‘Η περιπέτεια τώρα αρχίζει’ έγραψε η ΝΑΣΑ αναφερόμενη στους ορίζοντες που διανοίγονται από το νέο διαστημικό της τηλεσκόπιο που θα αναζητήσει πλανήτες έξω από το δικό μας ηλιακό σύστημα, καλύπτοντας μεγαλύτερη περιοχή του ουρανού από ό,τι τα τηλεσκόπια που λειτουργούν σήμερα.
Αναμένεται ότι θα ανακαλύψει 20,000 νέους εξωπλανήτες, περιλαμβανομένων και κάποιων που θα μπορούν να φιλοξενούν ζωή. Οι επιβεβαιωμένοι σήμερα εξωπλανήτες φθάνουν τις 3,800.
Αξιωματούχος της ΝΑΣΑ είχε αναφέρει πέρσι ότι “το να ανακαλύψουμε μια δεύτερη Γη δεν είναι θέμα `εάν`, αλλά `πότε`”.
Διαδεχόμενο το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ, το οποίο έχει στρέψει την προσοχή του σε μια περιοχή που αποτελεί μόνο το 0,25% του γαλαξία μας, το νέο τηλεσκόπιο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), αναμένεται να καλύψει μεγαλύτερη περιοχή με πολλές νέες ανακαλύψεις.
Το TESS εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα με πύραυλο Falcon 9 της εταιρείας Space X του γνωστού δισεκατομμυριούχου και οραματιστή Έλον Μασκ. Ο πύραυλος Falcon 9 επέστρεψε στη συνέχεια πίσω στη Γη, έτοιμος να επαναχρησιμοποιηθεί για νέα αποστολή, μειώνοντας έτσι κατά πολλά εκατομμύρια το κόστος των διαστημικών εκτοξεύσεων.
‘Το διαστημικό σκάφος @ NASA_TESS είναι πλέον στο διάστημα μετά από μια όμορφη εκτόξευση. Μέσα στις επόμενες 60 ημέρες θα εισέλθει στην κατάλληλη τροχιά του, όπου θα αναζητήσει άγνωστους κόσμους πέρα από το ηλιακό μας σύστημα’, έγραψε η ΝΑΣΑ.
Αρα, μετά από δύο μήνες θα μπορέσει να στρέψει το ‘βλέμμα’ του σε άλλους κόσμους.
"Είμαστε ενθουσιασμένοι που το TESS θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε κόσμους που δεν μπορούμε να φανταστούμε, κόσμους που θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι κατοικήσιμοι ή να φιλοξενούν ζωή", δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, από τη Διεύθυνση Επιστημών της ΝΑΣΑ. Κατοικήσιμη ζώνη θεωρείται η περιοχή εκείνη ανάμεσα στον εξωπλανήτη και το άστρο του (τον ήλιο του) που μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για ύπαρξη νερού και άρα ίσως και ζωής.
Σε λίγα χρόνια, η ΝΑΣΑ θα εκτοξεύσει και το άλλο της διαστημικό τηλεσκόπιο, το μεγαλύτερο στον κόσμο, το James Webb, το οποίο θα μπορεί να μελετήσει με λεπτομέρεια τους χιλιάδες εξωπλανήτες.
«Με αποστολές όπως το James Webb είμαστε τόσο κοντά όσο ποτέ στο να ανακαλύψουμε εάν είμαστε μόνοι στο σύμπαν» είπε ο Zurbuchen.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb θα έχει υπερσύγχρονα συστήματα που θα ανοίξουν νέους ορίζοντες στην αστρονομία, θα επιτρέψουν την καλύτερη κατανόηση του σύμπαντος, ενώ παράλληλα αναμένεται ότι θα είναι ο οφθαλμός των επιστημόνων για νέες ανακαλύψεις. Το τηλεσκόπιο θα μπορεί να ψάξει και για πιθανά `βιοσημάδια` στους εξωπλανήτες που μπορούν να παράσχουν αποδείξεις ότι στους εξωπλανήτες επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή.
Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 40 δισ. πλανήτες μόνο στον δικό μας γαλαξία οι οποίοι ομοιάζουν με τη Γη.
Υπολογίζεται επίσης ότι υπάρχουν 500 δισεκατομμύρια γαλαξίες στο ορατό και αόρατο σύμπαν.
Η πλέον διαδεδομένη μέθοδος εντοπισμού των εξωπλανητών είναι μέσω της σκιάς που αφήνουν στο άστρο τους όταν περνούν ανάμεσα στο άστρο και τον παρατηρητή.
Οι εξωπλανήτες αποτελούν την ελπίδα της επιστημονικής κοινότητας για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν γήινα χαρακτηριστικά και θα μπορούσαν να φιλοξενούν κάποιο είδος ζωής. Ωστόσο, η τεράστια απόσταση που μας χωρίζει από αυτούς τους εξωπλανήτες καθιστά το ταξίδι στους κόσμους αυτούς πολύ δύσκολο. Οι επιστήμονες όμως θα ανακαλύψουν στο μέλλον εκείνη την τεχνολογία που θα μπορεί να μειώσει κατά πολύ το χρόνο κάλυψης των αστρονομικών αποστάσεων που μας χωρίζουν από τα άλλα ηλιακά συστήματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις