ΚΟΙΝΩΝΙΑ

'Προσπάθεια για απενοχοποίηση των τραπεζών από την εγκληματική τους συμπεριφορά'- VIDEO

'Προσπάθεια για απενοχοποίηση των τραπεζών από την εγκληματική τους συμπεριφορά'- VIDEO

Κινητοποίηση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποίησαν σήμερα (15/3) μέλη του Κινήματος ενάντια στις Εκποιήσεις την ώρα που πραγματοποιείτο στο Προεδρικό η σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, παρουσία και του Προέδρου της Βουλής, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τριμελής αντιπροσωπεία του Κινήματος εισήλθε στο Προεδρικό και επέδωσε υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Είμαστε εδώ σήμερα για να υποβάλουμε ένα υπόμνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς καταθέτοντας τις θέσεις μας σε ό,τι αφορά τις εκποιήσεις και την προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης» ανέφερε σε δηλώσεις του το Μέλος του Κινήματος για την Επαρχία Λευκωσίας Δημήτρης Δημητρίου.

Ο κ. Δημητρίου εξέφρασε ανησυχία διότι, όπως είπε, επιχειρείται από πολλούς να εμπεδωθεί στην κοινωνία η εντύπωση ότι τα κακά της οικονομίας πηγάζουν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ιδιαίτερα αυτά των νοικοκυριών και πιο πολύ τα στεγαστικά δάνεια.

«Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια προσπάθεια για απενοχοποίηση των τραπεζών από την εγκληματική τους συμπεριφορά η οποία έφερε την οικονομική κρίση», είπε και πρόσθεσε ότι το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις θα συνεχίσει τον αγώνα για προστασία του δικαιώματος στη στέγη έτσι ώστε κανένας εργαζόμενος και κανένας πολίτης στην Κύπρο να μην βρεθεί έξω στους δρόμους από τις εκποιήσεις και τις εξώσεις των τραπεζών.

Εξήγησε δε πως σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η εισήγηση που έχει κατατεθεί από το Κίνημα για δημιουργία ενός φορέα ανάκτησης μη εξυπηρετούμενων δανείων και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η εισήγηση θα προωθηθεί κατά τη σημερινή συζήτηση στο Προεδρικό.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση, η οποία αποτελεί συνάμα και ανησυχία όπως εξήγησε, ότι δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ημίμετρα αλλά να ληφθούν πραγματικά μέτρα που θα προωθούν την ίδρυση κρατικού φορέα με στόχο να βοηθηθούν τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη και κινδυνεύουν να χάσουν το σπιτικό τους.

«Τα ημίμετρα τα οποία έχουμε δει στις προηγούμενες νομοθεσίες ουσιαστικά βοηθούν τις τράπεζες» είπε, υποδεικνύοντας πως είναι καιρός να βοηθηθούν τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη.

Κληθείς να σχολιάσει το χτεσινό ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος με αφορμή την περίπτωση κατά την οποία πολίτης δεν παρέστη στο Δικαστήριο με αποτέλεσμα να εκδοθεί ερήμην καταδικαστική απόφαση για πλειστηριασμό της κατοικίας, ο κ. Δημητρίου είπε ότι υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις και πως η προσπάθεια του Κινήματος είναι να δημιουργηθούν όλα τα νομοθετικά εργαλεία ώστε να δίνεται το δικαίωμα στους δανειολήπτες να προσφεύγουν έγκαιρα στο Δικαστήριο για να αποφεύγουν οποιεσδήποτε διαδικασίες εκποίησης από τις τράπεζες με έγκαιρη νομική αρωγή από το κράτος.

Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι η συγκεκριμένη περίπτωση ενδεχομένως να καταδεικνύει και την ευθύνη που έχουν οι ίδιοι οι πολίτες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των δανείων τους η Συντονίστρια Επαρχίας Λάρνακας του Κινήματος Ευγενία Μωυσέως ανέφερε ότι ίσως από την άλλη να δείχνει ότι οι πολίτες δεν είναι ενημερωμένοι και πως ίσως κάποιοι δεν φροντίζουν για να ενημερώνονται οι πολίτες και η αλήθεια να κρύβεται.

«Γιατί αυτό συμβαίνει» πρόσθεσε, «όταν κάποιος ξέρει τα δικαιώματα του θα τα διεκδικήσει, όταν δεν τα γνωρίζει και επιμελώς αποκρύβονται τα δικαιώματα του πολίτη σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντιδράσει».

«Εμείς σαν Κίνημα κάνουμε και αυτό, προσπαθούμε επί καθημερινής βάσεως να ενημερώνουμε τον κόσμο για τα δικαιώματα του», είπε, αναφέροντας ενδεικτικά ότι ακόμα υπάρχουν άνθρωποι στην Κύπρο οι οποίοι δεν γνωρίζουν για τις τρεις επιστολές, την επιστολή Θ’, την επιστολή Ι’ και την επιστολή ΙΑ’, ούτε και τι πρέπει να κάνουν όταν λάβουν αυτές τις επιστολές.

Γι’ αυτό, συνέχισε, είναι καθήκον και των ΜΜΕ να φροντίζουν να ενημερώνουν τον κόσμο. «Δεν είναι μόνο καθήκον του Κινήματος ή της Πολιτείας» σημείωσε, προσθέτοντας πως είναι επίσης καθήκον των ΜΜΕ «να μην χειραγωγείται η κοινή γνώμη ότι είναι αναγκαίο κακό οι εκποιήσεις, κάτι που έγινε με το Μνημόνιο».

Εξάλλου όπως ανακοινώθηκε από εκπροσώπους του Κινήματος και επιβεβαιώνεται με σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, την άλλη Παρασκευή στις 14:00 θα διεξαχθεί πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας στη Λευκωσία. Σύμφωνα με το Κίνημα πρόκειται για μια κατοικία, εκποίηση της οποίας επιχειρήθηκε και παλαιότερα, η οποία ανήκει σε γυναίκα μονογονιό τριών ανηλίκων.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα του Κινήματος, ο κ. Δημητρίου είπε πως πέρα από τις επαφές με κοινοβουλευτικά κόμματα, και στο πλαίσιο της ακτιβιστικής του δράσης το Κίνημα θα επιδιώξει να δημιουργήσει μια αλυσίδα από κόσμο η οποία θα εμποδίζει οποιαδήποτε προσπάθεια για εκποίηση και θα βάλει στο ράφι τη νομοθεσία που επιτρέπει τις εκποιήσεις και τις εξώσεις.

Σημειώνεται ότι στο υπόμνημα που κατέθεσε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς το Κίνημα ζητά, μεταξύ άλλων, όπως η προστασία που παρείχε ο κλασικός νόμος 9/65 σε σχέση με την διάθεση του εκπλειστηριάσματος να αποκατασταθεί και στην ιδιωτική πώληση, δηλαδή να διατίθεται στους ενυπόθηκους δανειστές αφού πρώτα εξασφαλιστεί στέγαση του οφειλέτη και της οικογένειας του.

Ζητά επίσης όπως οι προθεσμίες γίνουν 3 μήνες η ειδοποίηση εξόφλησης και 3 μήνες ο καθορισμός του πλειστηριασμού ώστε να υπάρχει λογικός χρόνος για κάποιον να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στις αυθαίρετες απαιτήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Ακόμη όπως τροποποιηθεί η σχετική πρόνοια του Περί Νομικής Αρωγής Νόμου, ούτως ώστε να καλύπτει και τις περιπτώσεις όπου εγείρεται αγωγή από την τράπεζα εναντίον του οφειλέτη αλλά και να ξεκαθαρίσει ότι η νομική αρωγή καλύπτει και την αρχική αγωγή του οφειλέτη εναντίον της τράπεζας και όχι μόνο το διάταγμα αναστολής της εκποίησης.

Να ξεκαθαρίσει με ρητή πρόνοια ότι σε περίπτωση κατά την οποία εκκρεμεί αγωγή από την τράπεζα εναντίον του οφειλέτη ή αντίστροφα από τον οφειλέτη εναντίον της τράπεζας αναφορικά με το επίδικο χρέος και υποθήκη, η διαδικασία της ιδιωτικής εκποίησης δεν μπορεί να ξεκινήσει ούτε να συνεχίσει μέχρι να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση των δικαστηρίων.

Και τέλος οι ειδοποιήσεις προς τον οφειλέτη να γίνονται είτε με διπλοσυστημένη επιστολή είτε με ιδιώτη επιδότη (προσωπική επίδοση) ώστε οι τράπεζες να μην μπορούν να τις προσπεράσουν.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=3ZhxvuQhA2A

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top