Αδιανόητο χαρακτήρισε ο Εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας, Βαρκτές Μαχτεσιάν το ότι 103 χρόνια μετά την γενοκτονία των Αρμενίων υπάρχουν πολιτισμένα κράτη που ενδίδουν στις πιέσεις της Τουρκίας και δεν αναγνωρίζουν το «σχέδιο αφανισμού» που εφάρμοσε η εθνικιστική Τουρκία.
Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμένιων, ο κ. Μαχτεσιάν εξέφρασε την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη για ότι η Κύπρος με το ψήφισμα 36/1975, που ενέκρινε η Βουλή υπήρξε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, και η δεύτερη στον κόσμο, που έκανε το τολμηρό βήμα να αναγνωρίσει την Αρμενική Γενοκτονία, ενώ η Βουλή ψήφισε το Νόμο 45(Ι)/2015, με αποτέλεσμα η Κύπρος να γίνει η τέταρτη χώρα που έχει ποινικοποιήσει την άρνηση της Γενοκτονίας.
«Είναι πραγματικά αδιανόητο ότι πολιτισμένα κράτη, που εμφανίζονται ως προστάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, συνεχίζουν να ενδίδουν στις πιέσεις που τους ασκεί η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη τη γεωστρατηγική της θέση και την αγοραστική της δύναμη, με αποτέλεσμα να αποτρέπονται από την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας», ανέφερε ο κ. Μαχτεσιάν.
Χαρακτήρισε την αρμενική γενοκτοκία ως μια «τραγωδία που συγκλόνισε τον τότε πολιτισμένο κόσμο και που έχει δημιουργήσει βαθιές πληγές όσο κανένα άλλο γεγονός στη μακραίωνη πορεία του αρμενικού έθνους».
Όπως είπε, μεταξύ 1915-1923 έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 1.500.000 αθώοι Αρμένιοι, οι οποίοι βασανίστηκαν, θανατώθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν σε καταναγκαστικές πορείες θανάτου στην αφιλόξενη έρημο του Ντερ Ζορ, ενώ επιπλέον, περισσότεροι από 800.000 Αρμένιοι έγιναν πρόσφυγες και διασκορπίστηκαν σε όλο τον κόσμο, διαμορφώνοντας την Αρμενική Διασπορά όπως την ξέρουμε σήμερα.
«Πίσω στο 1915 οι φανατισμένοι Οθωμανοί και Νεότουρκοι είχαν ένα φιλόδοξο όραμα: μια παντουρανική υπεραυτοκρατορία, η οποία θα εκτείνεται από τα Βαλκάνια μέχρι τη Σιβηρία», είπε.
Ο κ. Μαχτεσιάν σημείωσε πως έναν αιώνα και κάτι μετά, η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει το αιματοβαμμένο της παρελθόν και τη διάπραξη αυτών των εγκλημάτων και θέτει στο στόχαστρό της οποιοδήποτε κράτος ή οργάνωση αναφερθεί στα γεγονότα αυτά ως Γενοκτονία.
«Χρησιμοποιώντας ένα καλά οργανωμένο σχέδιο πολιτικής, διπλωματίας, εκβιασμού και εκφοβισμού, ενισχυμένο με ψευδή ακαδημαϊκά στοιχεία, παραποιημένα δεδομένα και κάμποσες απειλές, επιχειρεί να σιγήσει κάθε προσπάθεια φανέρωσης της αλήθειας, όταν δε αποτυχαίνει προβαίνει σε σπασμωδικές κινήσεις», πρόσθεσε.
Όσον αφορά το γιατί η Τουρκία αρνείται τόσο πεισματικά να αναγνωρίσει την Αρμενική Γενοκτονία, ενώ η Γερμανία έχει αναγνωρίσει το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, ο κ. Μαχτεσιάν είπε πως βασικοί λόγοι είναι οι νομικές συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης, αλλά και τα αποτελέσματα που θα έχει μια τέτοια αναγνώριση στην τουρκική κοινωνία.
«Η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει έστω και ένα σεντ στους επιζώντες της Γενοκτονίας και τους απόγονους τους, αφού έτσι θα διεκδικήσουν μερίδιο όχι μόνο οι Αρμένιοι, οι Έλληνες και οι Ασσύριοι, αλλά ίσως και οι Κούρδοι, οι Κύπριοι και οι Αλεβίτες, κατέληξε.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τραγωδία στην Λεμεσό: Έχασε την ζωή του 59χρονος μετά από εργατικό ατύχημα
• Απεβίωσε άλλο ένα πρόσωπο - Στους 4 οι θάνατοι από γρίπη Α στην Κύπρο
• Αναζητείται ο δράστης από τα μαχαιρώματα στη Λεμεσό - Η κατάσταση της υγείας του τραυματία
• Αιμιλία Κενεβέζου: Αυτό είναι το επόμενο επαγγελματικό της βήμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις