Για διάφορους λόγους, κυρίως οικονομικούς, δεν έγινε κατορθωτό να υλοποιηθεί η επιθυμητή διαμόρφωση των υποδομών διαχείρισης των όμβριων υδάτων στο Δήμο Λεμεσού, αναφέρει ανακοίνωση.
Το θέμα των πλημμυρών που έπληξαν τη Λεμεσό τα ξημερώματα της 17ης Φεβρουαρίου συζήτησε σε χθεσινοβραδινή (20/2)έκτακτη συνεδρία το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.
Στην ανακοίνωση ο Δήμος Λεμεσού εκφράζει τη λύπη του και τη συμπάθεια του προς τους πολίτες των οποίων οι περιουσίες υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες.
Ο Δήμος σημειώνει ότι εν όψει της χειμερινής περιόδου προέβη έγκαιρα εντός του 2017 σε καθαρισμό ποταμών, ανοιχτών οχετών, αργακιών μέσα στο Μάιο-Ιούνιο, καθαρισμό όλων των φρεατίων, σήμανση όλων των φρεατίων, ενημέρωση του κοινού για προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνει για αποτροπή πλημμυρών, συντονιστική σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων Αρχών και παραχώρηση σακουλιών άμμου σε δημότες που οι περιουσίες τους βρίσκονται σε προβληματικά σημεία.
Επίσης αναφέρει ότι μετά την ενημέρωση που είχαν οι Υπηρεσίες του Δήμου για το ενδεχόμενο έντονων βροχοπτώσεων τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις, που προβλέπει έλεγχο των φρεατίων και άλλων δυνητικά επικίνδυνων σημείων. Παράλληλα τέθηκε σε επιφυλακή το εμπλεκόμενο προσωπικό.
Με βάση στοιχεία από το Τμήμα Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου η βροχόπτωση των πρωινών ωρών της 17ης Φεβρουαρίου ήταν πρωτοφανούς έντασης. Συγκεκριμένα στα πρώτα δέκα (10) λεπτά είχε σημειωθεί βροχόπτωση γύρω στα είκοσι (20) χιλιοστά. Η συνολική βροχόπτωση για το 7ωρο που διήρκησε η βροχή (από τις 0:19 μέχρι τις 7:38) ανήλθε στα 91.6 χιλιοστά, ποσότητα που αποτελεί τη μεγαλύτερη που καταγράφτηκε στην περιοχή τα τελευταία σαράντα τρία (43) χρόνια που υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία.
«Είναι γεγονός ότι πολύ ακραία καιρικά φαινόμενα όπως τα πρόσφατα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν χωρίς απώλειες. Είναι όμως επίσης γεγονός ότι για διάφορους λόγους, κυρίως οικονομικούς, δεν έγινε κατορθωτό να υλοποιηθεί η επιθυμητή διαμόρφωση των υποδομών διαχείρισης των όμβριων υδάτων» εξηγεί ο Δήμος.
Όπως αναφέρεται, το Δημοτικό Συμβούλιο θα εντείνει τις προσπάθειες του ώστε να συμβάλει στην όσον το δυνατό πιο γρήγορη προώθηση των διαδικασιών για υλοποίηση από το ΣΑΛΑ των αντιπλημμυρικών έργων συνολικής δαπάνης πέραν των €30 εκατομμυρίων, για τη μείζονα περιοχή της Λεμεσού που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και τα οποία αναμένεται να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα το πρόβλημα των πλημμυρών.
«Το Δημοτικό Συμβούλιο θα υποβοηθήσει με όλα τα μέσα που διαθέτει τις διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και αποζημίωσης των πληγέντων όπως ήδη αναφέρθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο. Επιπρόσθετα ο Δήμος Λεμεσού και οι Υπηρεσίες του θα σταθούν αλληλέγγυες και θα βοηθήσουν κάθε συμπολίτη μας που χρειάζεται βοήθεια» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Προστίθεται ότι οι αρμόδιες Δημοτικές Επιτροπές Πολεοδομική και Υγείας και Περιβάλλοντος θα προχωρήσουν τάχιστα στη λεπτομερειακή μελέτη των συμβάντων σε σχέση με τη θεομηνία με στόχο να εξαχθούν συμπεράσματα ως προς τον τρόπο βελτίωσης και αντιμετώπισης ανάλογων φαινομένων στο μέλλον.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις