Είχε προηγηθεί η αρνητική εισήγηση της εισαγγελέως που είχε τονίσει ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη και ότι υπάρχει ο κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια αν εκδοθούν στην Τουρκία
Την απόρριψη του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που έφτασαν στην χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα το καλοκαίρι του 2016 αποφάσισε το μεσημέρι της Πέμπτης (16/3) το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών.
Είχε προηγηθεί και η αρνητική εισήγηση της εισαγγελέως η οποία στην αγόρευσή της τόνισε ότι από το τρίτο κατά σειρά αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση των 8 στρατιωτικών, δεν προκύπτει κανένα νέο στοιχείο που να επιτρέπει την έκδοση τους. Παράλληλα, η εισαγγελέας τόνισε ότι δεν υπάρχουν τα εχέγγυα εκείνα που θα τους εξασφαλίσουν μια δίκαιη δίκη, επισημαίνοντας ακόμη ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να υποστούν βασανιστήρια.
Όπως τόνισε η κυρία Κυβέλου, σχετικά με τις νέες αξιόποινες πράξεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο αίτημα των τουρκικών αρχών, στο σχετικό φάκελο δεν περιγράφεται ο ρόλος των κατηγορουμένων ούτε προσδιορίζεται ο χρόνος και ο τόπος των αξιόποινων πράξεων που η Τουρκία τους αποδίδει.
Με την έναρξη της διαδικασίας για την εξέταση του τρίτου αιτήματος των τουρκικών αρχών, στο συμβούλιο Εφετών εξετάστηκαν ώς μάρτυρες ο πρώην Γενικός Γραμματεάς του υπουργείου Δικαιοσύνης και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Γιαννης Ιωαννίδης και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Τρίτο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση των οκτώ στρατιωτικών
Με μελανά χρώματα οι δυο μάρτυρες περιέγραψαν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, την απόλυση περίπου 4.500 δικαστών, επισημαίνοντας ότι η έκδοση των 8 στρατιωτικών στην Τουρκία ισοδυναμεί με εισιτήριο για βασανιστήριο και άδικη δίκη. «Το κράτος δικαίου στην Τουρκία αυτοκτόνησε» επεσήμαναν οι μάρτυρες, θέλοντας να καταδείξουν ότι η κατάσταση στη γείτονα από την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου και μετά όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί αλλά έχει χειροτερέψει.
Αξιοσημειώτη είναι και η παρατήρηση της πρόεδρος του δικαστικού συμβουλίου κυρίας Ιωάννας Κλάπα, η οποία επισήμανε ότι δεν έχουν υποχρέωση οι εκζητούμενοι να αποδείξουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην Τουρκία, αλλά το εκζητόν κράτος είναι εκείνο που έχει το βάρος να το αποδείξει.
Νωρίτερα, στο δικαστήριο τοποθετήθηκαν οι 8 Τούρκοι εκζητούμενοι επι των κατηγοριών που τους αποδίδουν οι αρχές της χώρας τους. Όλοι τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες και περιέγραψαν τις συνθήκες στη χώρα τους αλλά και τις επιπτώσεις που έχει η σύλληψή τους στις οικογένειές τους. «Οταν σκεφτόμαστε εκείνη τη νύχτα είναι σαν το σπίτι μας να έπιασε φωτιά και εμείς να αποφασίσαμε να προστατευθούμε πηγαινοντας στο γειτονικό σπίτι. Δεν ξέρουμε ποιος έβαλε τη φωτιά και η μοίρα μας εξαρτάται από το πώς μας βλέπει ο γείτονας», είπε χαρακτηρηστικά ένας εκ των 8 στρατιωτικών, προσβέποντας στην κρίση των Ελλήνων δικαστών.
Από Protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις