Θα πρέπει να υπάρξει απόλυτη συνεργασία των δύο συναρμόδιων υπουργείων (Μεταφορών και Παιδείας) με στόχο την κατοχύρωση της ασφάλειας των μαθητών, ως υποχρέωση του κράτους που απορρέει από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, αναφέρει η Επίτροπος Λήδα Κουρσουμπά σε έκθεση που κοινοποίησε την Τετάρτη 13/3 στα ΜΜΕ, ύστερα από διερεύνηση καταγγελιών από γονείς και μαθητές για την ασφάλεια των σχολικών λεωφορείων της επαρχίας Λάρνακας.
Στην έκτασης 29 σελίδων έκθεσή της ( http://bit.ly/2DoE9tV) η Επίτροπος αναφέρει ότι οι όροι των προσφορών και των συμβάσεων με τις Ανάδοχες Εταιρείες Λεωφορείων θα πρέπει να καταρτιστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες κάθε ηλικίας μαθητών που διακινούνται με σχολικά λεωφορεία (π.χ. καταλληλότητα οχήματος από κάθε άποψη και όχι μόνο σε σχέση με τεχνικούς ελέγχους, υποχρεωτική ύπαρξη ζωνών σε όλα τα καθίσματα, δυνατότητα για διαφοροποίηση του ωραρίου στις περιπτώσεις που δίνεται επαρκής ειδοποίηση από τη σχολική μονάδα κ.λπ.)
Η Επίτροπος αναφέρει ότι το ΥΠΠ έχει υποχρέωση να διασφαλίζει την ύπαρξη συνοδών σε σχέση με όλα τα παιδιά μικρής ηλικίας σε κάθε περίπτωση και αν επιθυμεί τη μετατόπιση της ευθύνης στην Ανάδοχο Εταιρεία, τότε θα πρέπει να προβλεφθεί στους όρους των προσφορών και των συμβάσεων.
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις στην έκθεση της Επιτρόπου, εάν συγκεκριμένη Εταιρεία Λεωφορείων δεν διαθέτει επαρκή αριθμό λεωφορείων για να καλύπτει τους όρους της προσφοράς, θα πρέπει να θεωρείται ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις και, ως εκ τούτου, να μην κατακυρώνεται η προσφορά της. Σε καμία περίπτωση, τονίζει, να μη γίνονται εκπτώσεις εις βάρος της ασφάλειας των μαθητών.
Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι όπου κριθεί ότι είναι αναγκαία η αλλαγή της νομοθεσίας και/ή η έκδοση διατάγματος, να προωθηθεί άμεσα τέτοια αλλαγή. Η κ. Κουρσουμπά εκφράζει την άποψη ότι η απαίτηση αυστηρότερων προϋποθέσεων στο πλαίσιο ειδικά των συμβάσεων που συνάπτονται με Ανάδοχες Εταιρείες για ανάθεση διαδρομών σε σχέση με παιδιά, είναι δυνατόν να απαιτηθεί και επιβληθεί με απόφαση πολιτικής.
Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι αν δεν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός «κατάλληλων» λεωφορείων στο διαθέσιμο στόλο των Ανάδοχων Εταιρειών, τότε το Κράτος πρέπει να υιοθετήσει μια ξεκάθαρη πολιτική, ώστε να καλυφθεί άμεσα αυτό το κενό.
Πρέπει, δηλαδή, να υπάρξουν δεσμευτικοί όροι στις συμβάσεις, που να καθορίζουν ξεκάθαρα την υποχρέωση των Εταιρειών να συμμορφωθούν με τα ενδεδειγμένα πρότυπα ασφάλειας εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, λαμβάνοντας, παράλληλα, στο άμεσο μέλλον, τα αναγκαία εναλλακτικά μέτρα για κατοχύρωση της ασφάλειας στη διακίνηση παιδιών, μέχρι την πλήρη εναρμόνιση με τα ενδεδειγμένα πρότυπα ασφάλειας. Αναφέρει ακόμη ότι το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, ως η αρμόδια Αρχή, οφείλει να επανεξετάσει τις πρόνοιες του σχετικού Νόμου και να προβεί στις αναγκαίες ρυθμίσεις, ώστε να εφαρμοστούν
αυστηρότερα πρότυπα ελέγχου, ειδικότερα στις περιπτώσεις που αφορούν διακίνηση μαθητών.
Πρέπει να εφαρμοστούν τέτοιες διατάξεις που να παρέχουν ψηλά επίπεδα ασφάλειας στη διακίνηση των μαθητών, σε όλες τις περιπτώσεις που εκτελούνται σχολικά δρομολόγια (όχι μόνο στα «έκτακτα δρομολόγια», αλλά και στις περιπτώσεις καθημερινής διακίνησης από/προς τον τόπο διαμονής των μαθητών). Αναφέρει ακόμη ότι η ανάθεση συνοδού σε σχολικά λεωφορεία αποτελεί απαραίτητο μέτρο ασφάλειας και ότι νοείται ότι, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τα μεγαλύτερα παιδιά να επιφορτίζονται με την ευθύνη για τη φύλαξη ή/και επίβλεψη των μικρότερων παιδιών.
Οι περιπτώσεις αφορούν παράπονα μαθητών και γονέων, σε σχέση με την εκτέλεση δρομολογίων σχολικών λεωφορείων στην Επαρχία Λάρνακας, καθώς, επίσης και δημοσιεύματα σε σχέση με το θέμα της ασφάλειας στη διακίνηση των μαθητών με σχολικά λεωφορεία από/προς τα σχολεία τους.
Μεταξύ άλλων η Επίτροπος εξέτασε παράπονα μαθητών για λεωφορείο που έγερνε επικίνδυνα στις στροφές, περιλάμβανε ένα διθέσιο κάθισμα το οποίο δεν ήταν καλά στερεωμένο και κουνιόταν, οι έξοδοι κλιματισμού ήταν σφραγισμένες με θήκες και ως εκ τούτου στο λεωφορείο επικρατούσε αποπνικτική ατμόσφαιρα και δ) κατά τις βροχερές μέρες εισερχόταν νερό από διάφορα σημεία εντός του λεωφορείου και επί των καθισμάτων, γεγονός που ανάγκαζε τους μαθητές να μένουν όρθιοι στη διάρκεια των διαδρομών.
Εξέτασε επίσης παράπονο πατέρα κατόπιν δημοσιεύματος σε εφημερίδα ότι το συγκεκριμένο σχολικό λεωφορείο δεν διέθετε ικανοποιητικό αριθμό ζωνών ασφάλειας, γεγονός που φαίνεται να ήταν εις γνώσιν των αρμόδιων Αρχών και β) στην ανεπαρκή επίβλεψη των μικρότερων παιδιών από τη συνοδό εντός του λεωφορείου, λόγω του ότι κάθονταν σκορπισμένα ανάμεσα σε μεγαλύτερα παιδιά. Σύμφωνα με τον παραπονούμενο, κατόπιν δικών του πιέσεων προς την εταιρεία λεωφορείων, το «προβληματικό» λεωφορείο αντικαταστάθηκε με καινούριο που φαίνεται να πληρούσε τις προδιαγραφές.
Στη διερεύνηση των διαφόρων παραπόνων η Επίτροπος ζήτησε και έλαβε εξηγήσεις από το Υπουργείο Μεταφορών και το Παιδείας ενώ από τον Διευθυντή της Εταιρείας Λεωφορείων ‘Ζήνων’ δεν λήφθηκε καμία απάντηση. Το Υπουργείο Μεταφορών μεταξύ άλλων πληροφόρησε την Επίτροπο ότι η εταιρεία Ζήνων έχει πρόσφατα λάβει έγκριση από το Υπουργείο για να ανανεώσει το στόλο της με καινούρια λεωφορεία. Δίνονται ακόμη εξηγήσεις για την κατ’ εξαίρεση μεταφορά μικρότερων παιδιών με λεωφορείο, την παρουσία σχολικού συνοδού και το θέμα της τήρησης του ωραρίου και όχι της πρόωρης αναχώρησης των λεωφορείων.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις