ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Η δύσκολη νύχτα του «ενδιάμεσου χώρου» - Τις πταίει;

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Η δύσκολη νύχτα του «ενδιάμεσου χώρου» - Τις πταίει;

Αναντίλεκτα, η θλίψη έχει καλύψει δύο επιτελεία το βράδυ της πρώτης Κυριακής (28/1) των προεδρικών εκλογών.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Τα δύο επιτελεία είναι, πέραν πάσης αμφιβολίας, αυτό του Νικόλα Παπαδόπουλου και αυτό του Γιώργου Λιλλήκα. Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί πρωταγωνίστησαν σε ένα αχρείαστο σήριαλ για το ποιος θα ήταν ο υποψήφιος του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου.

ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και Αλληλεγγύη στάθηκαν δίπλα στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, ενώ ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών επέλεξε να πορευθεί μόνος του σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Επί του συγκεκριμένου, Λιλλήκας και Παπαδόπουλος «έφαγαν» ο ένας τον άλλον. Το 25,74% που απέσπασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δεν ήταν αρκετό για να τον προκρίνει στον δεύτερο γύρο, ειδικά τη στιγμή που ο Σταύρος Μαλάς κυριάρχησε στη μεταξύ τους αναμέτρηση και με τη συσπείρωση του ΑΚΕΛ κατάφερε να είναι στον «τελικό» της Κυριακής (4/2).

Το 2,18% και οι 8.414 ψήφοι του Γιώργου Λιλλήκα μπορεί να μην ήταν αρκετά για να προστεθούν στο 25,74% του Νικόλα και να κερδίσουν τον Σταύρο Μαλά, αλλά μια άλλη δυναμική θα αποκτούσε ο «ενδιάμεσος χώρος» αν υπήρχε συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων.

Πέραν πάσης αμφιβολίας, η ευθύνη για τη δύσκολη στιγμή του «ενδιάμεσου χώρου», των κομμάτων δηλαδή που αξιώνουν μια άλλη πολιτική κυρίως στο Κυπριακό, βαραίνει ΚΑΙ τον Γιώργο Λιλλήκα.

Η αυριανή μέρα μοιάζει εξαιρετικά δυσφορούσα για τα επιτελεία και τα κόμματα των δύο υποψηφίων. Η δε συζήτηση θα ανάψει για το μέλλον της εναλλακτικής πολιτικής στο Κυπριακό και δεν αποκλείεται να υπάρξουν αναταράξεις στα κόμματα που την εκφράζουν.

Πάντως, στο Επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου τα πρόσωπα ήταν σκυθρωπά, ακόμα και αν ο ίδιος μίλησε για μια νέα μέρα που ξημερώνει αύριο και για τον αγώνα που έδωσαν τα στελέχη και οι εθελοντές. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί από τα κόμματα και κυρίως από το ΔΗΚΟ δεν εργάστηκαν και αυτό είναι το σημαντικό.

Είναι, εν τέλει, μια δύσκολη νύχτα για τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τον Γιώργο Λιλλήκα. Και η λογική θα βαραίνει τις σκέψεις και των δύο. Μπορούσαν να πορευθούν μαζί σε αυτές τις εκλογές και με μια πραγματικά δυνατή συμμαχία να περάσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών; Μπορούσε ο Γιώργος Λιλλήκας να αποσύρει την υποψηφιότητά του και να συμπορευθεί με την πλειοψηφία των «δυνάμεων της αλλαγής»; 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά: Σκόπιμα παρέσυρε την άτυχη Ελένη ο οδηγός – Βιντεοσκόπησε ο ίδιος το όλο συμβάν

Τάφος – Οπλοστάσιο: Βρήκαν βόμβα έτοιμη για χρήση – Τους «χάλασαν» τα σχέδια οι Αρχές

Μονή Αββακούμ: Απαντά στον δικηγόρο του Μητροπολίτη Ταμασού ο Βαβούσκος - «Συνιστά ομολογία ότι δεν είχαν κάνει τίποτε»

Επίδομα τέκνου: Αυξημένο κατά 3,7% φέτος - Δείτε αναλυτικά πόσα και πότε θα τα λάβετε

Τιμές καυσίμων: Το «παράδοξο» με τα φθηνότερα πρατήρια - Στα ίδια επίπεδα βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης - Πίνακες

Χριστιάνα Αριστοτέλους: Το γλυκό στιγμιότυπο που πόσταρε από τη βάφτιση της κόρης της



ΠτΔ σε νέους Πρέσβεις: «Δέσμευση για λύση στη βάση ΔΔΟ»

ΠτΔ σε νέους Πρέσβεις: «Δέσμευση για λύση στη βάση ΔΔΟ»

Τη δέσμευσή του για μια λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τις τελετές επίδοσης διαπιστευτηρίων Πρέσβεων ξένων χωρών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top