ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Νάρκοτεστ – Η διαδικασία και οι ποινές

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Νάρκοτεστ – Η διαδικασία και οι ποινές

Ανακοίνωση εξέδωσε η Αστυνομία αναφορικά με το Νάρκοτεστ, τη διαδικασία του, τις ποινές και άλλα.

Όπως εξηγεί, πολλά γράφτηκαν και πολλά ειπώθηκαν για την επικείμενη εφαρμογή του, περιβόητου πλέον Narcotest, και στην Κύπρο. Τι είναι όμως το Narcotest; Τι προνοεί η νομοθεσία; Πότε τίθεται σε εφαρμογή και ποιος είναι ο σκοπός του; Όλα αυτά μπορείτε να τα μάθετε από το κείμενο που ακολουθεί.

Το Narcotest, μπαίνει στη ζωή μας, από τις 25 Ιανουαρίου 2018, μετά από πολύχρονες συζητήσεις και την πρόσφατη ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Με την ψήφισή της, η νομοθεσία ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της Αστυνομίας να υποβάλλουν τους οδηγούς, που κινούνται στο οδικό δίκτυο, σε έλεγχο για να διαπιστωθεί αν οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα μέλη της Αστυνομίας, μπορούν να ζητήσουν από οποιοδήποτε οδηγό να υποβληθεί σε Narcotest. Η όλη διαδικασία, στο προκαταρκτικό της στάδιο, διαρκεί γύρω στα πέντε λεπτά και απαιτεί τη λήψη δείγματος σάλιου από τον οδηγό. Αν ο οδηγός αρνηθεί ή αποφύγει να δώσει δείγμα σάλιου, διαπράττει αδίκημα και μπορεί να συλληφθεί.

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής εξέταση είναι θετικό, τότε ο οδηγός δίνει πρόσθετο δείγμα σάλιου για να τύχει εξέτασης από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Επίσης, σε μια τέτοια περίπτωση, αλλά και σε περιπτώσεις άρνησης ή αποφυγής παραχώρησης δείγματος σάλιου, ο οδηγός απαγορεύεται να συνεχίζει την οδήγηση και το όχημά του, μεταφέρεται στον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό. Την ευθύνη της μεταφοράς του οχήματος, φέρει ο ιδιοκτήτης του ή άλλο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης του δείγματος από το Γενικό Χημείο είναι θετικό, τότε σχηματίζεται ποινικός φάκελος και ο οδηγός κατηγορείται γραπτώς και παραπέμπεται σε δίκη ενώπιον Δικαστηρίου. Σε τέτοια περίπτωση, τα έξοδα της ανάλυσης από το Γενικό Χημείο, βαραίνουν τον οδηγό.

Οι ποινές που προβλέπονται από τη νομοθεσία για το αδίκημα της οδήγησης ή απόπειρας οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών, αλλά και για άρνηση ή αποφυγή παροχής δείγματος σάλιου είναι:

1. Ποινή φυλάκισης όχι πέραν των τριών ετών ή

2. Xρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €3.500 ή

3. Στέρηση άδειας οδήγησης όχι πέραν των τριών ετών ή

4. Όλες ή οποιαδήποτε ή οποιεσδήποτε από τις ποινές αυτές.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι για τη λήψη των δειγμάτων σάλιου από τους οδηγούς, η διαδικασία προβλέπει την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής, για την ασφάλεια τόσο των οδηγών, όσο και των αστυνομικών που θα διενεργούν τους ελέγχους. Στο πλαίσιο αυτό, οι συσκευές της προκαταρκτικής εξέτασης, θα καταστρέφονται μετά την χρησιμοποίησή τους, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, σύμφωνα με την διαδικασία καταστροφής βιολογικών αποβλήτων.

Η εφαρμογή του Narcotest, δίνει στην Αστυνομία ένα ακόμα εργαλείο, στον αγώνα της για πρόληψη και μείωση των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καρέ -καρέ ο τρόπος που θα γίνεται το ‘νάρκοτεστ’ στους οδηγούς της Κύπρου – VIDEO & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top