Τρία δις ευρώ στην Τουρκία εν μέσω παραβιάσεων – «Σιωπή» στην Κομισιόν

Τρία δις ευρώ στην Τουρκία εν μέσω παραβιάσεων – «Σιωπή» στην Κομισιόν

Νέες τουρκικές Navtex δεσμεύουν από την Κυριακή (11/3) μεγάλο μέρος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο η ευρωτουρκική σύνοδος στη Βάρνα της Βουλγαρίας δεν αναβάλλεται.

Υπενθυμίζουμε ότι η σύνοδος είχε τεθεί εν αμφιβόλω στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής πριν λίγες μέρες, ενώ αναμένεται να συζητηθεί ξανά στις 22-23 Μαρτίου στην τακτική Σύνοδο των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ.

Στο μεταξύ όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθιστούν σαφές ότι νέα οικονομική βοήθεια προς την Άγκυρα αξιώνει η Κομισιόν, την ώρα που η δημοκρατία είναι ανύπαρκτη στην Τουρκία, τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται, ενώ παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο Αιγαίο.

Η Κομισιόν, λοιπόν, προνοεί την εξασφάλιση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ προς το καθεστώς Ερντογάν για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα παραχωρηθεί από τον υφιστάμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ενώ άλλα δύο δισεκατομμύρια θα εξασφαλισθούν από εισφορές των κρατών-μελών.

Να σημειωθεί ότι αυτό είναι το δεύτερο πακέτο που παραχωρείται στην Τουρκία για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, ωστόσο το καθεστώς Ερντογάν αξιώνει και ελευθέρωση ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες και άλλα.

Όλα αυτά, τη στιγμή που δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, πολίτες και αντιφρονούντες βρίσκονται εσώκλειστοι στις τουρκικές φυλακές.

Υπενθυμίζεται ότι η Λευκωσία κατέθεσε πρόταση αναβολής της ευρωτουρκικής συνόδου στη Βάρνα, εάν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Προς το παρόν, συνεχίζει. Η Βάρνα θα γίνει;

Αλέκος Μιχαηλίδης

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Διαφάνεια στην πράξη: Ο ΠτΔ έδωσε στη δημοσιότητα τις εκθέσεις για τη Φονική Πυρκαγιά - Ιδού όσα αναφέρονται

Διαφάνεια στην πράξη: Ο ΠτΔ έδωσε στη δημοσιότητα τις εκθέσεις για τη Φονική Πυρκαγιά - Ιδού όσα αναφέρονται

Σε μια καθοριστική κίνηση διαφάνειας και λογοδοσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης προχώρησε στη δημοσιοποίηση όλων των εκθέσεων που του υποβλήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναφορικά με την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την επαρχία Λεμεσού. Όπως είχε δεσμευτεί δημοσίως, η ενημέρωση προς τους πολίτες γίνεται με πλήρη διαφάνεια, μέσα από αδιαμεσολάβητη πρόσβαση στα στοιχεία που καταγράφουν βήμα προς βήμα τη διαχείριση της κρίσης.

BEST OF TOTHEMAONLINE