Η Αστυνομία έχει συμμορφωθεί πλήρως με όλες τις συστάσεις που έχουν γίνει από τον Γενικό Ελεγκτή, τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, προσθέτοντας ότι έχουν αντιμετωπιστεί ζητήματα που εγείρονται από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή κατά τρόπο αποτελεσματικό, όπως είναι για παράδειγμα η ανάγκη στέγασης των υπηρεσιών της Αστυνομίας σε ιδιόκτητα κτίρια.
«Η Αστυνομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο τόσο σε σχέση με την διαχείριση όσο και σε σχέση με την ανταπόκριση στις απαιτήσεις ασφάλειας», τόνισε ο κ. Νικολάου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου όπου εξετάστηκε ειδική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για την Αστυνομία.
Ο κ. Νικολάου είπε ότι μέσα από τις ερωτήσεις των βουλευτών έχουν δοθεί απαντήσεις είτε αυτές σχετίζονται με την λειτουργία του Γραφείου Πάταξης του ηλεκτρονικού εγκλήματος είτε σε σχέση με την ανταπόκριση, τις περιπολίες και την σχέση της Αστυνομίας με τον πολίτη και πρόσθεσε ότι «σίγουρα θα υπάρχουν και κάποια προβλήματα και δεν είναι δυνατό όλα να δουλεύουν όπως δουλεύει ένα ρολόι».
«Προβλήματα υπάρχουν και αυτά παρατηρούνται κατά καιρούς, ανέφερε, τονίζοντας παράλληλα πως «υπάρχει αποφασιστικότητα και θέληση στην άμεση επίλυση αυτών των προβλημάτων».
«Μέσα από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή διαφάνηκε η αμεσότητα στην ανταπόκριση επί των διαφόρων θεμάτων και προβλημάτων που διαπιστώνονται κατά καιρούς με σκοπό να διασφαλίζεται η συνεχής εύρυθμη λειτουργία και ανταπόκριση της Αστυνομίας και αυτή είναι η προσπάθεια μας», υπογράμμισε.
Αναφορικά με την επισήμανση του Γενικού Ελεγκτή για στέγαση των υπηρεσιών της Αστυνομίας σε ιδιόκτητα κτίρια, ο κ. Νικολάου είπε ότι «αυτή την περίοδο κτίζονται τρεις αστυνομικές διευθύνσεις και αριθμός αστυνομικών σταθμών».
Όπως είπε ο Υπουργός, κτίζονται αυτή την στιγμή την γ΄ φάση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου και προχωρούμε με την δ΄ φάση, κτίζεται η Αστυνομική Διεύθυνση Μόρφου και η Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου.
«Διευθύνσεις οι οποίες ανεγείρονται στη βάση αναγκών αλλά και στην προσπάθεια να αποδεσμευθούν κτίρια τα οποία ενοικιάζονται από την Αστυνομία και οι υπηρεσίες να μεταφερθούν από τα ιδιόκτητα κτίρια», σημείωσε.
Αναφορικά με τις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή για τις υπερωρίες στην Αστυνομία, ο κ. Νικολάου είπε ότι επεξήγησε τους λόγους οι οποίοι επέβαλαν αύξηση των υπερωριών και παρά τα αυξημένα καθήκοντα και τον περιορισμό αριθμό μελών, όπως είπε, «εντούτοις μέσα από τη σωστή διαχείριση η οποία έγινε έστω και αν έχει παραχωρηθεί το 100% των υπερωριών, πετύχαμε να μειώσουμε τις υπερωρίες στις αθλητικές εκδηλώσεις».
Ανέφερε ότι «ουσιαστικά η αύξηση που παρουσιάζεται εντοπίζονται κυρίως στο γεγονός ότι θα πρέπει να λαμβάνονται και λαμβάνονται μέτρα, κατά καιρούς αυστηρότερα, που σχετίζονται με την αποτροπή και την πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών».
Αναφορικά με την βία στα γήπεδα, ο κ. Νικολάου είπε ότι αυτό το θέμα συνδέεται με τα μέτρα που σχετίζονται με το πακέτο τεχνικών μέτρων που προβλέπονται στη νομοθεσία που ισχύει σήμερα όπως είναι μεταξύ άλλων, τα test eye, οι κάμερες, η ηλεκτρονική έκδοση των εισιτηρίων, τα θέματα που σχετίζονται με την ταξιθέτηση καθώς επίσης «η κάρτα φιλάθλου και την ταυτοποίηση των προσώπων στο γήπεδο που μετέρχονται ή προτίθενται να διαπράξουν οποιοδήποτε αδίκημα».
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής αναφορικά με την μεταστέγαση υπηρεσιών σε ιδιόκτητα κτίρια, ο κ. Νικολάου είπε σε σχέση με το κτίριο του ΓΕΕΦ ότι από πληροφόρηση που έχει το ΓΕΕΦ θα μετακινηθεί στο τέλος του 2018 και εκεί θα μεταφερθούν υπηρεσίες ή τμήματα της Αστυνομίας με προτεραιότητα αυτές οι υπηρεσίες που καταβάλουν το υψηλότερο ενοίκιο, προσθέτοντας ότι στον προϋπολογισμό υπάρχει πρόνοια 300.000 ευρώ για βελτιωτικά έργα στο κτίριο του ΓΕΕΦ.
Αναφορικά με τις 45 αστυνομικές κατοικίες που ανεγέρθησαν τον καιρό της αγγλοκρατίας, ο κ. Νικολάου είπε ότι αυτή η γη ανήκε σε ιδιώτες και απαλλοτριώθηκε επί εποχής αγγλοκρατίας, προσθέτοντας ότι δεν είναι σκοπός να γίνουν ενέργειες που θα μας οδηγήσουν στο τέλος να διεκδικείται αυτή η γη από ιδιώτες γιατί άλλαξε ο σκοπός χρήσης τους.
Ανέφερε ότι προσφάτως λήφθηκε μια τελική γνωμάτευση από Γενικό Εισαγγελέα για αυτό το θέμα και η οποία υποστηρίζει να προχωρήσουμε με επίσχεση των ακινήτων και πρόσθεσε ότι μετά από απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου έχει δημοσιευθεί το διάταγμα επίσχεσης «και τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε με την κατεδάφιση μέσω προσφορών».
Ανέφερε επίσης ότι πρόθεση είναι η Αστυνομική Ακαδημία να ενταχθεί στην Ανώτερη Εκπαίδευση και ότι θα εξεταστεί το θέμα οι ιατροδικαστές να υπαχθούν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες, ενώ εξήρε την σοβαρή εργασία που επιτελεί το Γραφείο Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, χαρακτηρίζοντας το ως εξαιρετικό.
Ανέφερε επίσης ότι έχει ετοιμαστεί μελέτη ώστε τα μη φύσεως αστυνομικά καθήκοντα όπως είναι και ο έλεγχος για το κάπνισμα να ανατεθούν σε άλλες υπηρεσίες, ενώ σε σχέση με την υποστελέχωση σταθμών ανέφερε ότι υπάρχουν 850 κενές θέσεις και πρόσφατα προσλήφθηκαν 250 αστυνομικοί οι οποίοι όμως βρίσκονται σε εκπαίδευση.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι αναδειχθήκαν αρκετά προβλήματα για το αστυνομικό Σώμα και το κρισιμότερο είναι η υποστελέχωση, προσθέτοντας ότι το 1974 είχαμε 100.000 αυτοκίνητα και 350 αστυνομικούς τροχαίας, ενώ σήμερα έχουμε 900.000 αυτοκίνητα και πιθανό 250 αστυνομικούς για την τροχαία.
Ανέφερε ότι τα καθήκοντα της Αστυνομίας πολλαπλασιάσθηκαν όταν εντάχθηκε η Κύπρος στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι σήμερα έχει 800 κενές θέσεις στο αστυνομικό Σώμα.
Ο κ. Κουλίας είπε ότι το πως λειτουργεί η Αστυνομία σε ένα ευνοούμενο κράτος είναι πολύ σημαντικό διότι αυτό έχει αντανάκλαση σε πολλούς τομείς και πρόσθεσε ότι απασχολούμε την Αστυνομία για αδικήματα τα οποία δεν πρέπει να την αφορούν όπως είναι οι καταγγελίες για το κάπνισμα, για την ηχορύπανση και για την λαθροθηρία.
Κάναμε ουλαμό στο Υπουργείο Εσωτερικών για την λαθροθηρία και να πηγαίνει να πιάνει τους λαθροθήρες, ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να παίρνουμε την ΜΜΑΔ για να πιάσει έναν αγρότη γιατί διαμαρτύρονται οι ακτιβιστές πως έπιασε αμπελοπούλια.
Ανέφερε ότι υπάρχουν 18 νομοθεσίες που απασχολούν την Αστυνομία και τις οποίες μπορούν να αναλάβουν άλλες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα ο ΚΟΤ (άδεια οινοπνευματωδών ποτών) και οι Τοπικές Αρχές.
Αναφορικά με την στέγαση της Αστυνομίας, ο κ. Κουλίας είπε ότι πληρώνουμε κάθε χρόνο ενοίκια για το κράτος περίπου 23 εκατομμύρια ευρώ και πρόσθεσε ότι αυτό «είναι αδιανόητο το κράτος που διαθέτει πάρα πολύ γη».
Ανέφερε ότι υπάρχει και η μέθοδος της ενοικιαγοράς να αποκτήσουμε ιδιόκτητα κτίρια και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, υπάρχει μεθοδολογία το Υπουργείο Δικαιοσύνης να στεγάσει όλους τους αστυνομικούς σταθμούς.
«Να κάνουμε μια συμφωνία με τον εργολάβο να παίρνει ενοίκιο έναντι της ανέγερσης του κτιρίου», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το κράτος δεν είναι πρόσφυγας για να ενοικιάζει κτίρια.
Αναφορικά με τον δανεισμό στην Αστυνομία 120 στελεχών της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Κουλίας είπε ότι επισημάνθηκε στον Υπουργό ότι τα 120 στελέχη της ΕΦ θα πρέπει να επιστραφούν και να καλύψει με άλλο τρόπο να καλύψει τα προβλήματα της αστυνόμευσης των κρίσιμων χώρων, λιμάνια και αεροδρόμια.
Αυτό έγινε πάνω σε προσωρινή βάση και πέρασε αρκετός καιρός από τότε που ξεκίνησε το θέμα επιτήρησης ιδιαίτερα των αεροδρομίων και θα πρέπει η Αστυνομία να λύσει μόνη της το πρόβλημα και να επιστρέψει τα στελέχη της ΕΦ, πρόσθεσε.
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε ότι τα σημαντικότερα θέματα που τέθηκαν αφορούν τα ενοίκια, συστεγάσεις, μεταστεγάσεις των αστυνομικών, πυροσβεστικών σταθμών και Διευθύνσεων, τα θέματα των υπερωριών, τις αποθήκες πυρομαχικών και τις επιμορφώσεις προσωπικού για ειδικά και εξειδικευμένα θέματα όπως είναι τα θέματα σεξουαλικής κακοποίησης, βίας στην οικογένεια, τρομοκρατία.
«Είμαστε ικανοποιημένοι από την ενημέρωση την οποία έχουμε λάβει σήμερα και την υιοθέτηση των συστάσεων του Γενικού Ελεγκτή όπως για παράδειγμα το γεγονός της διαχείρισης του ανθρωπίνου δυναμικού με πιο αξιοκρατικές διαδικασίες και τη συνεχή εκπαίδευση», πρόσθεσε.
Η κ. Δημητρίου είπε ότι θα παρακολουθείται η εξέλιξη των θεμάτων και όπου χρειάζεται θα γραφούν εξειδικευμένα θέματα προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι το έργο της Αστυνομίας είναι υψίστης σημασίας για τους πολίτες αλλά υπάρχουν αστυνομικοί σταθμοί που είναι υποστελεχωμένοι και σε περιοχές οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν διάφορα περιστατικά πιο συχνά από άλλες.
Ανέφερε επίσης ότι εντύπωση δημιούργησε το γεγονός ότι έχουν μειωθεί οι καταγγελίες για το κάπνισμα και πρόσθεσε ότι «σε νυκτερινά κέντρα ενώ παρακολουθούμε να υπάρχουν τέτοια κρούσματα που άπτονται της υγείας των πολιτών εντούτοις να μην υπάρχει ανάλογη ανταπόκριση σε καταγγελίες».
Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι είναι συχνό φαινόμενο να βλέπεις σε κέντρα νυκτερινής διασκέδασης άτομα να καπνίζουν χωρίς να φοβούνται ότι πρόκειται να δεχθούν καταγγελίες είτε οι ίδιοι είτε οι μαγαζάτορες, προσθέτοντας ότι αυτό το θέμα εξετάστηκε και στην Επιτροπή Υγείας κατ΄ επανάληψη και αναφέρθηκαν συγκεκριμένα περιστατικά όπου έγιναν τηλεφωνικές κλήσεις από νυκτερινό κέντρο και «η Αστυνομία δεν ανταποκρίθηκε».
Ανέφερε ότι και προσωπικά προέβη σε καταγγελίες και δεν υπήρξε ανταπόκριση και για αυτό σταμάτησε, όπως είπε, να πηγαίνει σε νυκτερινά κέντρα «γιατί δεν υπάρχει θεραπεία».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• iOS 18.3: Τα 5 νέα πράγματα που θα μπορεί να κάνει σύντομα το iPhone σας
• Το Netflix αυξάνει και πάλι τις τιμές του - Αναλυτικά οι αλλαγές
• Αύξηση στα παράπονα καταναλωτών – Τι αφορούσαν τα περισσότερα και η σύγκριση με την περσινή χρονιά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις