Η Δαμασκός προσκαλεί τον ΟΑΧΟ να διενεργήσει έρευνα στην Ντούμα

Η Δαμασκός προσκαλεί τον ΟΑΧΟ να διενεργήσει έρευνα στην Ντούμα

Το συριακό καθεστώς απηύθυνε "επίσημη πρόσκληση" στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων προκειμένου να μεταβεί και να διεξαγάγει έρευνα στην πόλη Ντούμα για τη φερόμενη χημική επίθεση που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

"Η Συρία επιβεβαιώνει τη βούλησή της να συνεργαστεί με τον οργανισμό", υπογραμμίζει αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο, την ώρα που πολλές χώρες ζητούν τη διενέργεια έρευνας για την επίθεση.

"Το υπουργείο απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον ΟΑΧΟ για την αποστολή διερευνητικής αποστολής για μία επίσκεψη στην Ντούμα και μια έρευνα για τους ισχυρισμούς που αφορούν τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μετά τη φερόμενη επίθεση με "τοξικά αέρια" που προκάλεσε δεκάδες θανάτους το Σάββατο στην πόλη Ντούμα, τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στις πύλες της συριακής πρωτεύουσας, η Ουάσινγκτον και οι δυτικές πρωτεύουσες επισείουν την απειλή ενός πλήγματος εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ, το οποίο αρνείται κάθε ευθύνη.

Η ανακοίνωση της Δαμασκού γίνεται ενώ αναμένεται η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα, το οποίο αναμένεται να αποφανθεί επί ενός αμερικανικού σχεδίου ψηφίσματος που προβλέπει τη σύσταση ενός διεθνούς μηχανισμού έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Απορρίπτοντας αυτή την αμερικανική πρωτοβουλία, η Μόσχα, σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, αναμένεται να καταθέσει το δικό της σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο θα απαιτεί τη διενέργεια "έρευνας" με τη συμμετοχή του ΟΑΧΟ.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ στο Bloomberg: «Η Κύπρος δεν εμπλέκεται στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή με κανέναν τρόπο»

ΠτΔ στο Bloomberg: «Η Κύπρος δεν εμπλέκεται στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή με κανέναν τρόπο»

Στη σημασία της αποκλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV, την ανάγκη για συντονισμό της ΕΕ, χωρών της περιοχής αλλά και των ΗΠΑ για να επιτευχθεί διά της διπλωματικής οδού κατάπαυση του πυρός. Αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές, είπε, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός «συνασπισμού προθύμων» για να παρουσιαστεί ένα σχέδιο αποκλιμάκωσης.

BEST OF TOTHEMAONLINE