ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομόφωνα η Βουλή ενέκρινε ψήφισμα που καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις

 Ομόφωνα η Βουλή ενέκρινε ψήφισμα που καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις

Ομόφωνα η Βουλή ενέκρινε ψήφισμα που καταδικάζει απερίφραστα τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και την παραβίαση του δικαίου της θάλασσας και καλεί  το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αντιδρά άμεσα, αλλά και ουσιαστικά,  στις τουρκικές παραβιάσεις, προκλήσεις και απειλές.


 
Στο ψήφισμα η Βουλή σημειώνει ότι η εύρυθμη προώθηση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων πολιτών και ιδιαίτερα των νέων γενεών.
 
Της έγκρισης του ψηφίσματος προηγήθηκαν τοποθετήσεις επί της κατάστασης στην ΑΟΖ από τα κόμματα και  από τους δύο ανεξάρτητους Βουλευτές. Δεν τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας που αποχώρησε νωρίτερα από τη συνεδρία.
 
Το κείμενο του ψηφίσματος συμφωνήθηκε από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα στη Σύσκεψη Αρχηγών.
 
 Στο κείμενο ψηφίσματος η Βουλή, αναφέρει ότι παρακολουθεί  με έντονη ανησυχία τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο, μέρος του οποίου αποτελεί πλέον και η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982).
 
Σημειώνει ότι οι τελευταίες αυτές απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας για παρεμπόδιση της υλοποίησης του προγράμματος ερευνητικών γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, είναι επέκταση της παράνομης τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κυπριακή θαλάσσια ζώνη και αποτελούν κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων με στόχο να αποτρέψουν, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου,  τη νόμιμη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας επί των ενεργειακών της πόρων.
 
Επισημαίνει ότι η κλιμάκωση της στρατιωτικής παρουσίας και επιθετικής δράσης της Τουρκίας αυξάνει περαιτέρω την ένταση και αστάθεια στην άκρως ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που αφορά όχι μόνο την  Κύπρο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και ευρύτερα τη διεθνή κοινότητα.
 
 Σημειώνει ότι η παρεμπόδιση από την Τουρκία της ομαλής υλοποίησης του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στρέφεται και ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ για διαφοροποίηση των ενεργειακών οδών και βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης.
 
Σημειώνει επίσης ότι η εύρυθμη προώθηση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων πολιτών και ιδιαίτερα των μελλοντικών γενεών.
 
Υπογραμμίζει  ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας υποσκάπτουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου.
 
 Ακολούθως στο ψήφισμα αναφέρεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ομόφωνα και απερίφραστα καταδικάζει την προκλητική ρητορική, τις επιθετικές ενέργειες και την παράνομη δράση της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των αναφαίρετων ενεργειακών της δικαιωμάτων εντός της ΑΟΖ της, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ειδικότερα της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.
 
Η Βουλή με το ψήφισμα της καλεί την Τουρκία να τερματίσει και να απέχει από τις απαράδεκτες αυτές ενέργειες και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.  
      
Δηλώνει ότι αναμένει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επανεξετάσει τις τοποθετήσεις της επί των πρόσφατων εξελίξεων.
 
Καλεί τους εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, τα θεσμικά όργανα της Ένωσης, καθώς και τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσουν απερίφραστα τις νέες τουρκικές προκλήσεις και να ασκήσουν ουσιαστικές πιέσεις για συμμόρφωση της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο και τις αξίες και αρχές της Ένωσης, ειδικότερα δε με τις υποχρεώσεις της χώρας αυτής ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ έναντι όλων των κρατών-μελών της, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
 
Κατά τις τοποθετήσεις που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας με τη σειρά που δόθηκε ο λόγος από τον Πρόεδρο της Βουλής, η ανεξάρτητη Βουλευτής Άννα Θεολόγου, αφού επανέλαβε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι παράνομες και προκλητικές, πρόσθεσε πως αυτές υπονομεύουν τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού. Εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει «να κινητοποιηθούμε και να καλέσουμε τις φίλες χωρες που μετέχουν στην Ισλαμική να καταδικάσουν τις τουρκικές ενέργειες.
 
Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς διερωτήθηκε γιατί στο ψήφισμα περιλήφθηκε η φράση ότι αναμένουμε από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ότι θα επανεξετάσει τις θέσεις. Αφού έθεσε σειρά από  ερωτήματα,  είπε θα είμαστε εδώ να ακούσουμε με ποιο τρόπο θα το πράξει.
 
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι η Βουλή έχει υποχρέωση να καταδικάσει τις τουρκικές ενέργειες και να στείλει μήνυμα στη διεθνή κοινότητα. Ανέφερε επίσης ότι είναι ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε η διεθνής κοινότητα και οι εταίροι της Κύπρου να προχωρήσουν σε λήψη αποφάσεων για εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία και  να διακόψουν κάθε επιχορήγηση προς 'τον νεοσουλτάνο Ερντογάν'.
 
 Ο Πρόεδρος το Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι το Κοινοβούλιο κατέληξε σε  αρκετά ικανοποιητικό ομόφωνο αποτέλεσμα. Παρατήρησε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα του κυπριακού λαού στο σύνολο του και ανέφερε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να  ζητήσει αναβολή της συνάντησης της Βάρνας και να ζητήσει από την ΕΕ να αποφασίσει κυρώσεις για τον Τούρκο Πρόεδρο. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι πρέπει να σταλεί το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η  αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ευρωπαϊκό θέμα.
 
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας παρατήρησε πως άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο της εμπορικής αξιοποίησης των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, για αυτό και ο Ερντογάν κάνει την κίνηση τώρα και πριν η θάλασσα γεμίσει πλατφόρμες. Ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι το μήνυμα που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι πως η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή διέρχεται από την Κύπρο. Ανέφερε επίσης πως πρέπει να καταλάβουν ότι η Τουρκία για να υποχωρήσει πρέπει να έχει κόστος.
 
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι θα στηρίξουμε το ψήφισμα, παρόλο που το κείμενο δεικνύει ότι αυτό δεν προέρχεται από το κοινοβούλιο μιας χώρας που βρίσκεται υπό κατοχή και δέχεται τον τρίτο Αττίλα.  Το ψήφισμα περιέχει όρους πολιτικά ορθούς. Αφού εξέφρασε την άποψη ότι το ψήφισμα θα έπρεπε να ήταν πολύ πιο ισχυρό, διερωτήθηκε εάν η τ/κ ηγεσία, ως μόρφωμα μπορεί να αποφασίσει για οτιδήποτε στο οποίο δεν συμφωνεί ο Ερντογάν.
 
 Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι ορθά ζητούμε από τους εταίρους να ασκήσουν ουσιαστικές πιέσεις και καλούμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αντιδρά πιο άμεσα. Ανέφερε ότι η  Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει η ίδια πρώτα να διεκδικήσει τα δίκαια της και μετά να καλεί άλλους να τη στηρίξουν. Η κ. Ερωτοκρίτου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα μείνει στο επεισόδιο του τεμαχίου 3 και παρατήρησε ότι η απραξία και η πολιτική αδράνεια θα ενθαρρύνουν περισσότερη επιθετικότητα από την Τουρκία σε βάρος της Κύπρου και του λαού της.
 
 Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης χαιρέτισε την κατάληξη σε ομόφωνο ψήφισμα και την αποστολή του ξεκάθαρου μηνύματος ότι παρά τις διαφορές των κομμάτων, οι τουρκικές προκλήσεις θα βρουν την πολιτική ηγεσία ενωμένη. Είναι βέβαιο ότι το επεισόδιο με την ιταλική πλατφόρμα προκάλεσε ζημιά στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, συνέχισε προσθέτοντας ότι η Τουρκία  δεν μπορεί να κράτα την Κύπρο διπλά όμηρο. «Να την κράτα όμηρο μη επιλύοντας το Κυπριακό και μη επιλύοντας το Κυπριακό να την κράτα όμηρο σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των φυσικών πόρων», διευκρίνισε.
 
 Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης αφού ανέφερε ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, διατύπωσε επίσης τη θέση πως το ζητούμενο για τον κυπριακό Ελληνισμό, όταν ζητούμε την κοινοτική αλληλεγγύη είναι για επίλυση του Κυπριακού. Η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και η Τουρκία είναι έξω, ανέφερε προσθέτοντας ότι έχοντας ενισχύσει την πολιτική μας φαρέτρα το μεγάλο ζητούμενο είναι η επίλυση του Κυπριακού και ο τερματισμός της κατοχής. Είπε τέλος ότι θα πρέπει να ζητήσουμε κοινοτική αλληλεγγύη για επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ και την  αλληλεγγύη των εταίρων στην διαχείριση των ενεργειακών φυσικών πόρων, καθώς τα αποθέματα αφορούν τους Τ/κ και όλους τους Ευρωπαίους.
 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top