ΠΟΛΙΤΙΚΗ

'Η ΕΕ θα στηρίξει την Τουρκία στο Προσφυγικό'

'Η ΕΕ θα στηρίξει την Τουρκία στο Προσφυγικό'

Η ΕΕ θα στηρίξει την Τουρκία, χρηματοδοτικά στο προσφυγικό, αλλά αυτό θα γίνει με σεβασμό στους λογιστικούς κανόνες της Ένωσης, τόνισε η ηγεσία της ΕΕ, στον Τούρκο Πρόεδρο κατά τη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξήγησε κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη που ακολούθησε της Συνόδου, πως "υπάρχουν λογιστικοί κανόνες στην Ευρώπη: έχουμε εκταμιεύσει 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, έχουμε δεσμευτεί να εκταμιεύσουμε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, να αναθέσουμε σε έργα - υπάρχουν 72, εάν κάνω λάθος. Επομένως, δεν υπάρχει αμφιβολία για το σύνολο της δέσμευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αυτά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως θα ήθελα να πω ότι η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαθέσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα χρόνια, προφανώς θα ακολουθήσει".

Αναλυτικά ο κ. Γιούνκερ είπε ότι "όσον αφορά τη μετανάστευση, η συμφωνία που ήμασταν σε θέση να συνάψουμε μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύεται ότι είναι πολύ αποτελεσματική με επαληθεύσιμα αποτελέσματα, αφού ο αριθμός των προσφύγων από την Τουρκία στην ευρωπαϊκή ήπειρο μειώθηκε κατά 97%".

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι "είναι πρωτίστως εξ αιτίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, η οποία υποδέχθηκε στο έδαφός της μεταξύ 3,5 εκατομμυρίων και 4 εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Τουρκία, όταν πρόκειται να δώσει παράδειγμα της διεθνούς αλληλεγγύης και ιδιαίτερα της αλληλεγγύης μεταξύ της χώρας του και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει καταβάλει εξαιρετικά σημαντικές προσπάθειες". "Αυτό που μπορούμε να επικροτήσουμε", είπε.

Εξήγησε όμως στη συνέχεια πως "η διευκόλυνση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία είναι η απτή έκφραση της αλληλεγγύης μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το απτό αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και με τους πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο στο τουρκικό έδαφος, η Ευρωπαϊκή Ένωση τίμησε τη δέσμευσή της να παρέχει 3 δις € το 2016 και το 2017 και η Κομισιόν ξεκίνησε στις 14 Μαρτίου την πρόσθετη διαδικασία κινητοποίηση κεφαλαίων για τη δεύτερη δόση των 3 δις ευρώ, και τα κράτη μέλη - δεν το αμφισβητώ - συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια".

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ΝτόναλντΤουσκ σημείωσε: "όσον αφορά τη μετανάστευση και την υποστήριξη των προσφύγων, η ΕΕ και η Τουρκία παραμένουν πολύ στενοί εταίροι".

"Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μας για το εντυπωσιακό έργο που έχει κάνει η Τουρκία και να ευχαριστήσω ειλικρινά την Τουρκία και τον τουρκικό λαό για τη φιλοξενία περισσότερων από 3 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων τα τελευταία χρόνια. Η ΕΕ έχει στηρίξει ουσιαστικά τη βελτίωση των βιοτικών πόρων αυτών των προσφύγων και σήμερα το βράδυ επιβεβαιώσαμε την σταθερή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχίσει αυτή τη στήριξη", είπε ο κ. Τουσκ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Τραγωδία ανήμερα του Πάσχα: Θανατηφόρο στη Λεμεσό με θύμα 30χρονο μοτοσικλετιστή

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στην επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top