Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνει το ζήτημα της μη ασφαλιστικής κάλυψης ανήλικων ποδοσφαιριστών καθώς το 60% των αιτήσεων για κάλυψη που λαμβάνει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών (ΠΑΣΠ) αφορά ποδοσφαιριστές κάτω των 18 ετών. Αυτό αποκάλυψε σε τηλεοπτική συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΠ Σπύρος Νεοφυτίδης αναφερόμενος σε στοιχεία έρευνας που θα δώσει στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος στα τέλη Απριλίου.
Ο κ. Νεοφυτίδης σημείωσε στη συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ πως πλέον οι ομάδες όλων των κατηγοριών, μέσω μιας συμφωνίας που έκανε ο ΠΑΣΠ μπορούν να ασφαλίσουν τους ποδοσφαιριστές τους, ανήλικους και ενήλικους με ένα πολύ χαμηλό κόστος, και να μην ρισκάρουν να επιβαρυνθούν με πολύ υψηλότερα κόστη από έξοδα εγχείρησης και αποκατάστασης των αθλητών.
Επίσης, τόνισε σε άλλο σημείο πως το μέτρο για προώθηση των Κυπρίων ποδοσφαιριστών με την υποχρεωτική συμμετοχή 2 Κύπριων στην εντεκάδα της κάθε ομάδας έχει αποτύχει παταγωδώς και πως ο ΠΑΣΠ προγραμματίζει συναντήσεις με τη νέα ηγεσία της ΚΟΠ για εξεύρεση νέων τρόπων στήριξης και προώθησης του Κύπριου ποδοσφαιριστή, κάτι που θα συμβάλει και στην ενίσχυση της Εθνικής. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΠ μίλησε επίσης για το ζήτημα των διπλών συμβολαίων και την εισήγηση του Συνδέσμου για πάταξη του φαινομένου απόκρυψης εισοδημάτων.
Αρχικά, στη συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Νεοφυτίδης ερωτηθείς για το μεγάλο πρόβλημα της μη προώθηση νεαρών ποδοσφαιριστών στις κυπριακές ομάδες, είπε πως με βάση ευρωπαϊκή έρευνα από το 2009-2017 σε 31 χώρες, για την προώθηση ποδοσφαιριστών από ακαδημίες στις ομάδες, η Κύπρος κατέχει την 3η από το τέλος θέση με το ποσοστό των ποδοσφαιριστών από ακαδημίες που στελεχώνουν τις ομάδες να βρίσκεται μόλις στο 12,3%. Χαρακτήρισε τραγικό το ποσοστό αυτό καθώς μεταφραζόμενο σε αριθμούς είναι κάτω από τους 2 ποδοσφαιριστές σε κάθε εντεκάδα, όπως ήταν η απόφαση της ΚΟΠ.
Για εξομάλυνση του προβλήματος, ο ΠΑΣΠ όπως είπε θα προχωρήσει σε επαφές πριν την ολοκλήρωση της σεζόν με τη νέα ηγεσία της ΚΟΠ για συζήτηση τρόπων στήριξης του Κύπριου ποδοσφαιριστή. Σημείωσε πως το μέτρο με τους 2 Κύπριους στην 11άδα έχει αποτύχει παταγωδώς και πλέον πρέπει να εξεταστεί τι γίνεται και στις άλλες χώρες της Ευρώπης για να προωθηθεί ο Κύπριος ποδοσφαιριστής και να στηριχθούν και οι Εθνικές ομάδες. «Δυστυχώς η Εθνική ομάδα Ανδρών έχει πατώσει και η λύση της κυπριοποίησης των ξένων ποδοσφαιριστών, θεωρώ είναι πολύ προσωρινή», είπε.
Σημείωσε πως Εθνικές ισχυρών χωρών στελεχώνονται με ποδοσφαιριστές που έχουν μέσο όρο ηλικία τα 23 και 24 χρόνια μπορούν να κάνουν προγραμματισμό 5 και 10 χρόνων ενώ εμείς στην Κύπρο κάνουμε προγραμματισμό στην Εθνική ομάδα για 1,5 με 2 χρόνια.
Ερωτηθείς πώς μπορεί να πεισθούν οι ομάδες να χρησιμοποιούν Κύπριους ποδοσφαιριστές από τη στιγμή που μεγάλο μέρος τους στελεχώνεται με ξένους ποδοσφαιριστές 2ης και 3ης κλάσης, ο κ. Νεοφυτίδης είπε πως οι προωθητικές κινήσεις θα εξεταστούν με την ΚΟΠ, καθώς με βάση τα στατιστικά οι ομάδες που επενδύουν σε ποδοσφαιριστές από ακαδημίες θα έχουν στο μέλλον πολλαπλά οφέλη. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα μεγάλων συλλόγων που χρησιμοποιούν σε πάνω από το 50% ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες τους όπως η Μπαρτσελόνα και η Άρσεναλ.
Είπε πως το πρόβλημα με τις μικρότερες ομάδες στην Κύπρο έχει να κάνει και με την απουσία κατώτατου μισθού και είναι αυτό που δημιουργεί το πρόβλημα και με τα διπλά συμβόλαια. Όπως είπε, στο τέλος της ημέρας η απουσία κατώτατου μισθού δίνει το δικαίωμα στις μικρές ομάδες να φέρνουν δευτεροκλασάτους και τριτοκλασάτους ποδοσφαιριστές.
Ερωτηθείς για την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών για όσους προτίθενται να αγωνιστούν στην Κύπρο, είπε πως αυτή αφορούσε τους ποδοσφαιριστές που προέρχονταν κυρίως από την Αφρική και αγωνίζονταν σε μικρές κατηγορίες. Όπως είπε εδώ τίθεται ηθικό ζήτημα για τον ρόλο των μάνατζερ που τους αντιπροσώπευαν και δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, καθώς πολλοί ποδοσφαιριστές από το εξωτερικό έρχονταν στην Κύπρο, υπέγραφαν συμβόλαια τα οποία δεν έπαιρναν στην κατοχή τους, κάτι εντελώς παράνομο, και έπεφταν θύματα εκμετάλλευσης.
Στο θέμα των διπλών συμβολαίων, ο κ. Νεοφυτίδης είπε πως η συμπληρωματική συμφωνία είναι αποδεκτή από την FIFA, καθώς δίνει το δικαίωμα σε μια ομάδα, ως μέρος του συμβολαίου να προχωρά σε μια συμπληρωματική συμφωνία με επιπρόσθετα οφέλη όπως το ενοίκιο τους σπιτιού, το αυτοκίνητο, τα δίδακτρα των παιδιών του και άλλα. Η παρανομία έγκειται στις περιπτώσεις που η συμπληρωματική συμφωνία δεν κατατίθεται για σκοπούς φορολογίας. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να μελετήσει η Πολιτεία και να δοθούν κίνητρα στη χρήση ενός και μόνου συμβολαίου.
Μεταξύ των μέτρων θα μπορούσε να είναι η δημιουργία Ταμείου Προνοίας για ποδοσφαιριστές, το οποίο θα δίνει κίνητρο στους ποδοσφαιριστές να μην αποκρύβουν εισοδήματα. Δηλαδή, ένας ποδοσφαιριστής με μεγάλο συμβόλαιο που θα πλήρωνε φόρο 35% και 40%, να μπορούσε να μεταφέρει μέρος του συμβολαίου σε ένα ξεχωριστό Ταμείο ώστε να μπορεί να φοροαπαλλάσεται για ένα ποσό.
Ερωτηθείς για το μεγάλο ζήτημα των ασφαλιστικών καλύψεων των ποδοσφαιριστών, ο κ. Νεοφυτίδης σημείωσε πως ο ΠΑΣΠ αυτό που έκανε από το 2016 ήταν να συμπεριληφθεί στους κανονισμούς και στα συμβόλαια πως σε περίπτωση τραυματισμού η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη περιλαμβανομένης μιας πιθανής εγχείρησης και των μετεγχειρητικών εξόδων θα επιβάρυναν τις ομάδες.
Παρόλα αυτά, αρκετές ομάδες δεν προχωρούσαν σε ασφαλιστική κάλυψη όλων των ποδοσφαιριστών λόγω ψηλού κόστους, και αφού δεν υπήρχε νομοθεσία που να υποχρέωνε τις ομάδες να καλύπτουν τους ποδοσφαιριστές. Ο ΠΑΣΠ, σημείωσε, για να καλύψει το κενό αυτό, έκανε πέρσι μια συμφωνία με μια ασφαλιστική εταιρεία προσφέροντας στο 1/10 της τιμής κάλυψη για όλους.
Εξήγησε πως εκεί που μια ομάδα χρειαζόταν 600 ευρώ για να ασφαλίσει τον κάθε αθλητή, η τιμή που συμφωνήθηκε με τη συγκεκριμένη εταιρεία έπεσε στα 60 ευρώ και παράλληλα ο ΠΑΣΠ επιχορήγησε τα 10 ευρώ. Έτσι η κάθε ομάδα μπορούσε και μπορεί με 50 ευρώ το χρόνο να ασφαλίζει τον κάθε ποδοσφαιριστή, κάτι που θα διευκόλυνε κυρίως τις ομάδες των μικρότερων κατηγοριών.
Ερωτηθείς και για την περίπτωση του Ραφαήλ Θωμά ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο και ήταν ανασφάλιστος, ο κ. Νεοφυτίδης είπε πως το παράδοξο είναι ότι αρκετές ομάδες, ιδιαίτερα από την 4η Κατηγορία που είχαν οικονομικό πρόβλημα δεν προχώρησαν με το συγκεκριμένο ασφαλιστικό σχέδιο.
«Το θεωρώ ανεπίτρεπτο γιατί τώρα έχουμε το παράδειγμα του Ραφαήλ και έχουμε την ομάδα του να εκδίδει λαχνούς και να τρέχει να μαζέψει χρήματα για την αποκατάσταση (του ποδοσφαιριστή)», είπε και σημείωσε πως για την πολύ σοβαρή εγχείρηση έστειλαν τον ποδοσφαιριστή στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας στερώντας του το δικαίωμα να πάει σε κάποιον πιο εξειδικευμένο γιατρό και τώρα κινδυνεύει να τερματιστεί η καριέρα του.
Ο κ. Νεοφυτίδης είπε πως το πρόβλημα των ασφαλιστικών καλύψεων αφορά και τους ανήλικους σημειώνοντας πως περί τα τέλη Απριλίου ο ΠΑΣΠ θα ανακοινώσει τα στατιστικά στοιχεία από τις αιτήσεις (Claims) για ασφαλιστική κάλυψη ανηλίκων. Όπως σημείωσε από τις 100 χιλιάδες περίπου αιτήσεων προς τον ΠΑΣΠ για ασφαλιστικές καλύψεις γύρω στο 60% αφορούσε τραυματισμούς ποδοσφαιριστών κάτω των 18 ετών.
Όπως είπε, αυτό υποδεικνύει ότι υπάρχει πρόβλημα που μπορεί να συνδέεται με τις ακατάλληλες εγκαταστάσεις γηπέδων, με τον τρόπο προπόνησης των ποδοσφαιριστών, την έλλειψη γυμναστών και φυσιοθεραπευτών σε μικρές ηλικίες, καθώς ο Σύνδεσμος γνωρίζει ότι πολλές ομάδες είναι υποστελεχωμένες παραβιάζοντας τις προκηρύξεις των πρωταθλημάτων. Από μια μικρή έρευνα διαπιστώθηκε πως πολλές ομάδες των U19 δεν έχουν εξοπλισμό, δεν έχουν φυσιοθεραπευτή στο γήπεδο, δεν έχουν στελεχωμένη προπονητική ομάδα, δεν έχουν αποδυτήρια και κάποιες ομάδες δεν έχουν κατάλληλα γήπεδα.
«Όταν στις ομάδες των κάτω των 19, οι οποίες είναι το παράθυρο για να μεταβείς από τον ερασιτεχνισμό στον επαγγελματισμό, δουλεύεις κάτω από αυτές τις συνθήκες, τότε είναι πολύ δύσκολο να εξελιχθείς. Αυτό είναι το πρόβλημα που πρέπει να δει η ΚΟΠ και οι επιχορηγήσεις θα πρέπει να λαμβάνονται μετά από σχετικό και αυστηρό έλεγχο καθώς δεν γίνεται να εισπράττονται χρήματα για ανάπτυξη και να χρησιμοποιούνται για μεταγραφές», είπε.
Σημείωσε πως μόνο με επένδυση πάνω σε αυτούς τους τομείς, των αναπτυξιακών ηλικιών, μπορεί να αναδειχθούν Κύπριοι ποδοσφαιριστές ώστε και οι ομάδες να έχουν οικονομικά οφέλη στο μέλλον. Έδωσε το παράδειγμα του Πιέρου Σωτηρίου, του Λαΐφη και παλαιότερα του Δημήτρη Χριστοφή, οι οποίοι ξεκίνησαν από μικρές ομάδες και προχώρησαν με σπουδαίες μεταγραφές οι οποίες επέφεραν σημαντικά οικονομικά οφέλη στις ομάδες τους.
Ο κ. Νεοφυτίδης ανέφερε σχετικά με τις ασφαλιστικές καλύψεις των ανήλικων, πως πολλοί προπονητές έλεγαν σε γονείς ότι τα παιδιά τους είναι ασφαλισμένα από το Υπουργείο Παιδείας. «Είναι λάθος αυτό», σημείωσε, αφού όπως είπε, η κάλυψη αυτή του Υπουργείου αφορά μόνο συμβάντα μέσα στο σχολείο και για ποσό μέχρι 1500 ευρώ. Οι ομάδες και οι ακαδημίες θα μπορούσαν με ένα ποσό 20-30 ευρώ να έχουν ασφαλισμένους τους ανήλικους ποδοσφαιριστές τους.
Ερωτηθείς γύρω από το κεφάλαιο γυναικείο ποδόσφαιρο, ο κ. Νεοφυτίδης ανέφερε ότι ο ΠΑΣΠ είχε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση πρόσφατα με την Επιτροπή της ΚΟΠ αναλύοντας τα στοιχεία έρευνας του ΠΑΣΠ που καταδεικνύουν τις μεγάλες ανισότητες στην Κύπρο ανάμεσα στον ανδρικό και το γυναικείο ποδόσφαιρο. Όπως είπε τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης του γυναικείου ποδοσφαίρου από τη νέα σεζόν.
Σημείωσε ως τρανταχτό παράδειγμα της ανισότητας το γεγονός ότι η Εθνική Γυναικών δεν είχε δηλωθεί σε επίσημες διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ και συμμετείχε μόνο σε κάποια επίσημα φιλικά. «Είναι δεδομένο ότι από την επόμενη χρονιά η Εθνική Γυναικών θα συμμετέχει σε επίσημες διοργανώσεις της ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, κάτι πολύ σημαντικό», είπε.
Ερωτηθείς για την πρόσφατη εκλογή του στη θέση του Αντιπροέδρου του Τμήματος της Ευρώπης στη FIFPro, την Παγκόσμιο Ένωση Ποδοσφαιριστών, ο κ. Νεοφυτίδης είπε πως η τιμή για αυτή την εκλογή είναι πολύ μεγάλη, ωστόσο έχουν αυξηθεί κατά πολύ και οι υποχρεώσεις του. Σημείωσε πως στην Κύπρο δεν έχει αντιληφθεί κανένας τι θέση κατέχει ο ΠΑΣΠ μέσα στη FIFPro, τι δύναμη έχει και πόσα μπορεί να προσφέρει.
Μέσα από πρόγραμμα της FIFPro για παράδειγμα δίδονται υποτροφίες στην Κύπρο πέραν του μισού εκατομμυρίου ευρώ το χρόνο σε μέλη του ΠΑΣΠ. Ήδη σε αυτό το πρόγραμμα επιμόρφωσης συμμετέχουν 155 άτομα και σύντομα θα υπάρξουν άλλοι 100 υποψήφιοι. Όπως εξήγησε υπάρχει συμφωνία που υπογράφηκε με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για μεταφορά του Online Academy της FIFPro από τη Δανία στην Κύπρο.
Ο κ. Νεοφυτίδης σημείωσε στη συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ πως πλέον οι ομάδες όλων των κατηγοριών, μέσω μιας συμφωνίας που έκανε ο ΠΑΣΠ μπορούν να ασφαλίσουν τους ποδοσφαιριστές τους, ανήλικους και ενήλικους με ένα πολύ χαμηλό κόστος, και να μην ρισκάρουν να επιβαρυνθούν με πολύ υψηλότερα κόστη από έξοδα εγχείρησης και αποκατάστασης των αθλητών.
Επίσης, τόνισε σε άλλο σημείο πως το μέτρο για προώθηση των Κυπρίων ποδοσφαιριστών με την υποχρεωτική συμμετοχή 2 Κύπριων στην εντεκάδα της κάθε ομάδας έχει αποτύχει παταγωδώς και πως ο ΠΑΣΠ προγραμματίζει συναντήσεις με τη νέα ηγεσία της ΚΟΠ για εξεύρεση νέων τρόπων στήριξης και προώθησης του Κύπριου ποδοσφαιριστή, κάτι που θα συμβάλει και στην ενίσχυση της Εθνικής. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΠ μίλησε επίσης για το ζήτημα των διπλών συμβολαίων και την εισήγηση του Συνδέσμου για πάταξη του φαινομένου απόκρυψης εισοδημάτων.
Αρχικά, στη συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Νεοφυτίδης ερωτηθείς για το μεγάλο πρόβλημα της μη προώθηση νεαρών ποδοσφαιριστών στις κυπριακές ομάδες, είπε πως με βάση ευρωπαϊκή έρευνα από το 2009-2017 σε 31 χώρες, για την προώθηση ποδοσφαιριστών από ακαδημίες στις ομάδες, η Κύπρος κατέχει την 3η από το τέλος θέση με το ποσοστό των ποδοσφαιριστών από ακαδημίες που στελεχώνουν τις ομάδες να βρίσκεται μόλις στο 12,3%. Χαρακτήρισε τραγικό το ποσοστό αυτό καθώς μεταφραζόμενο σε αριθμούς είναι κάτω από τους 2 ποδοσφαιριστές σε κάθε εντεκάδα, όπως ήταν η απόφαση της ΚΟΠ.
Για εξομάλυνση του προβλήματος, ο ΠΑΣΠ όπως είπε θα προχωρήσει σε επαφές πριν την ολοκλήρωση της σεζόν με τη νέα ηγεσία της ΚΟΠ για συζήτηση τρόπων στήριξης του Κύπριου ποδοσφαιριστή. Σημείωσε πως το μέτρο με τους 2 Κύπριους στην 11άδα έχει αποτύχει παταγωδώς και πλέον πρέπει να εξεταστεί τι γίνεται και στις άλλες χώρες της Ευρώπης για να προωθηθεί ο Κύπριος ποδοσφαιριστής και να στηριχθούν και οι Εθνικές ομάδες. «Δυστυχώς η Εθνική ομάδα Ανδρών έχει πατώσει και η λύση της κυπριοποίησης των ξένων ποδοσφαιριστών, θεωρώ είναι πολύ προσωρινή», είπε.
Σημείωσε πως Εθνικές ισχυρών χωρών στελεχώνονται με ποδοσφαιριστές που έχουν μέσο όρο ηλικία τα 23 και 24 χρόνια μπορούν να κάνουν προγραμματισμό 5 και 10 χρόνων ενώ εμείς στην Κύπρο κάνουμε προγραμματισμό στην Εθνική ομάδα για 1,5 με 2 χρόνια.
Ερωτηθείς πώς μπορεί να πεισθούν οι ομάδες να χρησιμοποιούν Κύπριους ποδοσφαιριστές από τη στιγμή που μεγάλο μέρος τους στελεχώνεται με ξένους ποδοσφαιριστές 2ης και 3ης κλάσης, ο κ. Νεοφυτίδης είπε πως οι προωθητικές κινήσεις θα εξεταστούν με την ΚΟΠ, καθώς με βάση τα στατιστικά οι ομάδες που επενδύουν σε ποδοσφαιριστές από ακαδημίες θα έχουν στο μέλλον πολλαπλά οφέλη. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα μεγάλων συλλόγων που χρησιμοποιούν σε πάνω από το 50% ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες τους όπως η Μπαρτσελόνα και η Άρσεναλ.
Είπε πως το πρόβλημα με τις μικρότερες ομάδες στην Κύπρο έχει να κάνει και με την απουσία κατώτατου μισθού και είναι αυτό που δημιουργεί το πρόβλημα και με τα διπλά συμβόλαια. Όπως είπε, στο τέλος της ημέρας η απουσία κατώτατου μισθού δίνει το δικαίωμα στις μικρές ομάδες να φέρνουν δευτεροκλασάτους και τριτοκλασάτους ποδοσφαιριστές.
Ερωτηθείς για την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών για όσους προτίθενται να αγωνιστούν στην Κύπρο, είπε πως αυτή αφορούσε τους ποδοσφαιριστές που προέρχονταν κυρίως από την Αφρική και αγωνίζονταν σε μικρές κατηγορίες. Όπως είπε εδώ τίθεται ηθικό ζήτημα για τον ρόλο των μάνατζερ που τους αντιπροσώπευαν και δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, καθώς πολλοί ποδοσφαιριστές από το εξωτερικό έρχονταν στην Κύπρο, υπέγραφαν συμβόλαια τα οποία δεν έπαιρναν στην κατοχή τους, κάτι εντελώς παράνομο, και έπεφταν θύματα εκμετάλλευσης.
Στο θέμα των διπλών συμβολαίων, ο κ. Νεοφυτίδης είπε πως η συμπληρωματική συμφωνία είναι αποδεκτή από την FIFA, καθώς δίνει το δικαίωμα σε μια ομάδα, ως μέρος του συμβολαίου να προχωρά σε μια συμπληρωματική συμφωνία με επιπρόσθετα οφέλη όπως το ενοίκιο τους σπιτιού, το αυτοκίνητο, τα δίδακτρα των παιδιών του και άλλα. Η παρανομία έγκειται στις περιπτώσεις που η συμπληρωματική συμφωνία δεν κατατίθεται για σκοπούς φορολογίας. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να μελετήσει η Πολιτεία και να δοθούν κίνητρα στη χρήση ενός και μόνου συμβολαίου.
Μεταξύ των μέτρων θα μπορούσε να είναι η δημιουργία Ταμείου Προνοίας για ποδοσφαιριστές, το οποίο θα δίνει κίνητρο στους ποδοσφαιριστές να μην αποκρύβουν εισοδήματα. Δηλαδή, ένας ποδοσφαιριστής με μεγάλο συμβόλαιο που θα πλήρωνε φόρο 35% και 40%, να μπορούσε να μεταφέρει μέρος του συμβολαίου σε ένα ξεχωριστό Ταμείο ώστε να μπορεί να φοροαπαλλάσεται για ένα ποσό.
Ερωτηθείς για το μεγάλο ζήτημα των ασφαλιστικών καλύψεων των ποδοσφαιριστών, ο κ. Νεοφυτίδης σημείωσε πως ο ΠΑΣΠ αυτό που έκανε από το 2016 ήταν να συμπεριληφθεί στους κανονισμούς και στα συμβόλαια πως σε περίπτωση τραυματισμού η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη περιλαμβανομένης μιας πιθανής εγχείρησης και των μετεγχειρητικών εξόδων θα επιβάρυναν τις ομάδες.
Παρόλα αυτά, αρκετές ομάδες δεν προχωρούσαν σε ασφαλιστική κάλυψη όλων των ποδοσφαιριστών λόγω ψηλού κόστους, και αφού δεν υπήρχε νομοθεσία που να υποχρέωνε τις ομάδες να καλύπτουν τους ποδοσφαιριστές. Ο ΠΑΣΠ, σημείωσε, για να καλύψει το κενό αυτό, έκανε πέρσι μια συμφωνία με μια ασφαλιστική εταιρεία προσφέροντας στο 1/10 της τιμής κάλυψη για όλους.
Εξήγησε πως εκεί που μια ομάδα χρειαζόταν 600 ευρώ για να ασφαλίσει τον κάθε αθλητή, η τιμή που συμφωνήθηκε με τη συγκεκριμένη εταιρεία έπεσε στα 60 ευρώ και παράλληλα ο ΠΑΣΠ επιχορήγησε τα 10 ευρώ. Έτσι η κάθε ομάδα μπορούσε και μπορεί με 50 ευρώ το χρόνο να ασφαλίζει τον κάθε ποδοσφαιριστή, κάτι που θα διευκόλυνε κυρίως τις ομάδες των μικρότερων κατηγοριών.
Ερωτηθείς και για την περίπτωση του Ραφαήλ Θωμά ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο και ήταν ανασφάλιστος, ο κ. Νεοφυτίδης είπε πως το παράδοξο είναι ότι αρκετές ομάδες, ιδιαίτερα από την 4η Κατηγορία που είχαν οικονομικό πρόβλημα δεν προχώρησαν με το συγκεκριμένο ασφαλιστικό σχέδιο.
«Το θεωρώ ανεπίτρεπτο γιατί τώρα έχουμε το παράδειγμα του Ραφαήλ και έχουμε την ομάδα του να εκδίδει λαχνούς και να τρέχει να μαζέψει χρήματα για την αποκατάσταση (του ποδοσφαιριστή)», είπε και σημείωσε πως για την πολύ σοβαρή εγχείρηση έστειλαν τον ποδοσφαιριστή στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας στερώντας του το δικαίωμα να πάει σε κάποιον πιο εξειδικευμένο γιατρό και τώρα κινδυνεύει να τερματιστεί η καριέρα του.
Ο κ. Νεοφυτίδης είπε πως το πρόβλημα των ασφαλιστικών καλύψεων αφορά και τους ανήλικους σημειώνοντας πως περί τα τέλη Απριλίου ο ΠΑΣΠ θα ανακοινώσει τα στατιστικά στοιχεία από τις αιτήσεις (Claims) για ασφαλιστική κάλυψη ανηλίκων. Όπως σημείωσε από τις 100 χιλιάδες περίπου αιτήσεων προς τον ΠΑΣΠ για ασφαλιστικές καλύψεις γύρω στο 60% αφορούσε τραυματισμούς ποδοσφαιριστών κάτω των 18 ετών.
Όπως είπε, αυτό υποδεικνύει ότι υπάρχει πρόβλημα που μπορεί να συνδέεται με τις ακατάλληλες εγκαταστάσεις γηπέδων, με τον τρόπο προπόνησης των ποδοσφαιριστών, την έλλειψη γυμναστών και φυσιοθεραπευτών σε μικρές ηλικίες, καθώς ο Σύνδεσμος γνωρίζει ότι πολλές ομάδες είναι υποστελεχωμένες παραβιάζοντας τις προκηρύξεις των πρωταθλημάτων. Από μια μικρή έρευνα διαπιστώθηκε πως πολλές ομάδες των U19 δεν έχουν εξοπλισμό, δεν έχουν φυσιοθεραπευτή στο γήπεδο, δεν έχουν στελεχωμένη προπονητική ομάδα, δεν έχουν αποδυτήρια και κάποιες ομάδες δεν έχουν κατάλληλα γήπεδα.
«Όταν στις ομάδες των κάτω των 19, οι οποίες είναι το παράθυρο για να μεταβείς από τον ερασιτεχνισμό στον επαγγελματισμό, δουλεύεις κάτω από αυτές τις συνθήκες, τότε είναι πολύ δύσκολο να εξελιχθείς. Αυτό είναι το πρόβλημα που πρέπει να δει η ΚΟΠ και οι επιχορηγήσεις θα πρέπει να λαμβάνονται μετά από σχετικό και αυστηρό έλεγχο καθώς δεν γίνεται να εισπράττονται χρήματα για ανάπτυξη και να χρησιμοποιούνται για μεταγραφές», είπε.
Σημείωσε πως μόνο με επένδυση πάνω σε αυτούς τους τομείς, των αναπτυξιακών ηλικιών, μπορεί να αναδειχθούν Κύπριοι ποδοσφαιριστές ώστε και οι ομάδες να έχουν οικονομικά οφέλη στο μέλλον. Έδωσε το παράδειγμα του Πιέρου Σωτηρίου, του Λαΐφη και παλαιότερα του Δημήτρη Χριστοφή, οι οποίοι ξεκίνησαν από μικρές ομάδες και προχώρησαν με σπουδαίες μεταγραφές οι οποίες επέφεραν σημαντικά οικονομικά οφέλη στις ομάδες τους.
Ο κ. Νεοφυτίδης ανέφερε σχετικά με τις ασφαλιστικές καλύψεις των ανήλικων, πως πολλοί προπονητές έλεγαν σε γονείς ότι τα παιδιά τους είναι ασφαλισμένα από το Υπουργείο Παιδείας. «Είναι λάθος αυτό», σημείωσε, αφού όπως είπε, η κάλυψη αυτή του Υπουργείου αφορά μόνο συμβάντα μέσα στο σχολείο και για ποσό μέχρι 1500 ευρώ. Οι ομάδες και οι ακαδημίες θα μπορούσαν με ένα ποσό 20-30 ευρώ να έχουν ασφαλισμένους τους ανήλικους ποδοσφαιριστές τους.
Ερωτηθείς γύρω από το κεφάλαιο γυναικείο ποδόσφαιρο, ο κ. Νεοφυτίδης ανέφερε ότι ο ΠΑΣΠ είχε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση πρόσφατα με την Επιτροπή της ΚΟΠ αναλύοντας τα στοιχεία έρευνας του ΠΑΣΠ που καταδεικνύουν τις μεγάλες ανισότητες στην Κύπρο ανάμεσα στον ανδρικό και το γυναικείο ποδόσφαιρο. Όπως είπε τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης του γυναικείου ποδοσφαίρου από τη νέα σεζόν.
Σημείωσε ως τρανταχτό παράδειγμα της ανισότητας το γεγονός ότι η Εθνική Γυναικών δεν είχε δηλωθεί σε επίσημες διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ και συμμετείχε μόνο σε κάποια επίσημα φιλικά. «Είναι δεδομένο ότι από την επόμενη χρονιά η Εθνική Γυναικών θα συμμετέχει σε επίσημες διοργανώσεις της ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, κάτι πολύ σημαντικό», είπε.
Ερωτηθείς για την πρόσφατη εκλογή του στη θέση του Αντιπροέδρου του Τμήματος της Ευρώπης στη FIFPro, την Παγκόσμιο Ένωση Ποδοσφαιριστών, ο κ. Νεοφυτίδης είπε πως η τιμή για αυτή την εκλογή είναι πολύ μεγάλη, ωστόσο έχουν αυξηθεί κατά πολύ και οι υποχρεώσεις του. Σημείωσε πως στην Κύπρο δεν έχει αντιληφθεί κανένας τι θέση κατέχει ο ΠΑΣΠ μέσα στη FIFPro, τι δύναμη έχει και πόσα μπορεί να προσφέρει.
Μέσα από πρόγραμμα της FIFPro για παράδειγμα δίδονται υποτροφίες στην Κύπρο πέραν του μισού εκατομμυρίου ευρώ το χρόνο σε μέλη του ΠΑΣΠ. Ήδη σε αυτό το πρόγραμμα επιμόρφωσης συμμετέχουν 155 άτομα και σύντομα θα υπάρξουν άλλοι 100 υποψήφιοι. Όπως εξήγησε υπάρχει συμφωνία που υπογράφηκε με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για μεταφορά του Online Academy της FIFPro από τη Δανία στην Κύπρο.
Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις