ΙΤΑΛΙΑ: Πρώτη πολιτική δύναμη το κίνημα Πέντε Αστέρων

ΙΤΑΛΙΑ: Πρώτη πολιτική δύναμη το κίνημα Πέντε Αστέρων

H καταμέτρηση των ψήφων έχει ξεπεράσει, πλέον, το 50% και τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την αρχική εκτίμηση των exit poll: Το κίνημα Πέντε Αστέρων είναι πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας, με το 31% των ψήφων, ενώ η κεντροδεξιά είναι η πρώτη πολιτική συμμαχία, με το 37%. Στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης, όμως, πρώτο κόμμα δεν είναι η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Η ψήφος αυτή τιμώρησε εμφανώς την κεντροαριστερά, με το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι που βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων, βρίσκεται στο 19,4%, το χαμηλότερο ποσοστό από την ίδρυσή του, το 2007.

Kαμία πολιτική δύναμη, πάντως, ή συμμαχία, δεν δείχνει σε θέση να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση και θα πρέπει να αρχίσει μια προσεκτική προσπάθεια, από μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας, για να διαπιστώσει πως θα μπορέσει να εξασφαλισθεί η σταθερότητα.

Και η αριστερή δύναμη «Ελεύθεροι και Ίσοι» δεν πέτυχε τους αρχικούς στόχους της, αφού η εκλογική της δύναμη, περιορίζεται στο 3,4%. Πρέπει να υπογραμμισθεί, παράλληλα, η ικανοποιητική συμμετοχή στην ψήφο, η οποία αγγίζει το 73%.

Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν, τέλος, στις περιφέρειες της Ρώμης και του Μιλάνου, η καταμέτρηση θα αρχίσει το απόγευμα της Δευτέρας (5/3). Αλλά τα exit poll δημοσκοπικών εταιριών δείχνουν ότι η κεντροδεξιά πρέπει να υπερίσχυσε άνετα στην ιταλική συμπρωτεύουσα, και η κεντροαριστερά στην ευρύτερη περιοχή της Αιώνιας Πόλης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Τα διαχρονικά «κάστρα» των κομμάτων-Τα «γαλάζια προπύργια του ΔΗΣΥ, οι απώλειες του ΑΚΕΛ και η πτώση του ΔΗΚΟ

Τα διαχρονικά «κάστρα» των κομμάτων-Τα «γαλάζια προπύργια του ΔΗΣΥ, οι απώλειες του ΑΚΕΛ και η πτώση του ΔΗΚΟ

Οι βουλευτικές εκλογές της 24ης Μαΐου διεξάγονται σε ένα από τα πιο ρευστά πολιτικά σκηνικά των τελευταίων δεκαετιών στην Κύπρος. Τα παραδοσιακά κομματικά «κάστρα», δηλαδή οι περιοχές όπου τα μεγάλα κόμματα διατηρούσαν επί χρόνια σταθερή επιρροή, φαίνεται να δοκιμάζονται περισσότερο από ποτέ. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν έντονη κινητικότητα ψηφοφόρων, αύξηση της επιρροής μικρότερων σχηματισμών και αισθητή φθορά στα ιστορικά ποσοστά των παραδοσιακών κομμάτων.

BEST OF TOTHEMAONLINE