Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα –Γιλντιρίμ για κυπριακή ΑΟΖ και Αιγαίο

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα –Γιλντιρίμ για κυπριακή ΑΟΖ και Αιγαίο

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Τρίτης 13/2 ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος ομόλογός του Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά την οποία συζήτησαν και την κατάσταση που αφορά στην ΑΟΖ της Κύπρου.



Όπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας διαμαρτυρήθηκε εντόνως για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αναρωτήθηκε τι ακριβώς εξυπηρετούν, ζητώντας, παράλληλα, από τον Τούρκο Πρωθυπουργό την άμεση αποκλιμάκωση της έντασης.

Η επικοινωνία έγινε μετά από πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς και αναφερόμενος στο περιστατικό στο Αιγαίο, ο κ. Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν προϊόν εσκεμμένης ενέργειας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα όπως αυτό υπονομεύουν ευθέως τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν οι παραβιάσει στα ελληνικά χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο των ελληνικών νησιών.

Τέλος, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.  

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: Η ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κύπρου σε περιοχή κρίσεων επιβάλλει αναβαθμισμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα

ΠτΔ: Η ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κύπρου σε περιοχή κρίσεων επιβάλλει αναβαθμισμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα

Η ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια περιοχή παρατεταμένων κρίσεων και ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, καθιστά ακόμη περισσότερο επιβεβλημένη την αναβαθμισμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας για ανθρωπιστικές αποστολές, αλλά και για την αντιμετώπιση πολλών άλλων σύγχρονων προκλήσεων, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στην τελετή εγκαινίων του Μουσείου Πολεμικής Δράσης, Ιστορίας και Τιμής του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού στη Λευκωσία.