Η τέως πρόεδρος της ψευδοβουλής δεν είναι καμιά τυχαία.
Του Αλέκου Μιχαηλίδη
Η Σιμπέλ Σιμπέρ, πρωτοκλασάτο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, πρωταγωνίστησε εν πολλοίς σε εκείνο που λέμε «επαναπροσέγγιση».
Στέλεχος του «προοδευτικού» τουρκοκυπριακού κόμματος, η κυρία Σιμπέρ υποστήριξε ότι πρέπει να συζητηθεί λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών.
Εξήγησε δε ότι «οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι έτοιμοι να ιδρύσουν κοινό ομοσπονδιακό κράτος», επαναλαμβάνοντας δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: 'Πρέπει να συζητηθεί λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών'
«Σε τελική ανάλυση και το 1960 είχαν εξαναγκάσει σε μια λειτουργική ομοσπονδία αλλά μόνο τρία χρόνια κράτησε», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντογάν για να στηρίξει τις απόψεις της.
Για όσους αντιλαμβάνονται την πορεία και την εξέλιξη του Κυπριακού, η κ. Σιμπέρ δεν είπε κάτι καινούργιο.
Ξεκαθάρισε, κατά το παράδειγμα Τσαβούσογλου, τις διαχρονικές προθέσεις της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος.
Και τούτο ακριβώς γιατί η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, με τους τουρκικούς όρους και με τη συμπερίληψη των τουρκικών αξιώσεων, αποτελούσε ουσιαστικά ένα είδος συνομοσπονδίας και την αναγνώριση της ύπαρξης δύο κρατών και δύο λαών και όχι φυσικά μια αναίμακτη λύση του Κυπριακού.
Γιατί αλλάζει πια το λεκτικό Τούρκων και Τουρκοκυπρίων πολιτικών; Αφενός για εσωτερική κατανάλωση. Αφετέρου όμως γιατί σ’ αυτό το σκοτεινό μεταίχμιο η Τουρκία είναι αυτή που προχωρά σε ένα σχέδιο β’ και επί τούτου θα επιχειρήσει να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί υπό αυτό το καθεστώς.
Τωόντι, Τουρκία και ψευδοκράτος δεν ασχολούνται πια με την «ειρήνη» και την «επαναπροσέγγιση» από τα πάνω –αν και ούτε η πλειοψηφία του κόσμου διατηρεί αυτή τη διάθεση.
Ειδικά μετά το Κραν Μοντανά και όσα ειπώθηκαν ή όσες κατηγορίες εξαπολύθηκαν, η «άλλη πλευρά» προχωρά ακόμα και για λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδία.
Με μια όμως προϋπόθεση: Όπως επιδίωκε με τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, έτσι και με τη συνομοσπονδία ή τη λύση δύο κρατών, να καταστεί κυρίαρχη στον βορρά και συγκυρίαρχη στον νότο.
Αλλιώς, δεν πρόκειται να συναινέσει για τίποτε, όση ετοιμότητα κι αν εκφράσουν οι δικές μας ηγεσίες, άλλοτε στο πλευρό της Σιμπέρ και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και άλλοτε στο ίδιο τραπέζι με τον Τσαβούσογλου και τον Ακιντζί.
Εν τέλει, μας ξάφνιασε η δήλωση της τέως προέδρου της ψευδοβουλής; Ακόμα να καταλάβουμε τι θέλει η Τουρκία; Δεν κατορθώσαμε να πείσουμε τους συντρόφους του ΡΤΚ για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Πέσαμε απ’ τα σύννεφα με την πρόταση Τσαβούσογλου – Τι είναι και τι θέλει η Τουρκία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις