Η κατάρρευση των συνομιλιών στο Κρανς Μοντάνα άλλαξε άρδην τις συνθήκες που επικρατούν, τόνισε χθες βράδυ ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, στο πλαίσιο της παρουσίασης του δεύτερου τόμου της αυτοβιογραφίας του «Προεδρία: Οικοδομώντας το μέλλον».
Το βιβλίο παρουσιάστηκε στη Λευκωσία και συνιστά μια άψογη και άκρως ενδιαφέρουσα έκδοση, αφού καλύπτει ολόκληρη την πενταετία της διακυβέρνησης του (1988-1993).
Πρόκειται για ένα τόμο πολυτελείας, που περιλαμβάνει ένα τεράστιο όγκο μαρτυρικού και αρχειακού υλικού με φωτογραφίες και αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη στα χέρια των ερευνητών και ιστορικών, αλλά και σημαντικό βοήθημα στα χέρια των πολιτικών.
«Η κατάρρευση των συνομιλιών στο Κρανς Μοντάνα άλλαξε άρδην τις συνθήκες»
Ο συγγραφέας Γιώργος Βασιλείου άδραξε τη χθεσινοβραδινή ευκαιρία για να τονίσει ότι «η κατάρρευση των συνομιλιών στο Κρανς Μοντάνα άλλαξε άρδην τις συνθήκες που επικρατούσαν», σημειώνοντας πως «ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Έκθεσή του αρνήθηκε πεισματικά να επιρρίψει ευθύνες για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων».
Όπως εξηγεί ο κ. Βασιλείου «ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε ότι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού και λέει μεν ότι είναι έτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά θέτει για πρώτη φορά ένα πολύ ουσιαστικό όρο», για να προσθέσει πως «ο ΓΓ λέει ότι θα πρέπει οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν από κοινού την επανέναρξη των συνομιλιών και να ζητήσουν στη συνέχει από τον ΓΓ να υποβοηθήσει την όλη διαδικασία».
Σημείωσε ακόμα ότι «μια χώρα στην οποία η ειρήνη εξαρτάται από την παρουσία των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ, δεν μπορεί να είναι υπόδειγμα σταθερότητας για τις άλλες χώρες», εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία του για το μέλλον της Κύπρου, το οποίο όπως ανέφερε, «θα μπορεί να διασφαλισθεί εάν άμεσα επιδιώξουμε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, οι οποίες αυτή τη φορά να οδηγήσουν το ταχύτερο δυνατόν σε τελική διευθέτηση, κάτι το οποίο απαιτεί και το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφάλειας».
Επαναλαμβάνει ακόμα μια φορά πως «μία ενωμένη Κύπρος στα πλαίσια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας θα μπορεί να προσφέρει απεριόριστο πλούτο στη χώρα μας», για να σημειώσει ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να λέμε πως αυτός είναι ο στόχος, αλλά θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να τον πετύχουμε, διότι έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας».
«Το στάτους κβο εξυπηρετεί τον ισχυρότερο και ο ισχυρότερος στη περιοχή μας αναμφισβήτητα είναι η Τουρκία», σημείωσε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Χωρίς λύση του κυπριακού δεν μπορούμε να ελπίζουμε στη δυνατότητα αξιοποίησης του ΦΑ»
Αναφερόμενος στις προοπτικές αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της Κύπρου, ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι «χωρίς λύση του Κυπριακού δεν μπορούμε να ελπίζουμε στη δυνατότητα αξιοποίησης του».
Είπε πως «πριν από μερικούς μήνες κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί πως η Τουρκία θα εμπόδιζε τη διενέργεια των γεωτρήσεων στο τεμάχιο 3 και ότι η ENI θα αποχωρούσε αναγκαστικά», συμπληρώνοντας πως «αυτό το πολύ δυσάρεστο γεγονός θέλουμε να το ξεχνούμε και αρχίσαμε τώρα να θριαμβολογούμε λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα τολμήσει να τα βάλει με την Exxon Mobil».
«Έχει, όμως, κανένας την ψευδαίσθηση ότι εάν τελικά η Τουρκία θελήσει να δημιουργήσει προβλήματα οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε σύγκρουση με την Τουρκία, για να διαφυλάξουν το φυσικό πλούτο της Κύπρου; Δεν μας επιτρέπεται να ξεχνάμε πως τα ΗΕ, η ΕΕ και διάφορες άλλες χώρες περιορίστηκαν στο να εκφράσουν την ανησυχία και τη δυσαρέσκεια τους, για τις πράξεις της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα μας είπαν πως ο μόνος τρόπος να λυθούν οι διαφορές είναι να βρούμε λύση στο κυπριακό», υπογράμμισε ο κ. Βασιλείου.
Παρουσίαση του βιβλίου
Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν οι Αβέρωφ Νεοφύτου, Τουμάζος Τσιελεπής και Μιχάλης Παπαπέτρου, οι οποίοι παρουσίασαν το έργο της πενταετίας του Γιώργου Βασιλείου και τις διάφορες πτυχές της.
Οι τρεις ομιλητές εξήραν το έργο του Γιώργου Βασιλείου, κάνοντας λόγο για ένα «θαρραλέο μεταρρυθμιστή», ο οποίος ξεχώριζε τα επουσιώδη και επικεντρωνόταν στα ουσιώδη, ώστε να οικοδομήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως το μεγαλύτερο επίτευγμα του Γιώργου Βασιλείου ήταν η οικονομία, σημειώνοντας πως η «η νέα δημοσιονομική και οικονομική πολιτική του οδήγησε στη φορολογική μεταρρύθμιση και στη μείωση φορολογικών συντελεστών».
«Δημιούργησε», ανέφερε, «ένα λιτό σύστημα που έδωσε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην Κύπρο, προσελκύοντας επενδύσεις, μειώνοντας τη φοροδιαφυγή και αυξάνοντας τα δημόσια έσοδα. Έκανε τομές στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και στην ανάπτυξη της εμπορικής ναυτιλίας, αναγνωρίζοντας τη δυνατότητα της Κύπρου να γίνει κέντρο παροχής υπηρεσιών και ανταγωνιστικός τουριστικός προορισμός».
Ο Τουμάζος Τσιελεπής είπε πως «το Κυπριακό ήταν ο τομέας τον οποίο ο Γιώργος Βασιλείου χειρίστηκε αψεγάδιαστα έστω και αν δεν ευτύχησε να το λύσει», σημειώνοντας πως «πολύ νωρίς κατάφερε να πείσει τη διεθνή κοινότητα για την ειλικρινή βούληση μας να φθάσουμε σε λύση».
Επίσης, είπε ότι η δέσμη ιδεών Γκάλι ήταν το τελευταίο έγγραφο που συζητήθηκε κατά τη προεδρία Βασιλείου, για να προσθέσει πως «δεν επιτεύχθηκε το ζητούμενο η λύση του Κυπριακού στη βάση των ιδεών Γκάλι, όμως, ακολούθησε η έκθεση του ΓΓ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία αποτέλεσε δριμύ κατηγορώ εναντίον της πολιτικής και των θέσεων Ντενκτάς».
«Είναι χρήσιμη και εξαιρετικά επίκαιρη η υπενθύμιση αυτού του γεγονότος, που καταδεικνύει πόσο λανθασμένα είναι αυτά που ακούμε σήμερα ότι δήθεν ποτέ δεν είχαν επιρριφθεί ευθύνες από τα Ηνωμένα Έθνη», είπε ο κ. Τσιελεπής.
Μιλώντας για το βιβλίο, ο Μιχάλης Παπαπέτρου είπε ότι «μέσα από τις γραμμές του, τεκμηριώνεται μια οργανωμένη προσπάθεια για αναστροφή της αδιέξοδης πορείας που είχε ακολουθήσει η Κύπρος αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού», για να προσθέσει πως «αποτυπώνεται η προσπάθεια ριζικής αναδιοργάνωσης των δομών του κράτους και της κοινωνίας, έτσι που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για εκείνες τις εκσυγχρονιστικές τομές που ήταν αναγκαίες για να προχωρήσει η χώρα μπροστά, απελευθερωμένη από αναχρονιστικές δομές και βαρίδια του παρελθόντος».
«Ο άπειρος στην πολιτική Γιώργος Βασιλείου είχε την οξυδέρκεια να αναγνώσει αμέσως σωστά την πολιτική συγκυρία, να αξιοποιήσει στο έπακρο τη σύγκλιση συμφερόντων προς την κατεύθυνση λύσης, να συνεργαστεί δημιουργικά με τον Γ.Γ. και τους εκπροσώπους του στις συνομιλίες και να συμβάλει θετικά στην τελική διαμόρφωση του εγγράφου των Ιδεών και του Χάρτη Γκάλι, το οποίο ως σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς στην κατάκτηση της πορείας προς τη λύση του Κυπριακού», ανέφερε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις