ΔΙΕΘΝΗ

Το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ κατηγόρησε τέσσερις για τα χημικά στη Συρία

Το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ κατηγόρησε τέσσερις για τα χημικά στη Συρία

Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες, προσέθεσε τέσσερα πρόσωπα στον κατάλογο των προσώπων που υπόκεινται στα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ κατά του συριακού καθεστώτος, για τον ρόλο τους στην ανάπτυξη και τη χρήση χημικών όπλων κατά του άμαχου πληθυσμού, σύμφωνα με την πολιτική της ΕΕ για την καταπολέμηση της διάδοσης και της χρήσης χημικών όπλων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου, τα πρόσωπα αυτά είναι ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός και 3 επιστήμονες που εργάζονται στο κέντρο επιστημονικών σπουδών και έρευνας (Scientific Studies and Research Centre), δηλαδή την κρατική οντότητα που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την παραγωγή μη συμβατικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των χημικών όπλων, και των πυραύλων που φέρουν τα όπλα αυτά. Η οντότητα αυτή υπόκειται σε περιοριστικά μέτρα της ΕΕ από την 1η Δεκεμβρίου 2011.

Η σημερινή απόφαση ανεβάζει σε 261 τον συνολικό αριθμό των προσώπων, τα οποία υπόκεινται σε ταξιδιωτική απαγόρευση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, επειδή είναι υπεύθυνα για τη βίαιη καταστολή κατά του άμαχου πληθυσμού στη Συρία, ωφελούνται από το καθεστώς ή το στηρίζουν ή/και συνδέονται με τέτοια πρόσωπα.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, επιπλέον, 67 οντότητες υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Γενικότερα, οι κυρώσεις που ισχύουν επί του παρόντος κατά της Συρίας περιλαμβάνουν πετρελαϊκό αποκλεισμό, περιορισμούς σε ορισμένες επενδύσεις, δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας εντός της ΕΕ, περιορισμούς στις εξαγωγές εξοπλισμού και τεχνολογίας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή, καθώς και εξοπλισμού και τεχνολογίας για την παρακολούθηση ή την υποκλοπή διαδικτυακών ή τηλεφωνικών επικοινωνιών. Τα μέτρα αυτά παρατάθηκαν τελευταία φορά στις 29 Μαΐου 2017 και ισχύουν μέχρι την 1η Ιουνίου 2018.

Τέλος, οι Υπουργοί αναφέρουν ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση βιώσιμης πολιτικής λύσης για τη σύγκρουση στη Συρία βάσει του ισχύοντος πλαισίου που έχει συμφωνηθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Όπως αναφέρεται στη στρατηγική της ΕΕ για τη Συρία που εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2017, η ΕΕ θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση και υποστηρίζει θερμά το έργο του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και τις ενδοσυριακές συνομιλίες που διεξάγονται στη Γενεύη.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top