Την ημερομηνία δημοσιοποίησης του ψηφιοποιημένου υλικού που περιέχεται στον φάκελο της Κύπρου προσδιορίζει ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Δημήτρης Συλλούρης, με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Βούτση.
«Είμαστε σήμερα στο στάδιο της έναρξης δημοσιοποίησης, τόμων με τόμων, ολόκληρου του φακέλου της Κύπρου» τόνισε και προσέθεσε πως υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να γίνει ακόμη και πριν το τέλος Μαρτίου. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του, καθιστά σαφές πως δεν θα γίνει επεξεργασία του υλικού, αλλά θα δοθεί αυτούσιο στη δημοσιότητα.
Επίσης, αποκαλύπτει τι συμφώνησε στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής στο επίπεδο κοινοβουλευτικής συνεργασίας και της τριμερούς συνεργασίας με την Αίγυπτο.
Παράλληλα, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Συλλούρης μιλάει για το Κυπριακό και εκφράζει την ελπίδα εντός του 2018 να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων όλες οι πλευρές, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη να γίνει αρκετή προεργασία και προσυνεννοήσεις πριν προχωρήσουν σε νέες διαβουλεύσεις. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πάρει η δική μας πλευρά πρωτοβουλίες» επισήμανε και διαμήνυσε πως «δεν θα αναμένουμε να πάρει πρωτοβουλία ο ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού» ενώ εξέφρασε την ελπίδα η τουρκική πλευρά να ανταποκριθεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Φάκελος της Κύπρου ψηφιοποιήθηκε και γίνονται διευθετήσεις για παράδοση στη Βουλή των Ελλήνων
Ακολουθεί η συνέντευξη του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Συλλούρη στον Δημήτρη Μάνωλη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ. Ο φάκελος της Κύπρου βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης σας με τον Έλληνα ομόλογό σας, Νίκο Βούτση. Τι συζητήσατε;
Απ. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος της συνάντησης μου με τον πρόεδρο. Βρισκόμαστε σε μία διαδικασία, η οποία ξεκίνησε από την εκλογή μου, ώστε να υλοποιηθούν τα πρωτόκολλα συμφωνίας που υπογράφηκαν προηγουμένως για παράδοση του φακέλου της Κύπρου -όπως συζητήθηκε στην ελληνική Βουλή- και με όλο το υλικό στην κυπριακή Βουλή, κάτι που έγινε στις 14 Ιουλίου. Είχαμε αναλάβει εμείς ως κυπριακή Βουλή να ψηφιοποιήσουμε και να δώσουμε πίσω στην ελληνική Βουλή ψηφιοποιημένο το υλικό, αυτό το ολοκληρώσαμε. Συνεχίστηκε η μελέτη του υλικού και είμαστε σήμερα στο στάδιο -και ακριβώς αυτό σήμερα συζητήσαμε- της έναρξης δημοσιοποίησης, τόμων με τόμων, ολόκληρου του φακέλου της Κύπρου.
Ερ. Πότε θα αρχίσει να δίνεται στη δημοσιότητα;
Απ. Είχαμε συμφωνήσει με την παράδοση, τον Ιούλιο, ότι το δεύτερο τετράμηνο του 2018, δηλαδή από τον Απρίλιο. Σήμερα συζητήσαμε, και υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να γίνει ακόμη και από το τέλος Μαρτίου. Άρα θα υλοποιήσουμε αυτό τον στόχο που βάλαμε, αυτό το χρονοδιάγραμμα. Θα ξεκινήσει να δημοσιοποιείται πολύ σύντομα, στις επόμενες λίγες εβδομάδες ο φάκελος της Κύπρου.
Ερ. Ο φάκελος αποκαλύπτει γεγονότα που δεν είναι γνωστά στον κυπριακό και τον ελληνικό λαό;
Απ. Δεν το έχω δει, είναι η επιτροπή που ασχολείται, και αυτό θα πρέπει να το αφήσουμε να το σχολιάσει ανεπηρέαστα ο κάθε αναγνώστης, ερευνητής, μελετητής Έλληνας, είτε της Κύπρου είτε της Ελλάδας, που θα δει τον φάκελο. Και γι΄ αυτό και η απόφασή μας είναι να μην γίνουν και οποιεσδήποτε διορθώσεις. Και νομίζω ότι είναι τελική απόφαση αυτή, από μια μικρή συζήτηση που κάναμε σήμερα με την τεχνική επιτροπή, να είναι αυτούσιο το υλικό. Δεν θα γίνει επεξεργασία, υπό την έννοια να γίνει οποιαδήποτε διόρθωση λεκτική, συντακτική. Όπως είναι, αυτούσιο το υλικό, θα δίδεται στη δημοσιότητα.
Ερ. Από ποιον γίνεται η μελέτη του υλικού;
Απ. Έχει καθοριστεί μία επιτροπή εδώ και μία επιτροπή στην Κύπρο, οι οποίες επιτροπές συνεργάζονται. Και έχουν αποφασίσει πολύ σύντομα να γίνει κοινή συνεδρία- και δύο και τρεις συνεδριάσεις αν χρειαστεί, πριν την έναρξη της έκδοσης.
Ερ. Συζητήσατε με τον πρόεδρο της Βουλής και για το ενδεχόμενο συνεργειών μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής Βουλής, αλλά και επέκτασης της συνεργασίας αυτής στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών;
Απ. Δύο πράγματα είναι: έχουμε συμφωνήσει για ένα συνέδριο, που είναι πρόταση της ελληνικής Βουλής αλλά θα γίνει στην Κύπρο. Το συνέδριο θα έχει ως αντικείμενο τη σύγκριση του ελληνικού πολιτεύματος με το κυπριακό, δηλαδή τη σύγκριση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με την προεδρική δημοκρατία, με συμμετοχή κατά κύριο λόγο επιστημόνων, καθηγητών. Αυτό προγραμματίζεται για το φθινόπωρο, μάλλον μέσα του Οκτώβρη. Επίσης, έχουμε συμφωνήσει να προχωρήσουμε γρήγορα, μετά και την αποδοχή του προέδρου της Βουλής της Αιγύπτου και του κ. Βούτση, για τριμερή συνάντηση των κοινοβουλίων Αιγύπτου, Ελλάδος, Κύπρου. Θα πάρω την πρωτοβουλία και το πιο πιθανόν θα γίνει αυτή η συνάντηση στην Κύπρο. Ακόμα δεν το ξέρω το πότε. Έχω πάρει και γραπτώς το πράσινο φως πριν λίγες μέρες -σήμερα συζητήσαμε και το επιβεβαίωσα-, και μόλις πάω πίσω την ερχόμενη εβδομάδα θα ενεργοποιήσω τις διαδικασίες γι' αυτή τη συνάντηση.
Ερ. Πιστεύετε ότι η ανακάλυψη ενεργειακών κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου, πέρα από τη γεωπολιτική και οικονομική αναβάθμιση της χώρας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, θα βοηθήσει και τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού ή μπορεί να πυροδοτήσει νέα ένταση;
Απ. Η αξιοποίηση του πλούτου της Κύπρου, κατά την άποψή μου, είναι ένα θέμα το οποίο γίνεται και πρέπει να γίνεται, όπως αξιοποιούμε όλο τον εθνικό κρατικό πλούτο μέχρι σήμερα, ανεξάρτητα αν θα υπάρξει λύση ή όχι του Κυπριακού. Δεν μπορεί να εξαρτάται η αξιοποίηση του πλούτου μας από τη λύση ή τη μη λύση του Κυπριακού, όπως και δεν εξαρτήθηκε η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως πολλοί έλεγαν τότε από τη λύση ή μη του Κυπριακού.
Από εκεί και πέρα, θέλουμε να ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι προσφέρει πολύ λιγότερα στους Τουρκοκύπριους με την εισβολή απ΄ όσα θα έπαιρναν οι Τουρκοκύπριοι με τη λύση του Κυπριακού. Αυτό φάνηκε και για το ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό φαίνεται και για τη γενικότερη ανάπτυξη, πολιτισμική και άλλη, των Τουρκοκυπρίων και αυτό μπορεί να γίνει και πιο εμφανές με την αξιοποίηση του θαλάσσιου φυσικού πλούτου. Όμως κάποιος πρέπει να έχει πάντα υπόψη ότι η Τουρκία δεν είναι στην Κύπρο προς όφελος των Τουρκοκυπρίων, αλλά προς όφελος των δικών της συμφερόντων. Άρα, αυτό που εμείς μπορεί να θεωρούμε λογικό και αυτονόητο, να μην είναι τόσο λογικό για την Τουρκία.
Ερ. Τι απαντάτε στην Τουρκία για τις απειλές που εκτοξεύει, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ;
Απ. Απλώς η Τουρκία υπενθυμίζει τον πραγματικό της εαυτό, που είναι μία χώρα επεκτατικών βλέψεων, μία χώρα που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, μία χώρα που έχει κάνει εισβολή στην Κύπρο και κατέχει εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, και υπενθυμίζει στον κυπριακό λαό ότι για τη λύση του Κυπριακού αυτή η επεκτατική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας πρέπει να ληφθεί υπόψη πριν από την κατάληξη οποιασδήποτε λύσης. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, έστω και αν μπορεί σε κάποιον να περάσει από το μυαλό του ότι θα μπορούσαμε να δεχθούμε κάποιες προτάσεις όσον αφορά την ασφάλεια από μέρους της Τουρκίας, αυτές οι συμπεριφορές της Τουρκίας μας θυμίζουν ότι δεν πρέπει να γελαστούμε, να δεχθούμε ούτε έναν Τούρκο στρατιώτη ούτε μία ημέρα μετά τη λύση του Κυπριακού.
Ερ. Το 2018 μπορεί να είναι κρίσιμη χρονιά για το Κυπριακό, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Ποιο θα είναι το σημείο εκκίνησης των διαπραγματεύσεων μετά τη σύνοδο του Κραν Μοντανά; Αναμένετε ότι ο ΟΗΕ θα αναλάβει νέα πρωτοβουλία και πόσο σύντομα;
Απ. Εάν κρίναμε την τουρκική πολιτική γενικότερα, και ειδικότερα για το Κυπριακό στη βάση γενικόλογων διακηρύξεων, θα έπρεπε να ήμασταν πολύ αισιόδοξοι. Η Τουρκία δείχνει τον πραγματικό της εαυτό και τις βλέψεις της όταν μπούμε στις λεπτομέρειες και ασχοληθούμε με συγκεκριμένες τοποθετήσεις για όλα τα ζητήματα. Άρα αυτή η δήλωση του κ. Τσαβούσογλου είναι μία δήλωση που δεν έχει κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο που να μπορεί να βασιστεί κάποιος για να βγάλει συμπεράσματα. Διότι ταυτόχρονα, και πέρα του ότι είναι γενικόλογη, υπάρχουν και άλλες δηλώσεις πάρα πολύ αρνητικές, από Τούρκους αξιωματούχους οι οποίοι ποδηγετούν φυσικά την οποιαδήποτε τοποθέτηση των Τουρκοκυπρίων.
Δεν θα αναμένουμε να πάρουν πρωτοβουλία τα Ηνωμένα Έθνη- η Κύπρος πήγε και κατάγγειλε την εισβολή στα Ηνωμένα Έθνη, τα Ηνωμένα Έθνη είναι εκεί μετά από ψηφίσματα σε μια προσπάθεια για να λυθεί το Κυπριακό. Εμείς θα πάρουμε πρωτοβουλίες για λύση του Κυπριακού και ελπίζουμε η τουρκική πλευρά να ανταποκριθεί.
Ερ. Θα πάρει άμεσα ο Πρόεδρος της Κύπρου νέα πρωτοβουλία για την επανέναρξη των συνομιλιών και τι εγγυήσεις πρέπει να υπάρχουν αρχικά ή τι πρέπει να έχει προηγηθεί για να μην επαναληφθεί η αποτυχία των διαπραγματεύσεων;
Απ. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πάρει η δική μας πλευρά πρωτοβουλίες. Ταυτόχρονα, προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να γίνει αρκετή προεργασία και προσυνεννοήσεις πριν πάμε σε νέες διαβουλεύσεις, ακριβώς για να μην έχουμε καινούργιο ναυάγιο. Εάν η Τουρκία έχει την πρόθεση να συμπεριφερθεί όπως στο Κραν Μοντανά, με την τοποθέτηση ότι πρέπει να μείνουν στρατεύματα μετά τη λύση, ότι παρόλο που είναι ένας αποδεδειγμένα εισβολέας και κατέχων για 43 χρόνια παράνομα το 37% της Κύπρου έχει την απαίτηση να μείνει εγγυητής κ.λπ., αντιλαμβάνεστε ότι καλύτερα να καθυστερήσουμε λίγο ώστε να ξανασκεφθεί η Τουρκία κατά πόσο πράγματι θέλει λύση ή θέλει να προτάξει και να προβάλλει επεκτατικές βλέψεις για την Κύπρο, κάτι που δεν είναι λύση είναι μία παλιά συμπεριφορά στις σημερινές συνθήκες.
Ερ. Εκτιμάτε ότι εντός του 2018 θα καθίσουν εκ νέου όλες οι πλευρές στο τραπέζι των συζητήσεων;
Απ. Θέλω να ελπίζω ναι.
Ερ. Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο μετά τις προεδρικές εκλογές;
Απ. Οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο τελείωσαν, συνεχίζουμε με τα θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού φυσικά, αλλά και των άλλων ζητημάτων. Θεωρώ ότι και η πείρα που αποκτήθηκε με τις τελευταίες συνομιλίες, αλλά και με το τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή μας, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την τουρκική συμπεριφορά.
Ερ. Οι προεδρικές εκλογές έχουν κάποια επιρροή στο κυπριακό Κοινοβούλιο;
Απ. Όχι, συνεχίζουν τα κόμματα, δεν νομίζω ότι υπάρχει επηρεασμός της κοινοβουλευτικής παρουσίας λόγω των προεδρικών εκλογών. Είναι μία Βουλή που η σύνθεση της όπως είναι σήμερα θα συνεχίσει για ακόμα 3,5 χρόνια, επομένως έχουμε τουλάχιστον 3 ωφέλημα χρόνια μπροστά μέχρι να ξεκινήσει ο προεκλογικός για τις βουλευτικές εκλογές, για να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε ξεκινήσει σε όλους τους τομείς, και να παρουσιάσουμε μία Βουλή στο τέλος της πενταετίας πολύ σύγχρονη, πολύ αποτελεσματική, η οποία μάλιστα να αποτελέσει και τη ναυαρχίδα των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η Κύπρος στο σύνολο και να τραβήξει και άλλους μηχανισμούς προς αυτή την κατεύθυνση των αλλαγών.
Ερ. Για πρώτη φορά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δεν υπήρξαν συμμαχίες κομμάτων. Θα έχει επίδραση αυτό στο κοινοβουλευτικό έργο;
Απ. Αυτό είναι κατά την άποψή μου μία εξέλιξη η οποία μας κάνει να φεύγουμε από την νοοτροπία της συναλλαγής -όπως την έβλεπε ο κόσμος, έστω και αν γινόταν ή αν δεν γινόταν συναλλαγή- και δίνει μία καλύτερη εικόνα στο διακομματικό σκηνικό, αφήνει τα πράγματα πιο ελεύθερα και πιο καθαρά. Από την άλλη, υπάρχει μία σοβαρή πιθανότητα τα κόμματα τα οποία δεν μπήκαν στον δεύτερο γύρο, υπό την έννοια της συμμετοχής τους με συμφωνίες στο προεκλογικό, να έχουν μια πιο στενή συνεργασία στη Βουλή, κάτι το οποίο, υπ' αυτήν την έννοια να προσθέσω και στην προηγούμενη σας ερώτηση, μπορεί να διαμορφώνει ένα διαφορετικό σκηνικό.
Ερ. Έχουμε νέο πολιτικό σκηνικό στα κατεχόμενα. Τι σημαίνουν οι πολιτικές εξελίξεις στα κατεχόμενα;
Απ. Κοιτάξτε, νομίζω ότι είναι λάθος να μιλάμε για νέο πολιτικό σκηνικό στα κατεχόμενα. Στα κατεχόμενα υπάρχει ένα πολιτικό σκηνικό, η κατοχή από την Τουρκία και ο πλήρης έλεγχος, στρατιωτικός, οικονομικός, πολιτικός, δημογραφικός, πολιτιστικός, θρησκευτικός κ.ά. από την Τουρκία.
Ερ. Σε εξέλιξη βρίσκεται ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό ζήτημα. Πώς βλέπετε να επιλύεται το θέμα;
Απ. Πρώτα από όλα να πω ότι εμείς δεν μπορούμε να καθορίσουμε τι πρέπει και τι θέλει να κάνει η Ελλάδα όσον αφορά αυτό το ζήτημα. Η συνεργασία μας με την Ελλάδα και η στήριξή μας προς την Ελλάδα, αλλά περισσότερο η στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο, είναι διαχρονική. Εμείς θέλουμε την Ελλάδα με λιγότερα προβλήματα και όσο ισχυρή γίνεται. Δεν θα τοποθετηθώ, επομένως, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη φάση, σε κανένα σημείο ή παράμετρο που άπτεται των συνομιλιών για τη λύση του προβλήματος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Τελευταίος έλεγχος στις 19:30
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις