Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ

Ο Τζερόμ "Τζέι" Πάουελ, ο νέος Pρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ, ανέλαβε και επισήμως τα ηνία της Fed, υποσχόμενος ότι "θα εξηγεί" ό,τι κάνει και ότι θα σεβαστεί την παράδοση της ανεξαρτησίας του θεσμού. "Αισθάνομαι τιμή για αυτήν την ευκαιρία να υπηρετήσω τον αμερικανικό λαό.



Ξεκινώντας τη θητεία μου, θέλω να υπογραμμίσω ότι δεσμεύομαι να εξηγώ αυτό που κάνουμε και γιατί το κάνουμε" είπε ο Πάουελ, λίγο μετά την ορκωμοσία του στην Ουάσινγκτον. Ο νέος πρόεδρος της Fed, που θεωρείται μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος, έχει σπουδάσει νομικά και ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας την τελευταία πενταετία.

Ο 65χρονος Πάουελ διαδέχεται στη θέση αυτή την Τζάνετ Γιέλεν, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Fed. Η Γιέλεν, που την Παρασκευή παραδέχτηκε ότι απογοητεύτηκε που δεν ανανεώθηκε η θητεία της για δεύτερη τετραετία, ως είθισται, δεν ήταν παρούσα στην ορκωμοσία του διαδόχου της σήμερα.

Ο Πάουελ, ο 16ος πρόεδρος της Fed, στη σύντομη ομιλία του επέμεινε ότι θα τηρήσει τη "μη κομματική παράδοση" της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και ότι θα λαμβάνει "αντικειμενικές αποφάσεις βασισμένες στα καλύτερα διαθέσιμα δεδομένα". Υπενθύμισε επίσης ότι η Fed διαδραματίζει "ρόλο κλειδί για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος".

Εμφανίστηκε άλλωστε αισιόδοξος, παρουσιάζοντας μια θετική εικόνα της αμερικανικής οικονομίας: "η ανεργία είναι χαμηλή, η οικονομία προοδεύει, ο πληθωρισμός είναι χαμηλός", εξήγησε. "Μέσω των νομισματικών αποφάσεών μας θα στηρίξουμε τη συνέχιση της ανάπτυξης, μια υγιή αγορά εργασίας και τη σταθερότητα των τιμών", πρόσθεσε. Δεσμεύτηκε επίσης ότι "θα επαγρυπνεί και θα είναι έτοιμος να απαντήσει στους κινδύνους".

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Συνάντηση με γεωπολιτικό βάρος στη Νέα Υόρκη – Τι συζήτησαν Χριστοδουλίδης και Βασιλιάς της Ιορδανίας

Συνάντηση με γεωπολιτικό βάρος στη Νέα Υόρκη – Τι συζήτησαν Χριστοδουλίδης και Βασιλιάς της Ιορδανίας

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η περαιτέρω εμβάθυνση των εξαιρετικών σχέσεων Κύπρου και Ιορδανίας, η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ιορδανίας, καθώς και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β΄, στο περιθώριο της 81ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

BEST OF TOTHEMAONLINE