τι αφορά τη χρήση χημικών όπλων, είπε ότι πρόκειται για ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, προσθέτοντας ότι το Ινστιτούτο Κύπρου, μαζί με άλλους εθνικούς οργανισμούς, θα ήταν σε θέση να παρακολουθεί την εξάπλωση επιβλαβών χημικών ουσιών και ραδιενέργειας, αξιοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή για τη μέτρηση της ρύπανσης του αέρα.

«Αυτό θα μπορούσε να υποστηρίξει τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και να παράσχει επιστημονικά στοιχεία για την επικίνδυνη έκθεση σε τοξικές διαρροές στην περιοχή», δήλωσε στο ΚΥΠΕ.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι οι  εκτεταμένες ξηρασίες στη Συρία συνέβαλαν στην καταστροφή των καλλιεργειών, στις κοινωνικές αναταραχές, οδηγώντας τελικά σε εμφύλιο πόλεμο.

 Επισημαίνοντας ότι η Μέση Ανατολή υποφέρει από πολιτικές αστάθειες που μπορούν να οδηγήσουν σε ένοπλες συγκρούσεις, εξέφρασε τη θέση ότι η Κύπρος ίσως να μπορεί να προσφέρει ένα διεθνές και ασφαλές περιβάλλον για να εξετάζει και να παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή υπό την αιγίδα της ΕΕ.


Αναφερόμενος στο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, είπε ότι θα συμβάλει στον προσδιορισμό των προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω των εθνικών πολιτικών και των πολιτικών της ΕΕ.
 
Επιπλέον, ανέφερε ότι οι περιφερειακές λύσεις μπορούν να βοηθήσουν τους κατοίκους να αντιμετωπίσουν τις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες, την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη σκόνη της ερήμου και να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.
 
Για παράδειγμα, ο Καθηγητής είπε ότι η χρήση ηλιακής ενέργειας σε συνδυασμό με την αφαλάτωση του θαλάσσιου νερού και η ανάπτυξη προηγμένων γεωργικών πρακτικών μπορεί να συμβάλει στην προσαρμοστικότητα.

Αυτό, είπε, όχι μόνο θα βοηθήσει στην εξεύρεση λύσεων σε σημαντικά προβλήματα, αλλά θα δημιουργήσει και ευκαιρίες για τις κοινωνίες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
 
Συνεχίζοντας, ο Καθηγητής είπε ότι το Συνέδριο θα περιλαμβάνει υψηλού επιπέδου ομιλίες από επιστήμονες οι οποίοι θα αναφερθούν στις προκλήσεις που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και θα προταθούν επιλογές και λύσεις.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στα περιφερειακά προβλήματα και θα προσεγγιστούν υπό μια παγκόσμια σκοπιά, κατέληξε.
 
Το ΚΥΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας του Διεθνούς αυτού Συνεδρίου.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Λεμεσό: Έχασε την ζωή του 59χρονος μετά από εργατικό ατύχημα

• Απεβίωσε άλλο ένα πρόσωπο - Στους 4 οι θάνατοι από γρίπη Α στην Κύπρο

• Φόνος εκ προμελέτης: Αλλοδαπός ο 24χρονος που βρέθηκε νεκρός σε χωράφι - Τι έδειξε η νεκροτομή

• Απόπειρα φόνου στον Κόρνο: Εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο το όχημα των δραστών

• Αναζητείται ο δράστης από τα μαχαιρώματα στη Λεμεσό - Η κατάσταση της υγείας του τραυματία

• Αιμιλία Κενεβέζου: Αυτό είναι το επόμενο επαγγελματικό της βήμα



ΠτΔ: «Είμαστε αδέρφια» - Πρόσκληση στον Ζοζέφ Αούν να παρουσιάσει το όραμά του για τον Λίβανο στις Βρυξέλλες - Βίντεο

ΠτΔ: «Είμαστε αδέρφια» - Πρόσκληση στον Ζοζέφ Αούν να παρουσιάσει το όραμά του για τον Λίβανο στις Βρυξέλλες - Βίντεο

Στον Λίβανο μετέβη σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, για να συγχαρεί τον νέο Πρόεδρο του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top