Διαβεβαιώσεις ότι η βρετανική κυβέρνηση παραμένει επικεντρωμένη «στην υποστήριξη όλων των πλευρών ώστε να επιτευχθεί μία δίκαιη και με διάρκεια λύση στην Κύπρο προς όφελος όλων των Κυπρίων», έδωσε με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας του Λονδίνου το Foreign Office.
Η επιστολή αναφέρει επίσης ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα ενθαρρύνει τις πλευρές να επιδείξουν την ανανεωμένη δέσμευσή τους στη διαδικασία (των συνομιλιών λύσης) εργαζόμενες προς μία επανέναρξη των συνομιλιών τους προσεχείς μήνες και είναι έτοιμο να συζητήσει με τις πλευρές για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την πρόοδο».
Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Τόνυ Γερολέμου είχε διαβιβάσει προς την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του παροικιακού οργανισμού που την καλούσε να μην αποκλίνει από τις αρχές που η ίδια και η κυβέρνησή της, όπως και προηγούμενες βρετανικές κυβερνήσεις, έχουν ασπαστεί ως προς το ρόλο του Λονδίνου στην επίλυση του Κυπριακού.
Το ψήφισμα επισήμαινε την «ανησυχητική» πολιτική της Τουρκίας μετά από το Κραν Μοντανά και τις «απαράδεκτες» απειλές του Προέδρου Ερντογάν κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή τις έρευνες για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Σας προτρέπουμε να διασφαλίσετε ότι η κυβέρνησή σας παραμένει δεσμευμένη στις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου όπως ορίζονται στο διεθνές δίκαιο και στη Συνθήκη Εγγυήσεως. Η συνεχιζόμενη εποικοδομητική συνεισφορά του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποτελέσει κλειδί για την πρόοδο. Αυτή χρειάζεται να περιλαμβάνει την ανοιχτή καταδίκη με τους πιο δυνατούς όρους της σειράς παρανόμων και επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας που σημειώθηκαν στην ΑΟΖ της Κύπρου. Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πρέπει επίσης να καταδικαστεί για την πολεμοχαρή ρητορική του έναντι της Κύπρου και διεθνών εταιρειών», ανέφερε το ψήφισμα που εστάλη προς την Τερέζα Μέι.
Η απάντηση που ήρθε από το Foreign Office αναφέρει πως μετά από την κατάρρευση της Διάσκεψης για την Κύπρο τον περασμένο Ιούλιο, «η βρετανική κυβέρνηση έχει προτρέψει όλες τις πλευρές να αποφεύγουν λόγια ή ενέργειες που θα καταστήσουν πιο δύσκολη την επανέναρξη των συνομιλιών λύσης».
Όπως δε σημειώνει η επιστολή, «ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ακιντζί, που εκπροσωπεί την κοινότητά του στις συνομιλίες λύσης, το καταλαβαίνει αυτό καλά». Η σημείωση αυτή συνοδεύεται με απάντηση στην επισήμανση της επιστολής του κ. Γερολέμου περί της επιβολής «τελωνειακών δασμών» στα προϊόντα προς τους εγκλωβισμένους – το Foreign Office αναφέρει επ’ αυτού ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε δήλωσή του σε σχέση με τους δασμούς υπογράμμισε τη σημασία αποφυγής ενεργειών που προκαλούν ένταση. «Παρόλα αυτά, καθώς ο κ. Ακιντζί δεν έχει εκτελεστικές εξουσίες στο βορρά, δεν μπορεί μονομερώς να ανατρέψει την απόφαση», προσθέτει η απαντητική επιστολή του Foreign Office.
Αναφέρεται δε στη συνέχεια ότι καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζει την αυτοαποκαλούμενη «ΤΔΒΚ», οι επαφές με αξιωματούχους του καθεστώτος είναι περιορισμένες και ως εκ τούτου περιορισμένη είναι και η δυνατότητα επηρεασμού αποφάσεών του από το Λονδίνο. «Ωστόσο, θα συνεχίσουμε να τονίζουμε τη σημασία για όλες τις πλευρές να ξαναχτίσουν την εμπιστοσύνη εάν πρόκειται να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες λύσης», σημειώνεται.
Η επιστολή αναφέρει επίσης ότι η λύση είναι ο πιο βιώσιμος τρόπος να αντιμετωπιστεί η «απομόνωση» κοινοτήτων στο νησί, καθώς και ότι η βρετανική κυβέρνηση πιστεύει ότι όλες οι πλευρές σοβαρολογούν ως προς την επιθυμία εύρεσης λύσης. «Αυτό θα απαιτήσει σκληρές επιλογές και συμβιβασμούς. Αλλά με πολιτική βούληση κρίνουμε ότι η λύση παραμένει εφικτή», προσθέτει η επιστολή του Foreign Office.
Σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ επαναλαμβάνεται ότι η Βρετανία αναγνωρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους της, καθώς και ότι η βρετανική κυβέρνηση «θέλει να δει να προχωρά η διερεύνηση (για υδρογονάνθρακες)». Σημειώνεται ότι οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν εγερθεί σε επαφές με Τούρκους αξιωματούχους.
«Πιστεύουμε ότι οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθούν προς όφελος όλων των Κυπρίων και προτρέπουμε όλες τις πλευρές να κοιτάξουν για τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων μπορεί να υποστηρίξει την αναζήτηση λύσης», συμπληρώνεται.
Η θέση αυτή διατυπώθηκε, εξάλλου, ξανά σε ξεχωριστή αναφορά εκπροσώπου του Foreign Office κατόπιν δημοσιογραφικής ερώτησης το βράδυ της Παρασκευής.
Ο ίδιος εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει την ένταση στο Αιγαίο, είπε πως η βρετανική κυβέρνηση «προτρέπει τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποκλιμακώσουν την ένταση και να συνεχίσουν να συνομιλούν μεταξύ τους για να βρουν λύσεις».
Στην επιστολή του Foreign Office, εξάλλου, τονίζεται επίσης η σημασία και η βρετανική υποστήριξη στη δουλειά της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις