Mε την κατάσταση στη Συρία και τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας στο επίκεντρο, ξεκινά το πρωί της Δευτέρας (16/4) στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, υπό την προεδρία της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Το Συμβούλιο ξεκινά στις 9:30 τοπική ώρα με συζήτηση για τις τρέχουσες υποθέσεις, όπου η Ύπατη Εκπρόσωπος και οι Υπουργοί Εξωτερικών θα αναφερθούν στην κατάσταση στη Γάζα και τις τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα.
Στη συνέχεια το Συμβούλιο θα συζητήσει το θέμα της Συρίας υπό το πρίσμα των πλέον πρόσφατων εξελίξεων και πριν από τη δεύτερη διάσκεψη των Βρυξελλών με τίτλο "Στήριξη του μέλλοντος της Συρίας και της περιοχής" (24-25 Απριλίου 2018).
Το Συμβούλιο θα εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με τη Συρία, ένα χρόνο μετά την έγκριση της στρατηγικής της ΕΕ για τη Συρία και καθώς η σύγκρουση εισήλθε στην όγδοη χρονιά της συνεχούς και εκτεταμένης βίας, των συνεχών και βάναυσων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου από όλα τα μέρη, καθώς και της επαναλαμβανόμενης χρήσης χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς και από τον Da`esh. Το Συμβούλιο αναμένεται να δηλώσει ότι "το συριακό καθεστώς φέρει τη συντριπτική ευθύνη για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και τα δεινά του συριακού λαού".
Το Συμβούλιο θα καταδικάσει επίσης με απόλυτο τρόπο όλες τις επιθέσεις σε αμάχους, καθώς και σε μη στρατιωτικές υποδομές, νοσοκομεία και σχολεία.
Αναμένεται επίσης να υπενθυμίσει ότι η συνεχιζόμενη σκόπιμη άρνηση και παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής πρόσβασης σε όσους έχουν ανάγκη, υπονομεύει κατάφωρα τις διεθνείς ανθρωπιστικές αρχές και πρέπει να σταματήσει.
Το Συμβούλιο αναμένεται να επαναλάβει για άλλη μια φορά ότι οποιαδήποτε βιώσιμη λύση στη σύγκρουση απαιτεί πραγματική πολιτική μετάβαση σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την ανακοίνωση της Γενεύης του 2012 που διαπραγματεύτηκαν τα εμπλεκόμενα μέρη στο πλαίσιο της διαδικασίας της Γενεύης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.
Σε δήλωση της 8ης Απριλίου 2018, η ΕΕ καταδίκασε με απόλυτους όρους τη χρήση χημικών όπλων, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρθηκε, κατά την τελευταία επίθεση των δυνάμεων του Συριακού καθεστώτος και των συμμάχων της στη Douma στις 7 Απριλίου. Επαναβεβαίωσε ότι η χρήση χημικών όπλων είναι έγκλημα κατά του πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και επανέλαβε την έντονη ανάγκη λογοδοσίας στη Συρία για όλα τα εγκλήματα πολέμου, που διαπράχθηκαν και ειδικότερα για τη χρήση χημικών όπλων και τη δέσμευσή της ως προς αυτό.
Η ΕΕ θα φιλοξενήσει τη δεύτερη διάσκεψη με θέμα «Υποστήριξη του μέλλοντος της Συρίας και της περιοχής», η οποία θα προεδρεύεται από κοινού με τον ΟΗΕ. Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων στη Συρία, το συνέδριο θα παράσχει μια ευκαιρία στη διεθνή κοινότητα να συζητήσει την κατάσταση. Η ΕΕ θα επαναβεβαιώσει ότι μόνο μια πολιτική λύση θα εξασφαλίσει διαρκή σταθερότητα στη Συρία και θα επαναλάβει την υποστήριξή της για το έργο του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία και της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ ως πρωταρχική διαδικασία για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης εντός της Συρίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η διάσκεψη θα επιδιώξει να συγκεντρώσει υποστήριξη για μια πολιτική λύση στη σύγκρουση στη Συρία, εδραιώνοντας την παγκόσμια υποστήριξη για τις προσπάθειες στον τομέα αυτό στο πλαίσιο των ενδο-συριακών συνομιλιών υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στη Γενεύη. Το συνέδριο θα στοχεύσει επίσης στην κινητοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Σύρους μέσα στη χώρα και στις γειτονικές χώρες. Το συνέδριο θα αποτελέσει ευκαιρία για περαιτέρω δεσμεύσεις, αλλά και για πρόσθετες προσπάθειες για να επιτραπεί η πρόσβαση σε χώρους όπου χρειάζεται επειγόντως βοήθεια και θα συγκεντρώσει συμμετέχοντες από περισσότερες από 85 χώρες και οργανώσεις σε υπουργικό επίπεδο.
Αμέσως μετά και ακολουθώντας τη συζήτησή τους στο τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (19 Μαρτίου), οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, της JCPOA.
Ακολούθως οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, ένα μήνα μετά τις προεδρικές εκλογές. Θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις μετά την επίθεση του Salisbury. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο θα συζητήσει τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των πέντε κατευθυντήριων αρχών που συμφωνήθηκαν τον Μάρτιο του 2016 ως πλαίσιο για την πολιτική της ΕΕ έναντι της Ρωσίας. Σε μια δήλωση σχετικά με την επίθεση του Salisbury κατά την τελευταία τους συνάντηση, οι υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την ανεπιφύλακτη αλληλεγγύη της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο και την υποστήριξή του, μεταξύ άλλων για τις προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου να προσαγάγει τους υπεύθυνους γι `αυτό το έγκλημα στη δικαιοσύνη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα στις 22 Μαρτίου 2018, συμφωνώντας με την εκτίμηση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ότι ήταν πολύ πιθανό ότι η Ρωσική Ομοσπονδία ήταν υπεύθυνη για την επίθεση και ότι δεν υπήρχαν εύλογες εναλλακτικές εξηγήσεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε επίσης από την Ύπατη Εκπρόσωπο να ανακαλέσει τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Ρωσία για διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, 19 χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες από το έδαφός τους και 6 άλλες ανακάλεσαν τον πρέσβη τους στη Ρωσία για διαβουλεύσεις.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογράμμισε επίσης ότι, στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της σε χημικούς, βιολογικούς, ραδιολογικούς και πυρηνικούς κινδύνους, μεταξύ άλλων μέσω στενότερης συνεργασίας μεταξύ των Κ-Μ καθώς και του ΝΑΤΟ.Υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα πρέπει επίσης να συνεχίσουν να ενισχύουν τις ικανότητές τους για την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών, μεταξύ άλλων στους τομείς του κυβερνοχώρου, της στρατηγικής επικοινωνίας και της ανταλλαγής πληροφοριών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Κομισιόν και την Ύπατη Εκπρόσωπο να προχωρήσουν σε αυτό το έργο και να υποβάλουν έκθεση σχετικά με την πρόοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου.
Σημειώνεται ότι οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία επιδεινώθηκαν σημαντικά μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και τη σκόπιμη αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας. Από τον Μάρτιο του 2014, η ΕΕ έχει επιβάλει προοδευτικά περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν διπλωματικά μέτρα, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς, περιορισμούς στις οικονομικές σχέσεις με την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη, οικονομικές κυρώσεις και περιορισμούς στην οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία. Οι κυρώσεις αυτές εξακολουθούν να ισχύουν και επανεξετάζονται σε περιοδική βάση.
Τον Μάρτιο του 2016, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν σε πέντε κατευθυντήριες αρχές για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας:
- να απαιτήσουν την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, ουσιαστική αλλαγή στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας ·
- ενίσχυση των σχέσεων με τους ανατολικούς εταίρους της ΕΕ και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας ·
- ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ στις ρωσικές απειλές, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών απειλών, στοιχείο που είναι ακόμα πιο σημαντικό σήμερα μετά το έργο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ·
- επιλεκτική συνεργασία με τη Ρωσία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το Ιράν και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθώς και σε άλλους τομείς όπου υπάρχει σαφές ενδιαφέρον της ΕΕ ·
- υποστήριξη της ρωσικής κοινωνίας των πολιτών και εμπλοκή σε διαπροσωπικές επαφές, ιδίως μεταξύ των νέων .
Κατά το μεσημεριανό γεύμα, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν τα Δυτικά Βαλκάνια. Η συζήτηση θα προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που θα λάβει χώρα στη Σόφια στις 17 Μαΐου 2018.
Τέλος, δεδομένου ότι η Κομισιόν προετοιμάζει την πρότασή της για το μελλοντικό πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, το Συμβούλιο θα προβεί σε προκαταρκτική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το μέλλον των μέσων εξωτερικής χρηματοδότησης.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις