Επτά υποψήφιοι θα είναι αντιμέτωποι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου στη Ρωσία.
Ομως ο βασικός του αντίπαλος, ο χαρισματικός Αλεξέι Ναβάλνι, έχει χάσει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος.
Αλεξέι Ναβάλνι, ο μεγάλος απών
Γνωστός για τις έρευνές του κατά της διαφθοράς των ρωσικών ελίτ, που γίνονται γνωστές από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο χαρισματικός ρώσος νομικός έγινε ευρύτερα γνωστός από την οργάνωση μεγάλων διαδηλώσεων κατά της εξουσίας τον περασμένο χρόνο.
Στα 41 του χρόνια, επιβεβαίωσε έτσι ότι είναι ο κύριος πολιτικός αντίπαλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο μόνος ικανός να κινητοποιήσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κατά της εξουσίας.
Οι προεδρικές εκλογές δεν θα του επιτρέψουν να μετρήσει την απήχησή του σε εθνικό επίπεδο: ψ , την οποία ο Αλεξέι Ναβάλνι καταγγέλλει ως στημένη από την αρχή μέχρι το τέλος.
Εχει καλέσει σε μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας, έχει υποσχεθεί εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και θέλει να στείλει παρατηρητές για να εντοπίσουν τις εκλογικές ατασθαλίες της ψηφοφορίας στα εκλογικά τμήματα.
Πάβελ Γκρουντίνιν, ο εκατομμυριούχος κομμουνιστής
Η υποψηφιότητα-έκπληξη του Πάβελ Γκρουντίνιν, 57 ετών, έδωσε έναν «φρέσκο» αέρα στο Κομμουνιστικό Κόμμα, που, από την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης, αντιπροσωπευόταν από τον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.
Διευθυντής της εταιρείας «Sovchoz Lenin», αγροκτήματος καλλιέργειας φρούτων με εισοδήματα εκατομμυρίων δολαρίων, είναι ο δημοφιλέστερος των αντιπάλων του Βλαντίμιρ Πούτιν, συγκεντρώνοντας ένα ...7% των ψήφων.
Εάν επικρίνει ορισμένες πολιτικές της κυβέρνησης και επαινεί τον Στάλιν, δεν επιτίθεται ποτέ προσωπικά κατά του Πούτιν, τον οποίο έχει υποστηρίξει κατά το παρελθόν. Το ενδιαφέρον προς το πρόσωπό του του κόστισε ένα κύμα εχθρικών άρθρων στον Τύπο του Κρεμλίνου. Καταγγέλλει την «άσκηση συνεχών πιέσεων» από τις ρωσικές αρχές.
Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, ο λαϊκιστής αγκιτάτορας
Θαμών των προεδρικών εκλογών και ρέκτης των λεκτικών κεραυνών, ο Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, 71 ετών, είναι ο κατά παράδοσιν υποψήφιος του ακροδεξιού(Φιλελεύθερου Δημκρατικού Κόμματος της Ρωσίας- LDPR). Αντιαμερικανός, αντιφιλελεύθερος, αντικομμουνιστής, θεωρείται από τους παρατηρητές αντίπαλος-μη αντίπαλος του Κρεμλίνου και πολιτικοί παρατηρητές τον περιγράφουν ως καραγκιόζη.
Περιθωριοποιημένος τα τελευταία χρόνια, ο Βλαντίμρι Ζιρονόφσκι δεν έχει χάσει τίποτε από τον ρητορικό του οίστρο και πιστώνεται με το 5,7% της πρόθεσης ψήφου.
Ξένια Σαμπτσάκ, «εναντίον όλων»
Δημοσιογράφος της τηλεόρασης, προσκείμενη στη φιλελεύθερη αντιπολίτευση, πρώην σταρ τηλεριάλιτι, η Ξένια Σαμπτσάκ, 36 ετών, μπήκε στην κούρσα των προεδρικών με το σύνθημα «εναντίον όλων».
Ορισμένοι μίλησαν για υποψηφιότητα στημένη από το Κρεμλίνο για να ξεχαστεί η απουσία του Αλεξέι Ναβάλνι, τονίζοντας τους δεσμούς της Ξένια Σαμπτσάκ με τον πρόεδρο της Ρωσίας, που συνεργάσθηκε με τον πατέρα της Ανατόλι Σαμπτσάκ στη δημαρχία της Αγίας Πετρούπολης στη δεκαετία του ΄90.
Αν και οι δημοσκοπήσεις της δίνουν κάτι παραπάνω από το 1% των ψήφων, η υποψηφιότητά της έδωσε ζωή σε μία εκλογική αναμέτρηση που έχει κριθεί εκ προοιμίου και έδωσε την ευκαιρία σε σπάνιας σφοδρότητας κριτικές θέσεις κατά του Κρεμλίνου να εμφανισθούν στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, ο βετεράνος φιλελεύθερος
Ενας από τους ελάχιστους φιλελεύθερους πολιτικούς με κάποιο διαμέτρημα στη Ρωσία, ο Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, 65 ετών, ίδρυσε το κόμμα Υabloko λίγο μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης.
Παραμένει μία επικριτική προς τον Πούτιν φωνή, όμως η υποψηφιότητά του αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό και οι δημοσκοπήσεις του δίνουν κάτω από το 1% των ψήφων.
Μπορίς Τίτοφ, ο επιχειρηματίας
Εκρόσωπος των επιχειρηματιών στη Ρωσία, ο Μπορίς Τίτοφ, 57 ετών μπήκε στην κούρσα χωρίς ψευδαισθήσεις, «για να πείσει τον Πούτιν να αλλάξει την οικονομία».
Οι προβλέψεις του δίνουν 0,4% των ψήφων. Τάσσεται υπέρ της λήψης μέτρων για την οικονομική ανάκαμψη και της εξομάλυνση των σχέσεων με τη Δύση.
Σεργκέι Μπαμπούριν, ο διακριτικός εθνικιστής
Πρόεδρος του εθνικιστικού Κόμματος Ενωση του Ρωσικού Λαού, ο Σεργκέι Μπαμπούτιν, 59 ετών, δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό και έχει ελάχιστη παρουσία στα μέσα ενημέρωσης.
Πρώην αντιπρόεδρος της Δούμα, δηλώνει ότι αγωνίζεται εδώ και 20 χρόνια κατά των «νεοφιλελεύθερων» κατευθύνσεων των ρωσικών αρχών.
Μαξίμ Σουράικιν, ο σχισματικός κομμουνιστής
Ελάχιστοι είναι εκείνοι που είχαν ακούσει να γίνεται λόγος για τον Μαξίμ Σουράικιν, 39 ετών, πριν από την είσοδό του στην κούρσα των προεδρικών εκλογών. Πρώην μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, αποχώρησε για να ιδρύσει το 2012 το Κόμμα των Κομμουνιστών της Ρωσίας. Το πολιτικό του βάρος είναι ανύπαρκτο.
Οι μακροβιότεροι ηγέτες στον κόσμο
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται ότι θα είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών την Κυριακή στη Ρωσία και ότι θα εξασφαλίσει μια τέταρτη θητεία, δηλαδή θα είναι ηγέτης της χώρας σχεδόν επί ένα τέταρτο του αιώνα.
Εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2000 και διαδέχθηκε στην προεδρία των Μπόρις Γέλτσιν που είχε παραιτηθεί έξι μήνες πριν από την λήξη της θητεία του.
Παρέμεινε πρόεδρος για δύο θητείες, δηλαδή μέχρι το 2008, αφού υπήρχε συνταγματικό όριο δύο διαδοχικών προεδρικών θητειών.
Από το 2008 μέχρι το 2012 έγινε πρωθυπουργός της χώρας και ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ έγινε πρόεδρος της Ρωσίας.
Το 2012 όμως ο Μεντβέντεφ έγινε πρωθυπουργός και ο Πούτιν εκλέχθηκε και πάλι πρόεδρος. Μάλιστα το 2012 οι ρώσοι νομοθέτες άλλαξαν το σύνταγμα και η προεδρική θητεία από τέσσερα χρόνια έγινε έξι. Γι αυτό και οι εκλογές γίνονται το 2018.
Αυτό σημαίνει ότι ο Πούτιν, αν εκλεγεί ξανά, θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2024.
Ακολουθούν ορισμένοι από τους παγκόσμιους ηγέτες οι οποίοι κατείχαν την εξουσία το μεγαλύτερο διάστημα (εξαιρούνται οι μονάρχες, οι οποίοι έχουν ισόβια εξουσία).
Για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες
Στην κορυφή της λίστας με 49 χρόνια στην εξουσία είναι ο Φιντέλ Κάστρο της Κούβας, ο οποίος παρέδωσε την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ το 2008 όταν ήταν ογδοντάρης.
Ο πρώτος πρόεδρος της Ταϊβάν Τσιάνγκ Κάι-σεκ ήταν επικεφαλής της νήσου και της ηπειρωτικής Κίνας συνολικά για 47 χρόνια μέχρι τον θάνατό του το 1975.
Ο ιδρυτής της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ βρισκόταν στο »τιμόνι» του απομονωμένου αυτού κράτους επί 46 χρόνια μέχρι τον θάνατό του το 1994. Οι Βορειοκορεάτες τον θεωρούν ακόμη «αιώνιο ηγέτη».
Ο κομμουνιστής δικτάτορας της Αλβανίας Ενβέρ Χότζα βρισκόταν στην εξουσία για 40 χρόνια μέχρι τον θάνατό του το 1985.
Ο Μουάμαρ Καντάφι κυβέρνησε την Λιβύη με σιδηρά πυγμή για περίπου 42 χρόνια πριν από την ανατροπή του και στη συνέχεια την εξόντωσή του από τους αντάρτες το 2011.
Ο Ομάρ Μπόνγκο Οντίμπα κυβέρνησε την πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου Γκαμπόν για πάνω από 41 χρόνια μέχρι τον θάνατό του το 2009.
Παραμένουν στην εξουσία
Επί του παρόντος ο μακροβιότερος εν ενεργεία πρόεδρος στον κόσμο είναι της Ισημερινής Γουινέας, ο Τεόντορο Ομπιάνγκ Νγκέμα με 38 χρόνια στην εξουσία, από το 1979 που ανέτρεψε τον θείο του.
Άλλοι που ακόμη μετρούν χρόνια στην εξουσία είναι οι εξής:
-Ο πρόεδρος του Καμερούν Πολ Μπίγια: 35 χρόνια
-Ο πρόεδρος του Κονγκό Ντένις Σασού: 34 χρόνια, εξαιρουμένης μιας πενταετούς διακοπής
-Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Σεν: 33 χρόνια
-Ο πρόεδρος της Ουγκάντα Γιογουέρι Μουσεβένι: 32 χρόνια
-Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ: 29 χρόνια
-Ο πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ αλ Μπεσίρ: 28 χρόνια
-Ο πρόεδρος του Τσαντ Ιντρίς Ντέμπι: 27 χρόνια
-Ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ: 28 χρόνια
-Ο πρόεδρος του Τατζικιστάν Εμομάλι Ραχμόν: 25 χρόνια
-Ο πρόεδρος της Ερυθραίας Ισαϊας Αφουέρκι: 24 χρόνια
Από ΑΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις