ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ-ΑΠΕ: «Αποφασισμένος για συνέχιση του διαλόγου»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ-ΑΠΕ: «Αποφασισμένος για συνέχιση του διαλόγου»

«Τόσο για το θέμα της ΑΟΖ, όσο και για το Κυπριακό και των σχέσεών μας με την Τουρκία, είμαστε σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματα αφού συνεκτιμηθούν οι βραχυπρόθεσμες, αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες και για τις δυο χώρες»: το μήνυμα αυτό στέλνει ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, στην πρώτη του συνέντευξη σε ελληνόφωνο μέσο ενημέρωσης.

Ταυτοχρόνα, «παραμένω αποφασισμένος για συνέχιση του διαλόγου, τουλάχιστον όσον αφορά τις εσωτερικές πτυχές άμεσα. Όσον αφορά όμως μια Διάσκεψη για το Κυπριακό θα πρέπει να γίνει μια καλή προετοιμασία»: δηλώνει επίσης για να προσθέσει, «αν εξαρτάτο από τη δική μας πλευρά δεν θα καταλήγαμε στο ατυχές αποτέλεσμα του Κραν Μοντανά».

Στην συνέντευξή του στο Πρακτορείο, ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης απαντά και σε θέσεις, που διατύπωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πριν λίγες ημέρες. Ειδικότερα, στην θέση Τσαβούσογλου, ότι «δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και τη νήσο Κύπρο», ο κ. Αναστασιάδης απαντά ότι «Ελλάδα και Κύπρος διαμορφώνουν τις θέσεις τους με βάση το Δίκαιο της Θαλάσσης και μόνον».

Μέσω της συνέντευξής στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαιώνει ότι η Κύπρος στέκεται «δίπλα στους αδελφούς μας -της Ελλάδος- σε όλους τους αγώνες και όλες τις προσπάθειές τους σε όλα τα μέτωπα, εθνικά, πολιτικά, οικονομικά κ.α.». Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει, περιλαμβάνεται η στήριξη , που απαιτείται, μετά την λήξη των μνημονίων.

Στην αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κύπριος πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση για το ονοματολογικό υπογραμμίζει: «Δεν πρόκειται για ένα πολιτικό, μονάχα θέμα, αλλά για εθνικό, που αγγίζει τις καρδιές και τις ευαισθησίες των απανταχού της γης Ελλήνων». Όμως , ταυτόχρονα σημειώνει ότι πρόκειται για ένα θέμα, «που χρήζει χειρισμού από την ίδια την Ελλάδα». «Εμείς», διαβεβαιώνει, «συμπαραστεκόμαστε ολόψυχα στους χειρισμούς των αδελφών μας Ελλήνων».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στον Αριστείδη Βικέτο για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Δεδομένου ότι ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ, θα στηρίξετε σε όλα τα «μέτωπα» την Ελλάδα στις προσπάθειες να σταθεροποιηθεί, μετά τα μνημόνια;
Απ.: Το μήνυμά μου προς τον ελληνικό λαό είναι αδελφικό, σταθερό και διαχρονικό και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι εκφράζει το σύνολο του κυπριακού λαού και της κυπριακής ηγεσίας. Στεκόμαστε δίπλα στους αδελφούς μας σε όλους τους αγώνες και όλες τις προσπάθειές τους σε όλα τα «μέτωπα», εθνικά, πολιτικά, οικονομικά κ.α. και όχι μόνο στην προσπάθεια σταθεροποίησης που απαιτεί η λήξη των μνημονίων. Η συμπαράστασή μας είναι έμπρακτη και επιβεβαιώνεται από τη στενή συνεργασία που διατηρούμε σε σημαντικές δράσεις, όπως στη συνομολόγηση τριμερών και πολυμερών συνεργασιών-συμμαχιών, μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και άλλων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης.

Ερ.: Έχετε διδαχθεί από τα λάθη στην επιδίωξη λύσεων για εθνικά θέματα και δεν θα τα επαναλάβετε;
Απ.: Αν εξαρτάτο από τη δική μας πλευρά δεν θα καταλήγαμε στο ατυχές αποτέλεσμα του Κραν Μοντανά. Δική μας θέση ήταν ότι εκείνης της Διάσκεψης θα έπρεπε να είχε προηγηθεί πολύ καλή προετοιμασία στα θέματα που αποδείχτηκε ότι προκάλεσαν το «ναυάγιο». Είναι για αυτό το λόγο που επιμένουμε πως για μια Διάσκεψη για το Κυπριακό θα πρέπει να γίνει μια καλή προετοιμασία, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα που αντιμετωπίσαμε κατά τις Συνόδους του Μοντ Πελεράν, της Γενεύης και του Κραν Μοντανά. Χωρίς να είναι γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας, και ιδιαίτερα χωρίς να συνάδουν με τις παραμέτρους του Γενικού Γραμματέα, θα είναι μια νέα προσπάθεια, η οποία θα οδηγηθεί και πάλι σε αποτυχία.

Ερ.: Στο ζήτημα των Σκοπίων εκτιμάτε ότι όσο αγγίζει τις ελλαδικές «χορδές», τόσο αγγίζει και τις «χορδές» των Κύπριων αδελφών τους;
Απ.: Ασφαλώς. Δεν τίθεται θέμα της παραμικρής διάκρισης. Άλλωστε δεν πρόκειται για ένα πολιτικό, μονάχα θέμα, αλλά για εθνικό που αγγίζει τις καρδιές και τις ευαισθησίες των απανταχού της γης Ελλήνων. Να μην ξεχνάμε, όμως, ότι είναι ένα θέμα που χρήζει χειρισμού από την ίδια την Ελλάδα. Εμείς συμπαραστεκόμαστε ολόψυχα στους χειρισμούς των αδελφών μας Ελλήνων.

Ερ.: Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε στην εφημερίδα «Καθημερινή» των Αθηνών ότι «νέες διαπραγματεύσεις στο ίδιο ή παρόμοιο πλαίσιο δεν θα έχουν κανένα νόημα, διότι θα είναι καταδικασμένες σε αποτυχία». Ποιο το σχόλιο σας;
Απ.: Και αυτή η συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κινείται στο κλίμα που προσπαθούν να δημιουργήσουν μετά το Κραν Μοντανά. Όπως έχω ήδη δηλώσει μία από τις πρώτες μου πράξεις είναι μετά από συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, θα επιδιώξω συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Ελπίζω να μην αντιμετωπίσω ανάλογες συμπεριφορές και να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο πλαίσιο που διαμορφώθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις.

Ερ.: Επίσης, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και το νησί της Κύπρου. Αυτές οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο». Τί απαντάτε σε αυτά;
Απ.: Τα δικαιώματα των κρατών διατυπώνονται με σαφήνεια στο Δίκαιο της Θαλάσσης, το οποίο τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έχουν προσυπογράψει. Με βάση αυτά τα δεδομένα διαμορφώνουμε τις δικές μας θέσεις και μόνο.

Ερ.: Θα λάβετε οποιαδήποτε μεγάλη απόφαση για Κύπρο, Κυπριακό, Τουρκία, αν προηγουμένως δεν συνεκτιμηθούν ακόμα και οι μακροχρόνιες συνέπειες για την Ελλάδα;
Απ.: Εξέθεσα, ήδη, τη θέση μου για την επόμενη μέρα του Κυπριακού και για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου να έχει επιτυχία μια νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό. Δεν θα επιχειρήσω να ερμηνεύσω τις θέσεις της Τουρκίας. Όπως είναι γνωστό, έχω ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι παραμένω αποφασισμένος για συνέχιση του διαλόγου, τουλάχιστον όσον αφορά τις εσωτερικές πτυχές άμεσα. Όσον αφορά όμως μια Διάσκεψη για το Κυπριακό θα πρέπει να γίνει μια καλή προετοιμασία, όπως σας εξήγησα. Τόσο για το θέμα της ΑΟΖ, όσο και για το Κυπριακό και των σχέσεών μας με την Τουρκία, είμαστε σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματα αφού συνεκτιμηθούν οι βραχυπρόθεσμες, αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες και για τις δυο χώρες.

Ερ.: Πώς τοποθετείσθε στη συζήτηση για τον ορισμό, από τούδε και στο εξής, Αρχηγού της Εθνοφρουράς από τους Κύπριους αξιωματικούς;
Απ.: Οι σχέσεις με την Ελλάδα και ιδιαίτερα τα ευαίσθητα ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας των δύο χωρών, δεν συζητούνται δημόσια. Οποιοδήποτε ζήτημα αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου θα συνεκτιμηθεί στις μεταξύ μας συναντήσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top