Τις θετικές εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία καταγράφει ανακοίνωση της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που επισκέφθηκε την Κύπρο από τις 19-30 Μαρτίου για την καθιερωμένη ετήσια επιθεώρηση της οικονομίας των χωρών – μελών του «Ταμείου» βάση των προνοιών του 4ου άρθρου του καταστατικού του.
Η επιθεώρηση έγινε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και η ομάδα του ΔΝΤ πρόκειται να συντάξει έκθεση την οποία θα υποβάλλει στο διοικητικό του συμβούλιο. Τα συμπεράσματα της παρούσας ανακοίνωσης δεν δεσμεύουν το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.
«Από την τελευταία μας επίσκεψη, η οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου εξακολούθησε να επιταχύνεται, υποστηριζόμενη από κατασκευαστικές, τουριστικές και επαγγελματικές υπηρεσίες. Η ανεργία μετριάστηκε περαιτέρω. Η δημοσιονομική κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά και το δημόσιο χρέος μειώθηκε κάτω από το 100% του ΑΕΠ. Αξιοποιώντας το φθίνον κόστος της χρηματοδότησης με βάση την αγορά, η Κύπρος προέβη σε πρώιμη επαναγορά από το ΔΝΤ τον Ιούλιο του 2017», γράφει η ανακοίνωση της ομάδας του «Ταμείου».
Επισημαίνει ωστόσο ότι, παρά τη σημαντική και διαρκή βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών, το χρέος του ιδιωτικού τομέα παραμένει εξαιρετικά υψηλό και η συνεχιζόμενη αδύναμη πειθαρχία στις πληρωμές, διατήρησε τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η ανάγκη για πρόσθετες προβλέψεις και οι περιορισμένες ευκαιρίες για νέο δανεισμό εξακολουθούν να επηρεάζουν την κερδοφορία των τραπεζών».
Η ομάδα του ΔΝΤ προβλέπει ότι o σημερινός ταχύς ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα συνεχιστεί.
«Το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 4-4,25 τοις εκατό κατά τη διάρκεια του 2018-19, υποστηριζόμενο από μία ροή κυρίως μεγάλων κατασκευαστικών έργων με χρηματοδότηση από το εξωτερικό, παρά την κάπως βραδύτερη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της καλύτερης συμμόρφωσης των νοικοκυριών όσον αφορά τις συμβατικές υποχρεώσεις τους».
Ωστόσο μεσοπρόθεσμα εκτιμά ότι το ποσοστό της ανάπτυξης θα ελαττωθεί στο 2,5%, καθώς τα κατασκευαστικά έργα σταδιακά ολοκληρώνονται.
Η ομάδα του ΔΝΤ εκτιμά ότι η μεγάλη εγχώρια ζήτηση για εισαγωγές, ιδίως δομικών υλικών, αναμένεται ότι θα διατηρήσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών γύρω στο 6-7% του ΑΕΠ, ενώ τα φορολογικά έσοδα θα επωφεληθούν από την κλιμάκωση της δραστηριότητας.
Στο πλαίσιο αυτού του βασικού σεναρίου, γράφει η αναφορά, η ικανότητα αποπληρωμής του «Ταμείου» θεωρείται επαρκής, με αποπληρωμές που χρηματοδοτούνται από τα μεγάλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και από τα νεοεκδοθέντα χρεόγραφα βάσει αγοράς με σχετικά ευνοϊκούς όρους. Ωστόσο, η ικανότητα αποπληρωμής θα μπορούσε να αποδυναμωθεί εάν δημιουργηθούν σημαντικές υποχρεώσεις από τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, οπότε μία υπερβολική προσφορά πολυτελών ακινήτων θα δημιουργούσε έναν νέο φαύλο κύκλο ή θα αποδυνάμωνε τη δημοσιονομική πειθαρχία υποκύπτοντας στις πιέσεις για δαπάνες».
Η ομάδα του ΔΝΤ εκτιμά πως η ενίσχυση της πειθαρχίας των πληρωμών, η αποφυγή των προκυκλικών πολιτικών και η υιοθέτηση κρίσιμων μακροοικονομικά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα συνέβαλαν στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, στην προστασία της καθοδικής τροχιάς του δημόσιου χρέους και στη στήριξη μιας ισορροπημένης και σταθερής ανάπτυξης. Και κάτι τέτοιο θα διασφάλιζε τη δυνατότητα αποπληρωμής.
Αναφορικά με τη βελτίωση της πειθαρχίας πληρωμών και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέρει ότι μια αποφασιστική και σταθερή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων απαιτεί την ενίσχυση της κυπριακής κουλτούρας πληρωμών.
«Η τροποποίηση των νομικών πλαισίων για την αφερεγγυότητα και τις κατασχέσεις μπορεί να υποστηρίξει αυτόν τον στόχο με την παροχή κινήτρων στους δανειολήπτες να συνεργάζονται με τις τράπεζες για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτών λύσεων αναδιάρθρωσης που βασίζονται σε εμπορικούς όρους. Περιορισμένη και καλά στοχοθετημένη δημοσιονομική στήριξη προς τους δανειολήπτες με χαμηλότερα εισοδήματα μπορεί να ενισχύσει την οικονομική τους βιωσιμότητα και να προωθήσει τη συμμόρφωση των πληρωμών καθ `όλη τη διάρκεια του δανείου».
Προσθέτει πως η εμπιστοσύνη σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών αναφορικά με τα ΜΕΔ θα πρέπει να συνεχιστεί και να καταστεί πλήρως λειτουργική.
«Η προσφάτως ανακοινωθείσα αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών στην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη και πρέπει να προχωρήσει με ομαλό τρόπο», σημειώνει η αναφορά της ομάδας του ΔΝΤ.
Σε σχέση με την προστασία από προκυκλικές πολιτικές, σημειώνει ότι οι πρόσφατες δημοσιονομικές επιδόσεις επωφελήθηκαν από την κυκλική άνοδο και τα κίνητρα υποστήριξης του κατασκευαστικού τομέα.
«Προκειμένου να αποφευχθεί η χρήση κυκλικών ή μεταβατικών εσόδων και για να δημιουργηθεί χώρος για την απορρόφηση ενδεχόμενων εκτάκτων δημοσιονομικών κρίσεων, τα ετήσια ανώτατα όρια των ονομαστικών δαπανών θα πρέπει να αυξηθούν σύμφωνα με τη μεσοπρόθεσμη αύξηση της παραγωγής, με προσαρμογή προς τα κάτω για την αντιστάθμιση τυχόν μελλοντικών περικοπών των φορολογικών συντελεστών ή της μείωσης φορολογική βάσης», γράφει.
Προτείνει επίσης την απόσυρση των κινήτρων που στηρίζουν τον κατασκευαστικό τομέα.
«Θα πρέπει», γράφει επίσης η αναφορά, «να θεσπιστεί ένας βιώσιμος μηχανισμός για τον έλεγχο των μισθών του δημόσιου τομέα. Θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα σύστημα στενής παρακολούθησης των δημοσιονομικών δαπανών του εθνικού σχεδίου υγείας και να θεσπιστούν σωστά σχεδιασμένες ασφαλιστικές δικλείδες δαπανών».
Εισηγείται επίσης επανεκκίνηση στοχευμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των εμπορικών απαιτήσεων και η αποτελεσματικότητα των δικαστηρίων θα πρέπει να ενισχυθούν, προκειμένου να βελτιωθεί η κουλτούρα των πληρωμών και το επενδυτικό περιβάλλον. Τα σχέδια για ταχείες διαδικασίες επενδύσεων, καθώς και η σταδιακή κατάργηση των κινήτρων για τις κατασκευές, θα μπορούσαν να προσελκύσουν κεφάλαια σε καινοτόμους τομείς και να βοηθήσουν στη διαφοροποίηση των πηγών αύξησης του ΑΕΠ. Η εταιρική διακυβέρνηση και η αποτελεσματικότητα στη λειτουργία, θα πρέπει να ενισχυθούν σε βασικούς ημικρατικούς και ιδιωτικούς φορείς για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και την αύξηση της ευελιξίας της», καταλήγει η αναφορά της ομάδας του ΔΝΤ.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις