Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου δήλωσε την Παρασκευή (23/03) ότι σε λίγες μέρες αναμένεται από το εξωτερικό ξένος συνεργάτης, ενώ πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσουν οι ανθρωπολογικές διαδικασίες και ακολούθως οι επιστημονικές διαδικασίες στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ).
Ο κ. Φωτίου συναντήθηκε την Παρασκευή (23/03) με το τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΙΝΓΚ, ενώ μαζί με τον Γενικό Εκτελεστικό Ιατρικό Διευθυντή του Ινστιτούτου, Λεωνίδα Φυλακτού, υπέγραψαν την ανανέωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Ιδρύματος Ερευνών για τη Μυϊκή Δυστροφία για την ταυτοποίηση λειψάνων/ σκελετικών δειγμάτων αγνοουμένων και πεσόντων.
Η πρώτη συμφωνία υπογράφηκε το 2001 και όπως δήλωσε ο κ. Φωτίου, μετά τη συνάντηση στο Ινστιτούτο, η συνεργασία των δύο πλευρών είναι πολύπλευρη και με τη σημερινή υπογραφή ανανεώνεται επίσημα η θέλησή τους να συνεχιστεί.
Από την πλευρά του ο κ. Φυλακτού είπε ότι σήμερα ανανεώνεται η συνεργασία για να συνεχιστεί το «ιερό έργο το οποίο αποσκοπεί στον εντοπισμό των ηρώων μας κατά την περίοδο των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετώπισε η χώρα μας». «Το Ινστιτούτο είναι πάντα στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ό,τι χρειαστεί» πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι εκτός από τις εξειδικευμένες υπηρεσίες, τις οποίες προσφέρει προς τους ασθενείς, το ΙΝΓΚ συμβάλλει και στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων και πεσόντων.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΝΓΚ Ιωάννης Μάτσης διαβεβαίωσε ότι το Ινστιτούτο παραμένει κοντά στην κοινωνία και την Πολιτεία «για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και εμείς σε αυτό το ανθρωπιστικό θέμα».
Λαμβάνοντας το λόγο, ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε ότι "είναι κοινός ο στόχος με το Ινστιτούτο για την επίλυση του πονεμένου ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων". Η συνεισφορά του Ινστιτούτου σε αυτή την προσπάθεια ήταν, είναι και θα είναι σημαντική, πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι η συνεργασία του Ινστιτούτου με την Κυπριακή Δημοκρατία για θέματα αγνοουμένων ξεκίνησε ανεπίσημα τη δεκαετία του ‘90 και επίσημα το 2001 και αφορούσε τη συλλογή και τυποποίηση γενετικών δειγμάτων από οικογένειες αγνοουμένων και πεσόντων, καθώς και την ταυτοποίηση λειψάνων που είχαν εκταφεί στα πλαίσια του προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ελεύθερες περιοχές.
Αναφέρθηκε στις εκταφές των πεσόντων του Νοράτλας, του Φαέθων, στο Κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης και πιο πρόσφατα στην Αθαλάσσα, όπου «το Ινστιτούτο ήταν ένας από τους σημαντικούς συνεργάτες μας».
Ερωτηθείς για τις εκταφές στην Αθαλάσσα, ο κ. Φωτίου είπε ότι δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε όλα τα οστά των 31 ανθρώπων που αναζητούμε, καθώς σε παρακείμενο κρατήρα βρέθηκαν 11 σοροί.
Είπε επίσης ότι στην προσπάθεια εντοπισμού και δεύτερου κρατήρα, ύστερα από σχετική πληροφορία, εντοπίστηκαν άλλοι τρεις μικροί τάφοι με σκελετικά δείγματα.
«Δεν έχει εντοπιστεί δεύτερος κρατήρας» πρόσθεσε, ενώ είπε ότι άλλη πληροφορία παραπέμπει σε οστά που τάφηκαν στο Κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία.
Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, μετά από έρευνα στα αρχεία, εντοπίστηκε ότι υπάρχουν επτά περιπτώσεις με ασθενείς του Νοσοκομείου Αθαλάσσας που έχουν ταφεί στο κοιμητήριο, δύο εκ των οποίων φαίνεται ότι συγκαταλέγονται στα 31 ονόματα που αναζητούνται. Για τους άλλους πέντε είπε ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν προσωπικά στοιχεία.
Ο Επίτροπος Προεδρίας διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια, όλες τις μαρτυρίες και όλες τις πληροφορίες, ενώ έκανε έκκληση στον κόσμο που γνωρίζει να δώσει πληροφορίες.
Εξάλλου, είπε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση με το ΙΝΓΚ συζητήθηκε και το θέμα των ψεκασμένων οστών των αγνοουμένων. «Κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να εξαντλήσουμε όλα εκείνα που πρέπει [να γίνουν] ώστε να μπορέσουμε να εξάξουμε γενετικό υλικό από αυτά τα ψεκασμένα οστά» είπε.
Πρόσθεσε ότι ήδη υπήρξε μια επικοινωνία και κάποια πρώτα αποτελέσματα με εξειδικευμένο Ινστιτούτο στις ΗΠΑ, ενώ στάλθηκαν και δείγματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ως Πολιτεία, είπε ο κ. Φωτίου, «έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε τις προσπάθειες όλοι μας για να διευκρινιστεί η τύχη και του τελευταίου αγνοούμενου μας» ενώ εξέφρασε προβληματισμό για τις μειωμένες ανακαλύψεις οστών Ε/κ στα κατεχόμενα.
Αυτό, συνέχισε, δημιουργεί προβλήματα στην ίδια τη λειτουργία της ΔΕΑ καθώς «η κατοχική δύναμη δεν συνεργάζεται» και δεν δίνει πληροφορίες από τα αρχεία του τουρκικού στρατού για την τοποθεσία των ομαδικών τάφων και τις μετακινήσεις οστών.
Κατέληξε, λέγοντας ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν, τόσο σε διπλωματικό όσοι και νομικό επίπεδο, αλλά και εδώ στην Κύπρο.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις