Ανησυχεί το Βερολίνο για την κατάσταση σε Τουρκία και Συρία

Ανησυχεί το Βερολίνο για την κατάσταση σε Τουρκία και Συρία

Ανακοίνωση του γερμανικού Υπ. Εξωτερικών, με τίτλο «Ο ΥΠΕΞ Γκάμπριελ για την κατάσταση στην Τουρκία και τις εξαγωγές εξοπλισμών», που αναρτήθηκε νωρίτερα στην ιστοσελίδα του γερμανικού ΥΠΕΞ, αναφέρει ότι "¨η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεχίζει να ανησυχεί για τη στρατιωτική σύρραξη στη βόρεια Συρία".


Γι’ αυτό, σημειώνει, "μαζί με τη Γαλλία τασσόμαστε υπέρ του τερματισμού περαιτέρω κλιμάκωσης, της δυνατότητας πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας και της προστασίας των πολιτών. Αυτά αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα. Μαζί με τη Γαλλία τασσόμαστε επίσης υπέρ του σεβασμού των συμφερόντων ασφαλείας της Τουρκίας. Αλλά η ευκαιρία για πολιτικές διαπραγματεύσεις περί ειρήνης και σταθερότητας στη Συρία είναι υπαρκτή και δεν πρέπει να σταματήσει με περαιτέρω στρατιωτικές αντιπαραθέσεις. Αυτό το έχω καταστήσει πολλάκις σαφές στην τουρκική κυβέρνηση".

Ταυτόχρονα, προσθέτει, "παρακάλεσα τον ΓΓ του ΝΑΤΟ να υπάρξουν διαβουλεύσεις και εντός του ΝΑΤΟ για την κατάσταση στη Συρία και στα βόρεια της χώρας. Όσον αφορά τις τρέχουσες διαβουλεύσεις για εξαγωγές εξοπλισμών, για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι σαφές ότι δεν επιτρέπεται να εφοδιάζουμε περιοχές με ένταση και δεν πρόκειται να το κάνουμε. Πέραν αυτού, τα θέματα της εξαγωγής εξοπλισμών ασφαλώς θα διαδραματίσουν εξέχοντα ρόλο και στις διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνασπισμού. Γι’ αυτό στην υπηρεσιακή κυβέρνηση συμφωνούμε όλοι να μην προκαταλαμβάνουμε το αποτέλεσμα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων κυβερνητικού συνασπισμού και να περιμένουμε για τη διαβούλευση πάνω σε κρίσιμα ζητήματα μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης".

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

 Ολγκίν: Συνάντηση 5 συν 1 θα εξεταστεί μόνο όταν οι συνθήκες ωριμάσουν

Ολγκίν: Συνάντηση 5 συν 1 θα εξεταστεί μόνο όταν οι συνθήκες ωριμάσουν

Η διαδικασία στο Κυπριακό προχωρά με αργό ρυθμό αλλά είναι δυναμική, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήλωσεη ΑΝΚΑ η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Μαρία Άνγκελα Ολγκίν υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι για να καταστεί δυνατή η μετάβαση σε διευρυμένη συνάντηση 5+1 απαιτείται η υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. «Το 5+1 δεν έχει εγκαταλειφθεί, αλλά θα εξεταστεί μόνο όταν ‘οι συνθήκες ωριμάσουν’», ανέφερε.

BEST OF TOTHEMAONLINE