Τις δυσκολίες εξεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού στην τουριστική βιομηχανία συζήτησε η Επιτροπή Εμπορίου.
Τα προβλήματα και οι προοπτικές του κυπριακού τουρισμού τέθηκαν την Τρίτη (27/3) επί τάπητος σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά την οποία δόθηκε έμφαση στις δυσκολίες εξεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού στην τουριστική βιομηχανία.
Εμπλεκόμενοι φορείς κάνουν λόγο για «τρομερό πρόβλημα» έλλειψης προσωπικού και ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Επιπλέον, κατά τη συζήτηση αναφέρθηκε πως οι ανάγκες προσωπικού για την έναρξη της σεζόν είναι πολύ μεγάλες, ενώ τέθηκε αίτημα από όλους τους εμπλεκομένους, πλην των συντεχνιών, για προσλήψεις ξένων φοιτητών προς κάλυψη των τεράστιων αναγκών.
Ωστόσο, επισημάνθηκε πως οι ξενοδόχοι ζητούν ξένους φοιτητές για επαγγέλματα δεύτερης και τρίτης γραμμής, δηλαδή βοηθητικά επαγγέλματα που δεν φαίνεται να είναι το ελκυστικά και δημοφιλή για τους Κύπριους.
Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Άγγελος Βότσης, είπε πως αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κατάλογο, υπάρχουν 7.500 Κύπριοι άνεργοι, σημειώνοντας πως το Υπουργείο Εργασίας ήδη διερευνά πόσοι από αυτούς είναι εργοδοτουμένοι σε ξενοδοχεία, που βάση της λήξη τη σεζόν μπαίνουν στον κατάλογο ανέργων και επανέρχονται με τη νέα σεζόν στις επιχειρήσεις όπου εργαζόντουσαν προηγουμένως.
«Δεν υπάρχει καθαρή εικόνα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και γι’ αυτό το Υπουργείο Εργασίας πριν προχωρήσει σε κάτι άλλο θέλει να το ξεκαθαρίσει αυτό. Το Υπουργείο Εργασίας θέλει να επιβεβαιώσει τον κατάλογο των ανέργων. Υπάρχουν σε αυτό τον κατάλογο 7.500 άνεργοι σε αυτό τον τομέα της οικονομίας και έχει ζητήσει από τους εμπλεκόμενους να υποβάλει ο κάθε ένας είτε ξενοδόχος, είτε κέντρα που ασχολούνται με τον τουρισμό, τις ανάγκες τους ούτως ώστε να γίνει ένα πάντρεμα βάσει των συμβάσεων που υπάρχουν, ώστε να δουν αν όντως αυτοί άνεργοι είναι διαθέσιμοι για να εργοδοτηθούν στη συγκεκριμένη βιομηχανία και να έχουμε απτά αποτελέσματα για τις πραγματικές ανάγκες και αν αυτές μπορούν να καλυφθούν ή όχι για να ψάξουμε και άλλους τρόπους αντιμετώπισης», είπε ο κ. Βότσης.
Αναφέρθηκε, εξάλλου, στο αίτημα των εμπλεκομένων για τους ξένους φοιτητές, λέγοντας πως αναφέρθηκε στη συνεδρία πως θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εργοδότησης για περισσότερους μήνες από ότι σήμερα τους επιτρέπεται.
Διεμήνυσε προς όλους ότι «με τις επιδόσεις πλέον της Κύπρου και με τη σημασία που πρέπει να δώσουμε είναι ευκαιρία όλοι να ανεβάσουν τα στάνταρτ και στην εκπαίδευση και στις αμοιβές και στην όλη συνεργασία των εμπλεκομένων για να πετύχουμε σε αυτό τον τομέα, να γίνουμε επαγγελματίες ο κάθε ένας στο δικό του μετερίζι».
Σε ερώτηση αν υπάρχει σχεδιασμός σε περίπτωση ενός ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου το καλοκαίρι, ο κ. Βότσης είπε ότι «η νέα τουριστική σεζόν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς», σημειώνοντας ότι «γίνονται πολλά από όλους τους εμπλεκόμενους και όποιες πολιτικές συγκυρίες δεν φαίνεται να επηρεάζουν είτε τις κρατήσεις είτε τις συμφωνίες που έχουν γίνει».
«Η Κύπρος είναι μια ειρηνική χώρα, προχωρά δυνατά, και είναι και είναι έτοιμη να δεχτεί και να φιλοξενήσει τα εκατομμύρια των τουριστών που θα βρεθούν στην Κύπρο», είπε.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αντρέας Κυπριανού, ανέφερε πως «η τουριστική βιομηχανία είναι η ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας τόσο στην κατεύθυνση παραγωγής ΑΕΠ, όσο και ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Κύπρο», για να προσθέσει πως «η ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια ευχάριστους πονοκεφάλους, όπως είναι αυτός της δυνατότητας στελέχωσης των νέων ξενοδοχειακών μονάδων που ανεγείρονται αλλά και εν γένει της ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος».
«Δεν ήταν», συνέχισε, «τυχαία η ανάπτυξη του τουρισμού τα τελευταία χρόνια. Έχει να κάνει με συγκεκριμένες πολιτικές, όπως την πολιτική των ανοικτών αιθέρων, τις πολιτικές κινήτρων που δόθηκαν στους ξενοδόχους πολεοδομικών και άλλων, αλλά έχει να κάνει και με την τεράστια προσπάθεια των ανθρώπων που ασχολούνται με τον τουρισμό, των επιχειρηματιών για προσέλκυση τουριστικού ρεύματος το οποίο όλους μας έχει καταπλήξει», ανέφερε.
Πρόσθεσε πως η σημερινή συνεδρία έχει αναδείξει το μέγα θέμα την ανάγκη άμεσης ψήφισης της κυβερνητικής πρότασης για τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού, ώστε, όπως είπε, «οι πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις χρειάζεται να μπουν κάτω από μια στέγη για να μπορέσει να γίνει διαχείρισης και να έχουμε αποτέλεσμα».
«Όσο κάποιοι καθυστερούν την προώθηση και την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου θεωρώ ότι βλάπτουμε την οικονομία του τόπου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σύστημα εν γένει σε σχέση με τα εργασιακά έχει αποτύχει. Δεν μπορεί μια χώρα η οποία δείχνει 10% ανεργία στον κεντρικότερο άξονα παραγωγικής οικονομίας, τον τουρισμό, να δείχνει έλλειψη στελέχωσης. Αλλά για να μπορέσει να επιλυθεί το πρόβλημα τόσο σε άμεσο αλλά και μεσοπρόθεσμο κι μακροπρόθεσμο ορίζοντα χρειάζεται προγραμματισμός, ώστε να μπορέσουμε να παράξουμε όχι ανέργους, όπως παράγουμε, αλλά ανθρώπους εργαζόμενους που από την ημέρα που θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους να έχουν θέση εργασίας», σημείωσε.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, είπε πως το κόμμα του «πάνω από δύο χρόνια ζητά από την Κυβέρνηση να προχωρήσει στη δημιουργία νέων σχεδίων κατάρτισης προσωπικού, για τις ανάγκες της τουριστικής βιομηχανίας, αλλά και την ενίσχυση των υφιστάμενων σχεδίων και κλάδων».
Πρόσθεσε ακόμα πως «ενώ προειδοποιούσαμε εδώ και καιρό, δυστυχώς για μια φορά η Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα με αποτέλεσμα ενώ σήμερα έχουμε χιλιάδες νέους μας στην ανεργία δεν έχουμε καταρτισμένο προσωπικό για να καλύψουμε τις ανάγκες μας και δεν έχουμε κανένα μακροχρόνιο προγραμματισμό».
Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, Ζαχαρίας Ιωαννίδης, ανέφερε από την πλευρά του πως «την τελευταία τριετία έχουμε πετύχει να αυξήσουμε κατά 50% τη ροή των τουριστικών αφίξεων στην Κύπρο», για να προσθέσει ότι «από τα 2,4 εκατομμύρια τουρίστες που είχαμε πριν τρία χρόνια ξεπεράσαμε πέρσι τα 3,6 εκατομμύρια τουριστικές αφίξεις στην Κύπρο».
Επιπλέον, ανέφερε πως «αυτή η θεαματική ανοδική πορεία δεν είναι τυχαία λόγω και των σοβαρότατων επενδύσεων που ξεπέρασαν σχεδόν το 500 εκατομμύρια ευρώ σε ανακαινίσεις, αναβαθμίσεις και επεκτάσεις των ξενοδοχειακών μονάδων την τελευταία τριετία, αλλά και της αυξητικής τάσης επενδυτικού ενδιαφέροντος προς το νησί μας, με ξένες επενδύσεις που γίνονται στον ξενοδοχειακό και τουριστικό τομέα».
Είπε ακόμα πως «η ραγδαία αυτή η ανάπτυξη εξυπακούει και ανάλογα αναγκαίες προσθήκες σε έμψυχο δυναμικό, έτσι που να μπορεί με επάρκεια να στελεχώνεται η ξενοδοχειακή βιομηχανία . Και φέτος είναι το μεγάλο μας στοίχημα και η πρόκληση διότι φέτος ανακάμπτουν πλήρως και αναμένεται να ξεπεράσουν τις χρονιές ρεκόρ σε τουριστικές αφίξεις κύριοι ανταγωνιστικοί μας προορισμοί όπως είναι η Τουρκία, η Τυνησία, οι οποίοι επανέρχονται δυναμικά», επεσήμανε.
Ανέφερε, επίσης, πως «η πίεση στις τουριστικές επιχειρήσεις είναι τεράστια για να μπορέσουμε με επάρκεια να στελεχωθούμε τόσο με καταρτισμένο προσωπικό, όσο και με προσωπικό που μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα σε βοηθητικά καθήκοντα, ώστε να απελευθερώσει χρόνο και οι επαγγελματίες και κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό της βιομηχανίας να δώσουν εκείνα τα ψηλά επίπεδα των παρεχόμενων υπηρεσιών, τα οποία απαιτεί ο έμπειρος και πολυταξιδεμένος τουρίστας».
Τέλος, ανέφερε πως τους ζητήθηκε από την Υπουργό Εργασίας και της δόθηκαν ήδη αναλυτικοί κατάλογοι για πέραν των 2.500 κενών θέσεων και το πού εντοπίζονται οι ελλείψεις κατά ειδικότητα, για να σημειώσει πως αναμένεται από το Υπουργείο Εργασίας να δώσει εκείνες τις λύσεις, τις οποίες έχουν προτείνει, που θα μπορέσουν βραχυπρόσθεσμα να επιτρέψουν να σταθεί η Κύπρος στο ύψος των υψηλών προσδοκιών του τουρίστα.
Η Εκπρόσωπος Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, είπε πως ο ΣΤΕΚ «έχει τρομερό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ξενοδοχειακή βιομηχανία», συμπληρώνοντας πως «δεν βρίσκουμε ανθρώπινο δυναμικό να καλύψουμε θέσεις στον τομέα».
Είπε πως αυτό που ζητούν από το κράτος είναι να βοηθήσει, ώστε να βρεθούν λύσεις και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα άμεσα.
«Η σεζόν έχει ξεκινήσει. Δεν μπορούμε άλλο να χρονοτριβούμε. Πρέπει βραχυπρόθεσμα να υπάρξουν λύσεις. Μια λύση προσωρινή είναι να εργοδοτήσουμε όσους ξένους φοιτητές βρίσκονται στην Κύπρο στα κυπριακά πανεπιστήμια και κολέγια. Είναι μια λύση που σίγουρα θα δώσει μια ανάσα για τη φετινή σεζόν, αλλά μακροπρόθεσμα θα πρέπει να ενσκψουμε στο πρόβλημα και να βρούμε λύσεις όσον αφορά μια συντονισμένη και στρατηγική διαχείριση του προβλήματος, που να αφορά τον σχεδιασμό, να αναζητήσουμε το πόσες και ποιές θέσεις θα χρειαστούμε τα επόμενα χρόνια και με ποιόν τρόπο θα καλυφθούν αυτές οι θέσεις», κατέληξε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις