Κατεπείγουσα συζήτηση του θέματος του Συνεργατισμού στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου την ερχόμενη Πέμπτη ζήτησε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης κάνοντας λόγο για επανάληψη του φαινομένου της Λαϊκής Τράπεζας στον Συνεργατισμό.
Σε δηλώσεις του στη Βουλή ο Γιώργος Περδίκης είπε ότι το Κίνημα Οικολόγων έχει ζητήσει όπως γίνει κατεπείγουσα συζήτηση του θέματος για τον Συνεργατισμό την ερχόμενη Πέμπτη στο πλαίσιο του ήδη εγγεγραμμένου θέματος για τον Συνεργατισμό. «Έχουμε καλέσει τη Διοίκηση του Συνεργατισμού, το Υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα, τον Γενικό Ελεγκτή στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου την ερχόμενη Πέμπτη για να ενημερωθούμε για τις αιφνιδιαστικές αποφάσεις που έχει λάβει η Κυβέρνηση οι οποίες έχουν δημιουργήσει πανικό μέσα στην κοινωνία και την οικονομία».
Ο Γιώργος Περδίκης έστειλε μήνυμα αυτοσυγκράτησης, υποδεικνύοντας πως δεν πρέπει να δημιουργηθεί πανικός. «Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση πλέον των δηλώσεων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων και ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πλέον τις καθησυχαστικές δηλώσεις» δήλωσε, σημείωσε ωστόσο πως επιβάλλεται να υπάρχει ψυχραιμία και τα θέματα του Συνεργατισμού να αντιμετωπιστούν με λογική και σύνεση.
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων ανέφερε επίσης πως υπάρχουν πολλά ερωτηματικά «και για τον χρόνο που επέλεξε η Κυβέρνηση να προχωρήσει στο άνοιγμα της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και για τα κίνητρα της και για το ποιοι είναι οι πραγματικοί σχεδιασμοί της».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: Σπάει στα δύο και ψάχνει επενδυτές - 'Θετική εξέλιξη'
Σημείωσε δε ότι ο Υπουργός Οικονομικών είχε την ευκαιρία την περασμένη Πέμπτη να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα σχέδια της Κυβέρνησης, κάτι που δεν το έκανε εκτός από μια πολύ αδρομερή αναφορά μετά από ερώτηση πολιτικού αρχηγού.
Ο κ. Περδίκης είπε πως ως εκ τούτου κρίνεται επείγον να υπάρξει ενημέρωση για τις προθέσεις της Κυβέρνησης και σχετικά με το ποιες είναι οι πραγματικές καταστάσεις σε ό,τι αφορά τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.
Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Περδίκης είπε ότι αυτή η ιστορία πρέπει να μελετηθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας που καταβάλλεται για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και πρόσθεσε πως η εικόνα που είχε δοθεί κατά το συμβούλιο αρχηγών στο Προεδρικό σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα δεν δικαιολογεί αυτή την ενέργεια. «Άλλο είναι να πρέπει να ακολουθήσουμε κάποια συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα τα οποία ψήφισε και η Βουλή, άλλο είναι να επιδιώκουμε και να θέλουμε την επαναφορά του Συνεργατισμού στα πλαίσια του πραγματικού του ρόλου και εγώ διερωτώμαι πως είναι δυνατό να μιλούν ακόμα για Συνεργατισμό» είπε.
«Ας του αλλάξουν και το όνομα του, να μην το λένε Συνεργατισμό. Τι σχέση έχει αυτή η κατάσταση που σε λίγες εβδομάδες ή μήνες θα είναι στα χέρια κάποιων ξένων κεφαλαίων ή και ντόπιων κεφαλαίων να ονομάζεται Συνεργατισμός» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση κατά πόσο όταν εξετάστηκε η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή σε συνεδρία κεκλεισμένων των θυρών δεν υπήρξαν οποιαδήποτε σημάδια ότι θα υπάρξει αυτή η εξέλιξη ο κ. Περδίκης αφού υπέδειξε πως πρόκειται για την «ερώτηση του ενός εκατομμυρίου» έκανε λόγο για επανάληψη του φαινομένου της Λαϊκής Τράπεζας. «Ανεξάρτητα αν θα μπορούσε να σωθεί η Λαϊκή, ανεξάρτητα αν θα μπορεί να σωθεί ο Συνεργατισμός κάποιοι ανέλαβαν να κάμουν αυτή τη δουλειά και πληρώνονταν αδρά για να κάμουν αυτή τη δουλειά» είπε υποδεικνύοντας ότι το γεγονός πως τα εν λόγω πρόσωπα «έπιασαν €1,7 δισ. και παραδίδουν €600 εκ.» είναι κάτι που δεν μπορεί να περάσει έτσι.
«Μπορεί να είναι ίσως η μοναδική λύση να μπουν επενδυτές αλλά αυτοί που ευθύνονται γι’ αυτή την κατάσταση πρέπει να λογοδοτήσουν» είπε, αναφέροντας ότι ευθύνη φέρει και η Βουλή καθώς ενώ ξεκίνησε τον Αύγουστο να ερευνά τα θέματα αυτά και ήρθε ο Γενικός Ελεγκτής και ενημέρωσε σε σχέση με την κατάσταση, ακολούθως η Βουλή είπε ότι δεν θέλει να ανακατευθεί με αυτή την ιστορία για να μην φέρει ευθύνη για το αποτέλεσμα.
«Γιατί ξέραμε όλοι πιο είναι το αποτέλεσμα» δήλωσε.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις