Τοποθετήσεις κομμάτων μετά την πρόταση Ακιντζί για πλαίσιο Γκουτέρες, στρατηγική συμφωνία αλλά και τη δήλωση του ΠτΔ.
Τις αντιδράσεις των κομμάτων προκάλεσε η πρόταση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σε ό,τι αφορά το πλαίσιο Γκουτέρες και την ανακοίνωση στρατηγικής συμφωνίας για το Κυπριακό. Το ΑΚΕΛ, εξάλλου, επικεντρώνει την ανακοίνωση του στη σημερινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας επί του θέματος.
ΔΗΣΥ
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σε γραπτή του δήλωση, αναφέρει πως "την 4η Ιουλίου 2017, στο Κρανς Μοντανά, ξεκαθάρισαν οι παράμετροι του Πλαισίου Γκουτέρες, το οποίο από τότε χαιρετίσαμε".
"Είναι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή κοινότητα που απέρριπταν το Πλαίσιο Γκουτέρες. Η πρόσφατη τοποθέτηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, μέσω της οποίας φαίνεται να αποδέχεται το Πλαίσιο Γκουτέρες, είναι μια σημαντική θετική εξέλιξη", προσθέτει, σημειώνοντας πως "εάν πράγματι συμφωνεί με τις θέσεις του ΓΓ ΟΗΕ, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο Πλαίσιο του της 4ης Ιουλίου 2017, τότε ανοίγει ο δρόμος για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό".
ΑΚΕΛ
Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ σημειώνει πως "μετά από δύο μέρες αντιφάσεων και παλινδρομήσεων, είναι θετικό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη γραπτή του δήλωση, η οποία εκδόθηκε μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη περί αποδοχής του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ, δίνει θετική απάντηση για το διορισμό Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα με σκοπό την διερεύνηση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων".
"Ταυτόχρονα, όμως, στη δήλωση του κ. Αναστασιάδη εντοπίζουμε ένα ουσιαστικό κενό. Ενώ η δήλωση του κ. Ακιντζί ουσιαστικά συνιστά αποδοχή της επανέναρξης της διαδικασίας με τον τρόπο που καταγράφει ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Έκθεσή του τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφεύγει να τοποθετηθεί με σαφήνεια αν είναι έτοιμος να πράξει το ίδιο", αναφέρει το ΑΚΕΛ.
Ακόμα χειρότερα, προσθέτει, "ενώ το Πλαίσιο περιλαμβάνει έξι βασικά ζητήματα ως πακέτο, ο κ. Αναστασιάδης επιλεκτικά ζητά από τον κ. Ακιντζί να διευκρινίσει αν αποδέχεται τις πρόνοιες του Πλαισίου που αναφέρονται στα θέματα Ασφάλεια- Εγγυήσεις- Στρατεύματα. Παραγνωρίζει βέβαια, ότι ο κ. Ακιντζί δήλωσε συνολική αποδοχή του Πλαισίου, συνεπώς και των προνοιών του που, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος διαπιστώνει, καταργούν τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα και αναφέρονται σε αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων".
"Με τέτοιες προσεγγίσεις και υπεκφυγές είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα επιτευχθεί ο στόχος της επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Υπενθυμίζουμε ότι μετά το Κραν Μοντανά ο ΓΓ του ΟΗΕ επαίνεσε την Τουρκία για τη στάση της στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και επέρριψε την ευθύνη για το ναυάγιο στους δύο ηγέτες. Αν ο κ. Αναστασιάδης συνεχίσει να μην ανταποκρίνεται θετικά στη δήλωση Ακιντζί, το αποτέλεσμα θα είναι να αποενοχοποιηθεί και η τουρκοκυπριακή πλευρά, με τις συνολικές ευθύνες να επιρρίπτονται πλέον αποκλειστικά στον Ελληνοκύπριο ηγέτη", αναφέρει το ΑΚΕΛ.
Και βέβαια, προσθέτει, "αν υπάρχουν ερωτήματα για τη στάση της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής πλευράς, αυτά μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπορούν να απαντηθούν. Αν εκεί αποδειχθεί ότι ο κ. Ακιντζί δεν εννοεί αυτά που διακηρύττει, η ευθύνη θα βαραίνει τον ίδιο και την Τουρκία".
"Καταληκτικά, εκτιμούμε ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει το πατριωτικό χρέος να δηλώσει και αυτός ξεκάθαρα ότι είναι έτοιμος να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις με τον τρόπο που καθορίζει ο ΓΓ. Δεν γνωρίζουμε αν φοβάται το όποιο πολιτικό κόστος, αλλά αυτό που θα πρέπει πραγματικά να φοβάται είναι το κόστος της οριστικής διχοτόμησης", λέει το ΑΚΕΛ.
ΔΗΚΟ
Εξάλλου, το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως ο κ. Ακιντζί αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες επειδή με αυτό εξυπηρετούνται οι τουρκικοί στόχοι και πως "το πλαίσιο Γκουτέρες, που προέκυψε από την πενταμερή διάσκεψη στο Crans Montana και το οποίο ενσωματώθηκε στην έκθεση των καλών υπηρεσιών για το Κυπριακό του ΓΓ του ΟΗΕ του Σεπτεμβρίου του 2017, εξυπηρετεί τους τουρκικούς στόχους και γι’ αυτό ο Μουσταφά Ακιντζί, προφανώς σε συνεννόηση με την Τουρκία, επιζητεί την επίσημη αποδοχή του από την ελληνοκυπριακή πλευρά".
"Το Δημοκρατικό Κόμμα δήλωσε ευθύς εξ αρχής ότι δεν αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες επειδή με το πλαίσιο Γκουτέρες:
Ουσιαστικά `κλειδώνουν` οι επικίνδυνες υποχωρήσεις Αναστασιάδη, δηλαδή η εκ περιτροπής προεδρία, ο πρώτος λόγος στους χρήστες για τις περιουσίες των προσφύγων, οι 4 ευρωπαϊκές ελευθερίες για τους Τούρκους υπηκόους, τα βέτο και η αριθμητική ισότητα, ενώ υιοθετείται ο τουρκικός χάρτης με μικρή αλλά αδιευκρίνιστη αναπροσαρμογή στην περιοχή της Μόρφου", αναφέρει το ΔΗΚΟ.
Προτείνεται, συνεχίζει, η συνέχιση των εγγυήσεων με διαφορετική μορφή, ενώ μόνο το μονομερές δικαίωμα της συνθήκης εγγυήσεων χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμο και δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά για αποχώρηση του τουρκικού στρατού και το θέμα παραπέμπεται «στους Πρωθυπουργούς των τριών εγγυητριών δυνάμεων».
"Εισάγεται ο όρος της Στρατηγικής Συμφωνίας, που είναι αντίθετος με την πάγια θέση της πλευράς μας για πλήρη συμφωνία, παρακάμπτει τη βούληση των πολιτών και δημιουργεί μη ανατρέψιμη και επικίνδυνη κατάσταση, ερήμην του λαού. Δυστυχώς, αυτό είναι το πλαίσιο Γκουτέρες το οποίο χαρακτηριζόταν ως επιτυχία τους προηγούμενους μήνες από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τις ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και το οποίο ο κ. Ακιντζί θέλει να κατοχυρώσει", καταλήγει το ΔΗΚΟ.
ΕΔΕΚ
Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ αναφέρει πως από τη στιγμή που ο Ακιντζί δεν αποδέχεται την κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεως και Συμμαχίας και την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων πριν από την εφαρμογή της λύσης, η δήλωσή του δεν μπορεί να θεωρηθεί θετική.
"Είναι ξεκάθαρο πως οι δηλώσεις του εκπροσώπου της κατοχής, του κ. Ακιντζί, εντάσσονται στο πλαίσιο της νέας τακτικής που ακολουθεί η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς με στόχο να προσκομίσουν νέα οφέλη ως προς τον καθορισμό του πλαισίου σε μια ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών", σημειώνει η ΕΔΕΚ.
Προσθέτει πως για να θεωρηθούν «θετική εξέλιξη» οι δηλώσεις Ακιντζί, θα πρέπει αυτές να αναφέρουν ρητά την αποδοχή της κατάργησης της Συνθήκης Εγγυήσεως και της Συνθήκης Συμμαχίας, καθώς επίσης και της πλήρους αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων πριν από την εφαρμογή της λύσης. Η μη αποδοχή των πιο πάνω επιτρέπει την εσαεί παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί θετική, αναφέρει.
Η ΕΔΕΚ εύχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του να αντιληφθούν τη νέα αυτή τουρκική τακτική και να προχωρήσουν σε τέτοιους σχεδιασμούς που θα επιτρέπουν στη δική μας πλευρά την αποφυγή παγίδων, οι οποίες όπως και στο παρελθόν, θα οδηγούν στην εξυπηρέτηση κατά κύριο λόγο της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής και στην περαιτέρω αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος.
Η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει πως αυτό το οποίο πρέπει η δική μας πλευρά να κάνει είναι να αξιοποιήσει τα διπλωματικά και διαπραγματευτικά όπλα που της προσφέρουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και κυρίως της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η ιδιότητα της Κύπρου ως ευρωπαϊκό κράτος και τα νέα ενεργειακά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επαναλαμβάνει πως "πρωταρχική επιλογή και προτεραιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης με τη σωστή σύνθεση και τη συμμετοχή και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να συζητηθεί η διεθνής πτυχή του Κυπριακού".
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Το Κίνημα Αλληλεγγύη αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, πως "θεωρούμε ιδιαίτερα επικίνδυνη για την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας τυχούσα εφαρμογή του πλαισίου Γκουτέρες, διότι αυτόματα δίνει λαβή στην Τουρκία να απαιτήσει και να εφαρμόσει όλα όσα περιλαμβάνονται στις προτάσεις που προσέφερε ο Αναστασιάδης στη τουρκική πλευρά και ακόμη δεν έχουν τεθεί ενώπιον του λαού».
Προσθέτει πως «εμείς στηρίζουμε τη διαδικασία των συνομιλιών αλλά δεν ελπίζουμε σε θετικό αποτέλεσμα όσο η μόνη αντίδρασή μας είναι να εκλιπαρούμε αντί να προκαλούμε κόστος στην Τουρκία και συνομιλούμε με την Τουρκία από μειονεκτική θέση αφού πρόκειται για χώρα η οποία δεν συμμορφώνεται με τους διεθνείς κανόνες, κατέχει, απειλεί και έχει περικυκλωμένη την Κυπριακή Δημοκρατία».
«Δυστυχώς εμείς οι ίδιοι επιμένουμε να αθωώνουμε την Τουρκία με τα δείπνα και τα πανηγύρια» καταλήγει στην ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη.
ΕΛΑΜ
Εξάλλου το ΕΛΑΜ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως "αφού ο κ. Αναστασιάδης παρουσίασε ως μεγάλη επιτυχία το απαράδεκτο πλαίσιο Γκουτέρες, δηλώνοντας ότι ο κατοχικός ηγέτης ήταν αυτός που δεν το αποδεχόταν, έρχεται τώρα, με πρόταση ο Μουσταφά Ακιντζί να προτείνει στρατηγική συμφωνία στη βάση του συγκεκριμένου πλαισίου, αξιοποιώντας προς όφελος των τουρκικών συμφερόντων τις εσφαλμένες πολιτικές της Κυβέρνησης μας.
"Ως ΕΛΑΜ ξεκαθαρίζουμε ότι δεν συμφωνούμε με το πλαίσιο Γκουτέρες. Παράλληλα, ερωτούμε όσους δηλώνουν την τυφλή τους υποστήριξη στο συγκεκριμένο πλαίσιο, αν αποδέχονται όσα προνοεί, όπως την παραμονή εποίκων, την εκ περιτροπής προεδρία, την μετατροπή των σφετεριστών σε χρήστες και το βέτο", καταλήγει η ανακοίνωση.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις