Η δοξολογία διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.), την Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.) και τα λοιπά Κυπριακά Σωματεία της Αθήνας.
«Εξήντα τρία χρόνια μετά την 1η Απριλίου του 1955 η ηρωική γενιά όσων αγωνίστηκαν κατά της δουλείας και του ξένου κατακτητή, όσων λίγων στάθηκαν απέναντι στους πολλούς, όσων έβαλαν το μέγεθος απέναντι από τι δίκιο και το σθένος της ελληνικής ψυχής, παραμένουν φωτεινό ορόσημο ελευθερίας και δικαιοσύνης», σημείωσε ο κ. Κενεβέζος.
Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μια χρυσή σελίδα του έθνους που κατέδειξε το μεγαλείο του κυπριακού ελληνισμού η οποία, όπως είπε, μας προκαλεί τη διάθεση αναστοχασμού και αυτογνωσίας του δικού μας χρέους απέναντι στην πατρίδα και την ιστορία.
Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε, επιπλέον, μια ιστορική αναδρομή στο αντιαποικιακό και ενωτικό αίτημα των Κυπρίων, με αναφορές στους πρώτους νεκρούς του 1931, το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950 . Υπογράμμισε πως ο αγώνας του 1955-59 ενέπνευσε κι άλλα αντιαποικιακά κινήματα της περιόδου.
Επιπλέον, ο κ. Κενεβέζος αναφέρθηκε στη συμπαράσταση του ελληνικού λαού καθ’όλη τη διάρκεια του αγώνα, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αναπτέρωσε την εθνική υπερηφάνεια όλου του Ελληνισμού.
Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι το ιστορικό χρέος της γενιάς μας απέναντι σε όσους θυσιάστηκαν, είναι η ανυποχώρητη επιδίωξη για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού , με ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.
Στη δοξολογία παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, Βουλευτές και παράγοντες της αυτοδιοίκησης.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ