Μια από τις πολλές εμπειρίες που αποκόμισα από την 5ετη θητεία μου ως αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν η μεγάλη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση για ανάκαμψη της οικονομίας, μέσω της προσέλκυσης ξένων καθώς και ντόπιων επενδύσεων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.
Του Βίκτωρα Παπαδόπουλου.
Δημοσιογράφου και Πρώην Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου
Η προσπάθεια στέφτηκε με επιτυχία αν κανείς κρίνει εκ του αποτελέσματος καθότι η Κύπρος επέστρεψε σε ρυθμούς ανάπτυξης και μάλιστα τους μεγαλύτερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 4%.
Ωστόσο, αν κάτι με κάνει να νιώθω θυμωμένος ήταν η ανάγκη όλων αυτών των ανθρώπων στην βιομηχανία των υπηρεσιών, λογιστές, δικηγόροι, συμβουλευτικά γραφεία, να πρέπει να εκλιπαρούν την εξουσία για τα αυτονόητα. Να επιταχυνθούν διαδικασίες να ληφθούν εγκαίρως αποφάσεις και να δοθούν οι σχετικές άδειες.
Διαδικασίες και γραφειοκρατία που για να δοθεί μια απάντηση, μια άδεια ώστε να ξεκινήσει μια επένδυση, από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη, μπορεί να περάσεις από εκατοντάδες γραφεία, πολλές φορές δυο και τρεις φορές και να αναμένει τουλάχιστον πέραν των τριών χρόνων για να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη άδεια. Και αυτό στην καλύτερη των περιπτώσεων. Τόσοι πολλοί νόμοι υπερκαλύπτουν τις διαδικασίες και τόσες πολλές και αχρείαστες υπόγραφες πρέπει να εξασφαλιστούν, που στο τέλος ο επενδυτής καταριέται την ώρα και την στιγμή που επέλεξε την χώρα μας να επένδυση και είτε εγκαταλείπει είτε πέφτει σε χέρια επιτήδειων κυκλωμάτων που ταΐζουν το τέρας της διαφθοράς.
Η άλλη εναλλακτική είναι να καταφύγει κάποιος στην πόρτα των κομματικών, υπουργικών ακόμα και του προεδρικού γραφείου για να μπορέσει να επενδύσει.
Όλα αυτά γεννούν πελατειακές σχέσεις, διαφθορά με όλα τα συνεπακόλουθα που ζούμε τις τελευταίες δεκαετίες στην χώρα μας.
Η κυβέρνηση ετοίμασε και έστειλε στην βουλή μια σειρά από μεταρρύθμισες που στόχο έχουν την καταπολέμηση όλων αυτών των φαινομένων, αλλά πάνω από όλα διευκολύνουν τις ζωογόνες επενδύσεις στην χώρα μας, κυρίως με την δημιουργία του Υφυπουργείου Ανάπτυξης και το λεγόμενο «One Stop Shop Office».
Δυστυχώς ακόμη η βουλή κωλυσιεργεί απαράδεκτα σε αυτό το θέμα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις εκκλήσεις του επιχειρηματικού και βιομηχανικού κόσμου .
Ποτέ δεν αντιλήφτηκα γιατί το πράττουν. Πιστεύουν πως κάτι τέτοιο θα ήταν υπέρ της κυβέρνησης και δεν θέλουν να το πιστωθεί;
Αν έτσι έχουν τα πράγματα είναι μια στενόμυαλη αντιμετώπιση.
Αν όχι, τι επιδιώκουν τότε την συνέχιση των πελατειακών σχέσεων ώστε να τους έχουν ανάγκη για πάντα οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας μας;
Θα πρέπει να τεθεί τέρμα πλέον σε αυτήν την στρέβλωση και θα πρέπει να δουλέψουν μαζί από κοινού κόμματα και κυβέρνηση ώστε η Κύπρος να καταστεί φιλικός προορισμός επενδύσεων.
Οι άνθρωποι στην παροχή υπηρεσιών, δικηγόροι, λογιστές, σύμβουλοι επιχειρήσεων και πολλοί άλλοι τρέχουν από το πρωί μέχρι το βράδυ να στηρίξουν την βιομηχανία αυτή και να φέρουν στην κυπριακή οικονομία επενδυτές. Αυτοί στήριξαν τις δύσκολες ώρες την οικονομία και παλεύουν με το τέρας της γραφειοκρατίας αναγκαζόμενοι να καταφεύγουν στις πόρτες των πολιτικών για να επιτύχουν τα αυτονόητα.
Ήρθε λοιπόν η ώρα της δημιουργίας του Υφυπουργείου Ανάπτυξης που θα περιορίζει την γραφειοκρατία, θα στηρίζει αμέσως και αποτελεσματικά κάθε επενδυτική προσπάθεια με όλα τα οφέλη της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις