Ένα μήνα και κάτι, πριν οι συμβάσεις του Δημοσίου για τα ιατρικά απόβλητά, με αφορμή την υγειονομική βόμβα που εντοπίστηκε στην Κοφίνου, επανέρχεται το θέμα τον ακατάλληλων μονάδων αποθήκευσης και επεξεργασίας ιατρικών αποβλήτων.
Το ThemaOnline, σε δημοσίευμα του στις 8 Ιανουαρίου του 2018 ανέδειξε το θέμα, με αφορμή τους περίεργους όρους της προκήρυξης προσφορών για υπογραφή συμβολαίου για 10 χρόνια με το δημόσιο.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Σκάνδαλο ‘ολκής’ – εκατομμυρίων «ψήνεται» από το Γ. Λογιστήριο του κράτους
Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρει την Πέμπτη (22/2) ότι τόνοι ιατρικών αποβλήτων εντοπίστηκαν έξω από εγκαταστάσεις του εργοστασίου στην Κοφίνου, που διαχειρίζεται νοσοκομειακά απόβλητα.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου, «τις τελευταίες δύο μέρες διαπιστώσαμε μεγάλους όγκους μολυσματικών κλινικών αποβλήτων, να βρίσκονται αποθηκευμένοι εντελώς ακατάλληλα σε υπαίθριους χώρους της μονάδας επεξεργασίας χωρίς να έχουμε εκ των προτέρων καμία ενημέρωση ότι υπήρχε πρόβλημα και αποθηκεύονταν, χωρίς την κατάλληλη επεξεργασία. Τα απόβλητα που συσσωρεύθηκαν, χρήζουν άμεσου χειρισμού και πρέπει να συγκεντρώνονταν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας εδώ και αρκετό καιρό».
Πρόσθεσε ότι μετά τον εντοπισμό των αποβλήτων, «διενεργήσαμε έλεγχο σε όλες τις μονάδες της Κύπρου που επεξεργάζονται κλινικά μολυσματικά απόβλητα. Χθες (21/2) επισκεφθήκαμε εκ νέου τη συγκεκριμένη μονάδα στη Κοφίνου, της μόνης συμβεβλημένης με το Υπουργείο Υγείας για τη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων και διαπιστώσαμε ότι ο όγκος των αποβλήτων που είναι αποθηκευμένα είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με τις ποσότητες που εξάγεται κάθε μέρα από τα κρατικά νοσηλευτήρια».
Αφού ανέφερε ότι δεν πραγματοποιήθηκε καμία επίσκεψη στη συγκεκριμένη εγκατάσταση τους τελευταίους 2 -3 μήνες, ο κ. Χατζηπαναγιώτου σημείωσε πως έγινε επίσκεψη την περασμένη Τρίτη. «Χθες επισκεφθήκαμε εκ νέου το χώρο και λόγω της ακαταλληλότητας των αποθηκευμένων αποβλήτων, δηλαδή εκτός των όρων της άδειας, εκδόθηκε το ανώτερο εξώδικο πρόστιμο που θα μπορούσε να εκδοθεί, δηλαδή 4 χιλιάδες ευρώ», σημείωσε.
Πρόσθεσε πως «επειδή υπήρχε η έγνοια να μην μεταφερθούν κάπου αλλού τα απόβλητα, χθες βράδυ έγινε ολονύκτια παρακολούθηση της μονάδας από την Αστυνομία. Σήμερα σε συνεργασία με την Αστυνομία έχουμε συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία, προκειμένου να ξεκινήσουν οι έρευνες για διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ η μονάδα ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί τη λειτουργία της».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χατζηπαναγιώτου είπε πως «σε δεύτερη επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε χθες αντιληφθήκαμε ότι υπήρχαν φορτωμένα απόβλητα, καμουφλαρισμένα σε άλλες σακούλες, για να μεταφερθούν σε άγνωστη τοποθεσία. Αυτή η ενέργεια μας ώθησε στο να ζητήσουμε από την Αστυνομία να παρακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας το χώρο, ούτως ώστε να μην απομακρυνθούν τα απόβλητα και να μεταφερθούν σε άγνωστο για εμάς, χώρο».
Είπε ακόμα ότι «κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν απομακρύνθηκε τίποτε και όλα τα απόβλητα βρίσκονται στο χώρο. Εμείς διερευνούμε το πώς έχουν βρεθεί τόσο μεγάλες ποσότητες κλινικών αποβλήτων στο εργοστάσιο, γιατί δεν έγινε η απαραίτητη διαχείριση τους και γιατί δεν είχε ειδοποιηθεί τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και το Τμήμα Περιβάλλοντος για το τεχνικό πρόβλημα που παρουσίασε η μονάδα».
Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «τα απόβλητα πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί στο χώρο τις τελευταίες μέρες, αφού δεν έχουν μυρίσει. Πρόκειται για διάφορα απόβλητα από χειρουργεία τα οποία είναι κλινικά μολυσματικά αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι χθες έγινε προσπάθεια μετακίνησης τους, αφού είχαν τοποθετηθεί σε άλλες σακούλες προκειμένου να μεταφερθούν κάπου αλλού».
Ανέφερε ακόμα ότι «εντός του όρου της άδειας της συγκεκριμένης εταιρείας, υπάρχει η υποχρέωση να ενημερώνει το Υπουργείο Υγείας και το Τμήμα Περιβάλλοντος σε περίπτωση που υπήρχε κάποιο πρόβλημα με τη μονάδα επεξεργασίας. Για καλή μας τύχη ήμασταν εκεί όταν φορτωνόταν το φορτηγό με τα κλινικά απόβλητα για να φύγει».
Ερωτηθείς πόσοι τόνοι αποβλήτων βρίσκονται συγκεντρωμένοι στη μονάδα επεξεργασίας, ο κ. Χατζηπαναγιώτου απάντησε πως «τα κρατικά νοσηλευτήρια συνεισφέρουν στη συγκεκριμένη μονάδα 1,2 τόνους αποβλήτων την ημέρα, δηλαδή γύρω στους 30 – 35 τόνους το μήνα. Η συσσώρευση των αποβλήτων που βρίσκονται στη μονάδα είναι πέραν των 100 τόνων, δηλαδή περίπου τριών μηνών κλινικά απόβλητα».
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαναγιώτου, το θέμα διερευνάται από την Αστυνομία, η οποία άρχισε σήμερα τη λήψη καταθέσεων.
*Φωτογραφία αρχείου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις