Με αναφορές στο τι διαδραματίστηκε στο Κραν Μοντάνα και αν χάθηκε ή όχι μια πολύτιμη ευκαιρία, αν το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ή όχι στο τραπέζι και αν αποτελεί ή όχι κεκτημένο, τις προθέσεις τους για επανάληψη του διαλόγου και σε ποια βάση καθώς και αναφορές σε πρόκληση πραγματικού κόστους στην Άγκυρα, κινήθηκε η συζήτηση για το κεφάλαιο Κυπριακό, στην αποψινή διακαναλική συζήτηση των προεδρικών υποψηφίων Νίκου Αναστασιάδη, Νικόλα Παπαδόπουλου, Σταύρου Μαλά, Γιώργου Λιλλήκα και Χρίστου Χρίστου.
Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι στο Κραν Μοντάνα δεν χάθηκε καμία ευκαιρία και ότι αυτό εύκολα μπορεί να το αντιληφθεί κάποιος αν ανατρέξει στις δηλώσεις όλων των εμπλεκομένων και ειδικότερα του Έλληνα ΥΠΕΞ ότι λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας δεν τελεσφόρησε η προσπάθεια.
Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι στο Κραν Μοντάνα επιμέναμε για διασφάλιση του ομαλού κράτους , μακριά από οποιεσδήποτε εξαρτήσεις. Διαφώνησε με τοποθετήσεις ανθυποψηφίου του ότι η λύση την οποία συζητάμε προνοεί για χωριστά κράτη και χωριστές οικονομίες.
Στις επικρίσεις ότι οι προτάσεις στο Κραν Μοντάνα αποτελούν υποθήκη, ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι η κατάθεση έγινε με σαφέστατους όρους. Διερωτήθηκε ακόμη γιατί είναι θεμιτό ένας υποψήφιος να λέει ότι θα τις αποσύρει, αλλά αυτός που τις κατέθεσε να μην μπορεί. Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι μια νέα διάσκεψη πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και ότι στο μεσοδιάστημα ο ενδοκοινοτικός διάλογος μπορεί να συνεχιστεί.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Ζωντανά το μεγάλο debate των πέντε βασικών υποψηφίων
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, η εμπειρία των πέντε χρόνων απέδειξε ότι ενόσω η Τουρκία δεν είχε εμπλοκή, πετυχαίναμε και τις μεγαλύτερες συγκλίσεις. Επανέλαβε ότι μέσα από τόλμη, αποφασιστικότητα και σωστή πολιτική για πρώτη φορά πετύχαμε σημαντικές κατακτήσεις και για πρώτη φορά φέραμε την Άγκυρα στην τράπεζα του διαλόγου, για πρώτη φορά έγινε ανταλλαγή χαρτών, για πρώτη φορά η ΕΕ καθώς και το ΔΝΤ και η Παγκόσμια τράπεζα ενεπλάκησαν.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος στις τοποθετήσεις του επέκρινε τον Νίκο Αναστασιάδη ότι από τη μια λέει για απόσυρση των προτάσεων του στο Κραν Μοντάνα και την ίδια ώρα προτάσσει ότι θα είναι προσβολή η απόσυρση.
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα είναι στο δεύτερο γύρο και πρόσθεσε ότι θα διεκδικήσει λύση την οποία θα αποδέχεται ο κυπριακός ελληνισμός και όχι μια κακή λύση με εκ περιτροπής προεδρία και παραμονή εποίκων. Ανέφερε δε ότι η αποδοχή παραμονής των εποίκων εσαεί στην Κύπρο σημαίνει ότι κι εκείνοι που έκαναν τα επεισόδια εναντίον της εφημερίδας Αφρίκα θα παραμείνουν.
Ανέφερε ότι οι κ. Αναστασιάδης και Μαλάς επιθυμούν να συνεχίσουμε με τις υποχωρήσεις και ότι αν ο ίδιος εκλεγεί τον πρώτο που θα συναντήσει θα είναι ο Ελληνας Πρωθυπουργός γιατί ο συντονισμός είναι απαραίτητος για τα επόμενα βήματα.
Μετά, ανέφερε, θα συναντήσει τον ΓΓ των ΗΕ για να του εξηγήσει τις θέσεις μας και την νωπή λαϊκή εντολή.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στα δίκαια του λαού μας. Σε άλλη του τοποθέτηση ο Νικόλας Παπαδόπουλος επέκρινε τους κ. Αναστασιάδη και Μαλά για ταύτιση απόψεων στο Κυπριακό.
Ο Σταύρος Μαλάς είπε και η ελληνική ηγεσία παραδέχεται και το ανέφερε στη συνάντηση που είχε μαζί της ότι οδηγούμαστε σε οριστικοποίηση της διχοτόμησης και ότι δεν έχουμε πολύ καιρό για διεκδίκηση της λύσης.
Ανέφερε ότι αν δεν κινηθούμε γρήγορα θα κληρονομήσουμε τα προβλήματα της αποσταθεροποίησης και αυτή θα θέσει σε κίνδυνο την πατρίδα μας.
Ανέφερε ότι ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός του δήλωσε ότι μετά τις προεδρικές εκλογές θα πρέπει να κινηθούμε στο Κυπριακό στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.
Σύμφωνα με τον κ. Μαλά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι η ευκαιρία στο Κραν Μοντάνα πρέπει να επαναξιοποιηθεί και ότι το συμπληρωματικό έγγραφο που κατατέθηκε, ήταν η χρυσή ευκαιρία για να θέσουμε την Τουρκία προ των ευθυνών της.
Ο Σταύρος Μαλάς επέκρινε τον κ. Αναστασιάδη ότι έχασε μια μοναδική ευκαιρία στο Κραν Μοντάνα και ότι θα πρέπει τα όσα συνέβησαν να μας φωτίσουν στο μέλλον.
Ανέφερε ακόμη ότι η λέξη - κλειδί είναι η συνέπεια και επέκρινε τους ανθυποψηφίους του για ασυνέπεια και σχοινοβασίες.
Στις επικρίσεις ότι ήταν απών τα τελευταία χρόνια απάντησε ότι ήταν πάντα ενεργός πολίτης και με ανησυχίες για τη διαιώνιση του άλυτου Κυπριακού. Ανέφερε ακόμη ότι συναντήθηκε με Τ/κ και αυτό που εισπράττει είναι ότι ανησυχούν για τον αφανισμό τους αν η κατοχή μονιμοποιηθεί.
Ο Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και Αναστασιάδη-Ακκιντζί έδωσαν μορφή στην διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία που αντί να ανατρέπει την διχοτόμηση, την νομιμοποιεί.
Για το ότι ο ίδιος συμφώνησε με την 8η Ιουλίου στην οποία γίνεται αναφορά στη διζωνική, ο κ. Λιλλήκας απάντησε ότι μετά την 8η Ιουλίου υπήρξε και η επιστολή Γκαμπάρι που μιλούσε για την αναζήτηση της μορφής λύσης.
Μίλησε για ένα καταστροφικό τερατούργημα που είναι η διζωνική , δικοινοτική ομοσπονδία και επανέλαβε ότι θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα και ο λαός να αποφασίσει και βάση αυτής της λαϊκής εντολής να πορευθούμε. Ανέφερε ότι μόνο με την δημιουργία κόστους στην Τουρκία και με μια τέτοια καθαρή πολιτική, θα έχουμε αποτελέσματα.
Την θέση του ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι η χειρότερη μορφή λύσης , είναι ρατσιστική και οδηγεί σε διχοτόμηση επανέλαβε ο Χρίστος Χρίστου, προσθέτοντας ότι το ενιαίο κράτος είναι η λύση που το κόμμα του προκρίνει.
Ανέφερε ότι πρέπει να φέρουμε στο προσκήνιο το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι ως δικοινοτική διαφορά.
Ανέφερε ότι ο ίδιος θα επιδιώξει επανακαθορισμό του Κυπριακού και σε αυτή την πορεία θα επιδιώξει στήριξη από ευρωπαϊκά κράτη και τα μόνιμα μέλη του ΣΑ.
Ο κ. Χρίστου είπε ότι η Τουρκία δείχνει συνεχώς το πραγματικό της πρόσωπο και με τις συνεχείς μας υποχωρήσεις και τις δικές της απαιτήσεις οδηγούμαστε σε διχοτόμηση. Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να έχουμε έτοιμη την λύση και την στρατηγική αν η Αγκυρα από τη διζωνική ομοσπονδία, μεταφερθεί σε λύση δύο κρατών.
Όλα αυτά κατέληξε, αποδεικνύουν ότι η μόνη ορθή επιλογή είναι το ενιαίο κράτος. Σε ερώτηση για το τι θα πράξει το κόμμα του στο δεύτερο γύρο επανέλαβε ότι θα σταλεί ερωτηματολόγιο στους διεκδικητές και αναλόγως θα τοποθετηθεί, προσθέτοντας ότι στις επιλογές είναι και η ψήφος κατά βούληση.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις